Eskişehir Türk dünyasının kültür başkenti olacak

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

 

2010 yılında İstanbul'da düzenlenen "Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirve Toplantısı" sırasında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından önerilen "Türk Dünyası Kültür Başkenti" uygulaması oy birliği ile kabul edilerek başlatılmış ve bu karar doğrultusunda geçen yıl başlayan uygulama ile   "Astana 2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti"  olmuştu. 2013 yılının kültür başkenti ise Eskişehir seçildi. Konuyla ilgili kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarı, Eskişehir'i 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak hazırlamak, bu amaçla 2013 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu ve sivil kuruluşların yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak üzere merkezi Eskişehir'de olan "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı" kurulmasını öngörüyor.
2013 yılı Eskişehir için oldukça hareketli geçecek, yıl boyu Türk dünyasının sanatçıları, bilim insanları ve entelektüelleri Eskişehir'de ağırlanacak,  çeşitli etkinliklerle hem Eskişehir,  hem de Türkiye Türk dünyasına tanıtılacak.  Konuyla ilgili Eskişehir'deki tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Kurulacak ajansta Valilik yanında Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, Üniversiteler, Sanayi ve Ticaret odaları da etkin görev alacak. Oluşturulacak birliktelik ile hem kent ekonomisini hareketlendirecek, hem de sosyal ve kültürel etkinlikler ile Eskişehir'in Türk dünyası ve uluslararası alanda tanıtımına önemli katkı sağlayacaklar.
Eskişehir valisi Kadir Koçdemir, konuyla ilgili Eskişehirlilerden de destek istedi. Halkın katkı ve katılımının belirleyici olacağını söyleyen Vali Koçdemir,  Eskişehir halkından, yapımında ve gerçekleştirilmesinde önemsenen ve öncelik verilmesi istenen konuların valiliğe bildirilmesini istedi. Göreve geldiği günden bu yana siyasi görüş ayırt etmeden tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek, "şehrin valisi" olduğunu gösteren Vali Koçdemir, böylesi bir etkinlikte tüm halkın da yanlarında olmasını beklediklerini anlatarak, bir anlamda konuya Eskişehirlileri de dahil etmeyi planlıyor. Koçdemir, medyadan da Eskişehirlinin katkı ve katılımını azamiye çıkaracak çalışmalar yapmaları konusunda destek isteyerek, bu konudaki samimiyetini gösteriyor.
Eskişehir, Türkiye'nin birçok önemli kenti arasından sıyrılarak 2013 Türk Dünyası Kültür başkenti seçilmesiyle önemli bir avantaja sahip oldu. Herşeyden önce, tüm kurum, kuruluş ve STK'lar bir araya gelerek, ortak bir çalışmayı hiç çıkar ilişkisi gütmeden başarıya taşımanın yollarını ararken, halk da bu organizasyonun tam içinde yer alacak, böylece ilk kez birlikte güzel bir iş başarılmış olacak. Daha da önemlisi Türkiye'nin Avrupa kenti kimliği ile övünen ve çölde vaha gibi Türkiye'nin önemli bir kenti haline gelen Eskişehir'in varlığı, tanınırlılığı ülke sınırlarının dışına taşacak. Yapılacak etkinliklerle başta Türk Cumhuriyetler olmak üzere Avrupa ve dünyada kendini ülkesiyle beraber tanıtma şansına sahip olacak. Böylesi bir oluşumda sanırım herkes severek ve isteyerek yerini alacaktır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017