Erguvan-İstanbul, Çiçek Festivali-Antalya

Filiz KARAOSMANOĞLU
Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Nisan ve Mayıs ayları İstanbul'umuzda erguvan zamanıdır. Erguvan ağaçlarının güzelliğini ülkemizde en çok İstanbul'da yaşarız. Anadolu yakasından Rumeli yakasına, Rumeli'den Anadolu'ya bakarken korularda yoğun olmak üzere pembeden kızıl mora değişen ve özellikle lila ile yeşilin güzelliğini, geçmişten bugüne adeta anılarla yüklü bu güzelim ağaçları, şairin reddini göz ardı ederek bekleriz ve özleriz. 

"Beklemem fecrini leylaklar açan nisanın, 
Özlemem vaktini dağ dağ kızaran erguvanın" diyen Yahya Kemal Beyatlı'yı da anarız.

Dilerseniz bir bonsai erguvanınız, minicik erguvan ağacınız da olabilir. Osmanlı'da adına bayram ve şenlikler düzenlenen erguvan bugün lale ile birlikte İstanbul'un sembol kültürel değerlerinin başında geliyor. Bu nedenle erguvan ağaç, ağaççık ve çalılarının korunması, erguvan tohumculuğunun sürdürülebilir ağaç üretimini desteklemesi, mümkün olan yeni yerlerde de erguvanlarımızın artması ve böylece hem yaşayan kültürümüz hem de güzel oldukları kadar hava kirliliğine de dirençli bu ağaçların sürdürülebilir kent yönetiminin parçası olması, unutulmamaları hepimizin dikkatinde olmalıdır.

Şimdi İstanbul'dan Antalya'ya, ağaçtan çiçeklere geçelim. 23 Mayıs akşamüstü harika bir güzelliğin parçası oldum. Olduk. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği'mizin de desteklediği, Enerji Ekonomisi Derneği (EED) olarak 2,5 yıldır Antalya'da hazırlık çalışmalarını yaptığımız ve düzenleme kurulu başkanlığını görevini yürüttüğüm 38. Uluslararası Enerji Ekonomisi Konferansı (IAEE 2015) için Antalya'da iken, 11. Antalya Çiçek Festivali Çiçekten Arabaların Yarışması'nda jüri üyeliği yaparak konferans öğrenci kurulu üyelerimizle Çiçek Festivali Korteji'ne katıldık. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi odası (ATSO), Ticaret Borsası (ATB), Kongre Bürosu (ACB) ve Süs Bitkileri Tanıtım Grubu, Gloria Kongre Merkezi ve Antalyalılara IAEE 2015'e katkıları için teşekkürümüzü sunduk. 

IAEE 2015 için Antalya bize desteğini sundu. Biz de "Dünyanın Enerjisi Antalya'da" diyerek en taze bilgi ve uygulamaları, enerjiyi konuşmak-görüşmek üzere bu güzel kente, Belek mavi ve yeşiline geldik. Konferansımızı yaptık.

Antalya Çiçek Festivali bu yıl çiçek-çocuk teması ile yapıldı. 2 milyon dalın üstünde çiçek şehrin güzelliğine güzellik kattı.  Çocuklar çiçek ekti, sergiledi. Çiçeklerle coştu. Bilindiği üzere Antalya EXPO 2016'da çiçek ve çocuk temalı uluslararası botanik sergisine hazılanıyor. Bu sergi hem Antalya'mız hem de Türkiye'miz için çok ama çok önemli. Antalya çiçek festivali ve bu sergi için harika bir imece yapıyor, paydaşlar yan yana. Valilik, belediye, ATSO, ATB, ACB, resmi erk, sivil toplum,  Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Süs Bitkileri Tanıtım Grubu lokomotifi ile Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda ilerliyor. Yolları açık olsun.

Festival ardından çiçekler, karafiller ile EXPO 2016 tanıtım standı IAEE 2015'e geldi. Gloria Hotel Grubu çiçek takımı ile konferansımızı çiçekledik. Müthiş oldu. Süs Bitkileri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu özelinde emeği geçenlere içten-renkli-kokulu ve çiçekler kadar güzel bir teşekkür sunarım. Sunarız.

Çiçek yaşamımda 2008'den bu yana, bir diğer çiçek kentimiz Yalova'da dört yıl görev yaptığımdan beri artan bilgilenmem ve öğrenmemle odak alanlarımdan biri. Kesme çiçek üretimi başta olmak üzere çiçeğe dair her emeğin değer bulması, iç ve dış ticaretteki payının artması için kalemim ile kelamımı ülkem için kullanıyorum. Sürdürülebilir kesme çiçek üretimine öncelik vererek bu satırlarda çiçek ardışık yer alacak.

EXPO 2016, 23 Nisan 2016'da başlıyor. Türkiye’miz için kocaman bir fırsat. Çiçek emekçileri ve iş dünyasının yolu çiçeklerle dolu olsun. Hiçbirimiz çiçek güzelliğini yaşamımızda eksik bırakmayalım. Çiçeklerin güzelliği ve kokusu hep sizlerle olsun diyerek sevdiğimiz bir sıfatla bir dileğimi daha belirteceğim. Çiçek gibi bütçeleriniz ve iş bereketiniz olmasını temenni ederim.

Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.

"İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi,  SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır" 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Mavi ve kadın 24 Eylül 2019
Yaşamı Solu 11 Haziran 2019
Sade yaşam 12 Şubat 2019