EPİAŞ’ta yerli yazılım devrede

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Türkiye’de elektrik piyasası geçtiğimiz yıl ortalarından bu yana Elektrik Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından yönetiliyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ bünyesindeki Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi’nin kullandığı ilgili yazılımın yönetimi de EPİAŞ’a devredilmişti. 

EPİAŞ’ın, faaliyete geçişinin ardından ilk aldığı kararlardan biri yerli bir Gün Öncesi Elektrik Piyasası Yazılımı geliştirmek oldu. Yaklaşık bir yıldan bu yana üzerinde çalışılan yerli Gün Öncesi Piyasası yazılımı öngörülenden tam bir ay önce, 1 Haziran 2016 tarihi itibariyle kullanılmaya başlandı. Hatta, ondan da önce, yani 30 Mayıs 2016 saat 17:00 itibariyle ilk emirler girilmeye başlandı. 

Yeni GÖP yazılımının erken devreye alınmasının nedeni, eski yazılımın Mayıs ayı başında çökmesi oldu. Piyasada, yeni yazılıma geçmenin yol açabileceği bazı tıkanıklıklardan endişe ediliyordu. Yeni yazılımın ne ölçüde sağlıklı fiyat çıktısı ürettiğini test etmek için biraz zamana ihtiyaç var. Ancak yeni yazılımın kullanımına ilişkin öyle çok da korkulacak düzeyde acemilikler yaşanmadı denilebilir. 

Çünkü EPİAŞ, yeni yazılımı devreye almadan önce, piyasa katılımcılarının ilgili personelini yoğun şekilde eğitime tabi tutmuştu. 

Yeni yazılım devreye girdikten sonra da yaşanabilecek sıkıntılara karşı her an tetikteydi EPİAŞ ekibi. 

EPİAŞ, yeni ve yerli bir yazılımla yola devam etme kararını aldığında, bunu isabetli bulmuştuk. 

Herhangi bir soruna yol açmadan bu yazılımın kullanılmaya başlanmasından sonra da kendilerini tebrik etmek düşüyor bize.

Bu önemli. Çünkü bize göre, ülkenin enerji meselesinin en önemli ayaklarından biri de bu alanda entellektüel sermaye oluşturmaktı. 

Öyle ya, bölgenin enerji merkezi olma iddiası taşıyorsan, bu konuda başkalarına el açmak yerine, akıl ihraç edebilir noktada olman da gerekir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar