Eskişehir’in velinimeti: Üniversite öğrencileri

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Bir üniversite öğrencisinin aylık harcaması, kira ve fatura gibi sabit giderleri hariç ortalama 613 liraymış. Bu rakamı, gençlik pazarlama şirketi iamyouth’ın İneva Araştırma şirketiyle ortak yaptığı, “Kampüsün Nabzı Araştırması” nın sonuçları ortaya koyuyor. Araştırma, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Trabzon, Eskişehir, Konya ve Erzurum’da yer alan 22 vakıf ve devlet üniversitesinde yapılmış. Gençlerin yaşam tarzları, değerleri ve marka yaklaşımları ile harcamaları ortaya konulmuş. 

Eskişehir, bilindiği üzere bir üniversite kenti. İşçi ve memur kenti kimliğine son 25 yılda öğrenci kenti kimliğini de ekledi. Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi gibi iki büyük üniversitesinde yaklaşık 60 bin civarında örgün öğrenci öğrenim görüyor. 

Anadolu Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan Açıköğretim Fakültesi’nde Türkiye geneli ve yurtdışına yayılmış 2,5 milyona yaklaşan bir öğrenci mevcut ki bunların bir bölümü de devam mecburiyeti olmasa da Eskişehir’de yaşamını sürdürüyor. Yani nereden baksanız, Eskişehir’de 100 bine yakın öğrenci ikamet ediyor, bu rakam küçük bir kentin nüfusuna denk, hatta bir çok kentten daha büyük bir nüfusa işaret ediyor. 

Bu sebepten Eskişehir gelişimini, öğrencilere yönelik planladı ve planlamaya devam ediyor. Yeme- içme ve eğlence, sanatsal ve sportif alanlar gibi tamamen öğrenciye hitap eden mekanlara yatırım yapılıyor. Öğrenci evleri olarak 1+1 konutlar ve bir öğrencinin tüm gereksinimlerini karşılamaya uygun dizayn edilen apartlar da Eskişehir’e özel yapılar olarak dikkat çekiyor. Başka kentlerde örneği görülmeyen bu yatırımlar, öğrencilerin yaşamını kolaylaştırmanın yanında kente ekonomik bir girdi sağlanmasına da katkı yapıyor. Bir öğrencinin aylık harcamasının 613 lira olduğunu kabul eder, ortalama 500 lira barınma bedelini de ekleyerek kaba bir hesap yaparsak, Eskişehir ekonomisine aylık 100 milyon lira civarında bir öğrenci katkısı olduğunu görebiliriz. 

Diğer taraftan Eskişehir, bir öğrenci için yaşanabilir kentlerin başında geliyor. Pahalı bir kent olmayan Eskişehir, öğrencilere dönük hizmet kalitesi ve fiyat ucuzluğu açısından da tercih edilen kentlerden birisi. Özellikle iki üniversitesinin eğitim kalitesi ve başarı grafiği de tercih edilirliği artıyor. Kentli, öğrencinin yaşam alanına müdahaleci bir tavır almazken, yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemleri de sağlıyor. Öğrenciler de kentli ile barış içinde, gerekli yaşamsal özeni göstererek karşılık veriyor. Dolayısıyla kentlinin bir velinimet olarak gördüğü öğrencilerin Eskişehir’deki yaşam kaliteleri, öğrenci velilerinin de tercihlerini etkiliyor. Planlanan vakıf ve 3. devlet üniversitesi de hayat bulduğunda öğrenci kimliğini tamamen pekiştirecek olan Eskişehir, öğrenciden daha çok fayda sağlayacak ve bu faydayı yine öğrenci lehine kullanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017