"Faiz indirimleri devam edecek mi ?..."

Emre ALKİN
Emre ALKİN PAYLAŞMASAK OLMAZDI emre.alkin@dunya.com

Geçen hafta televizyon ekranlarında ve sabah raporlarında Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklanmadan önce ısrarlı şekilde şu yorumu tekrar etmiştim:

".....Eğer Merkez Bankası 'Aralık Ayına kadar ne olacağı belli olmaz, yükseltme zamanı geldiğinde elimde cephane olsun' diyorsa, riskli bir adım adım atıp faizleri daha da fazla düşürebilir elbette. Ancak kesin olan şu ki en az 150 en fazla 250 baz puan indirim bekliyor bizleri...."

Yine de 250 baz puan benim için de sürpriz oldu diyebilirim. Eğer Merkez Bankası böyle bir adım atmışsa, demek ki Aralık ayında konjonktürün yüklü bir faiz indirimine müsaade etmeyebileceği konusunda bir fikri oluşmuş demektir. Peki faiz düşüşü burada sona erdi mi ?

Sanmıyorum. Her Merkez Bankası Başkanı'nın kendi dönemine bir imza atma talebi vardır. Büyük ihtimalle Sayın Uysal ve ekibi, Aralık Ayında en az 50 en fazla 100 baz puanlık bir indirim daha yapabilir. Böylece fonlama maliyeti geçen yıl Ağustos Ayında başlayan döviz yükselişinden önceli seviyelerin de altına gelmiş olur. Zaten gösterge tahvilin faizi şimdiden son iki yılın en düşük seviyesine inmiş durumda. Dolayısıyla politika faizinin Aralık Ayında % 13-13.50 arasında bir yerlere düşmesi büyük bir ihtimal.

"Şimdi Fed'in kararını bekleyeceğiz..."

Eğer gelecek yıl enflasyon % 9 ile % 11 arasında gerçekleşeceği öngörüldüğüne göre, 3-4 puanlık bir reel faiz kabul edilebilir bir seviye olabilir. Daha düşük bir seviyeyi yatırımcılara kabul ettirmek mümkün olmayabilir. Dolayısıyla 2020'den itibaren Merkez Bankası'nın biraz daha dikkatli adımlar atması gerekebilir.

Tabii Fed'in de gelecek hafta bir kez daha faiz indirimi yapması, TCMB'nin dünkü kararını perçinleyen bir gelime olur. Bir faiz indirimi daha olabileceğine dair kuvvetli kanaat oluştu. Öğrenmemize az bir zaman kaldı. Bekleyip göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar