“Yine neler oluyor diyenler için bir daha..”

Emre ALKİN
Emre ALKİN PAYLAŞMASAK OLMAZDI emre.alkin@dunya.com

Türkiye’nin kendine güvenli liman arayan yatırımcılar için elle tutulur bir hikaye sunmadığı bir ortamda, TL'nin şiddetle dalgalanmasına şaşırmamak gerekiyor.

Net olan şu: Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanlamalar, çeşitli ülke paralarının ABD doları karşısında sert şekilde gerilemesinin arkasında, Donald Trump’ın G7 Zirvesi öncesi ve esnasında Çin ile ilgili yaptığı değerlendirmeler var. Aslında bu yaşananlar bize şunu gösteriyor ki, piyasalar FED’in faiz indirimiyle değil Trump’ın söyledikleriyle dalgalanıyor.

Gördüğümüz gibi, FED Başkanı Jerome Powel’ın Jackson Hole kasabasında yaptığı açıklamalar piyasaları pek hareketlendirmedi. Ama Başkan Donald Trump’ın ticaret savaşını ateşleyen söylemleri çok daha büyük bir etkiye yol açtı. Elbette bu süreçte yatırımcıları cezbedecek bir hikayesi olmayan ülkeler yaşananlardan negatif etkilendiler.

“Türkiye’ye elle tutulur bir hikaye lazım..”

Trump’ın açıklamalarından olumsuz etkilenen ülkeler arasında Türkiye de var elbette. Türkiye’nin kendine güvenli liman arayan yatırımcılar için elle tutulur bir hikaye sunmadığı bir ortamda, Türk Lirası'nın şiddetle dalgalanmasına şaşırmamak gerekiyor. Tekrar ediyorum, Türkiye’nin yabancı ve yerli yatırımcılar için elle tutulur bir hikayeye ihtiyacı var.

Pazar gecesi yaşadığımız tecrübe bundan sonra yaşayacağımız başka tecrübelerin de habercisi gibi. Daha önce de söylediğim gibi Türkiye’de dövizin yönünü siyaset ama trendini ekonomik parametreler belirler. Kısa süreli sükunetin ardından gerçeklerle yüz yüze geldiğimizde, bu dalgalanmaların yaşanmasını doğal karşılamak gerekiyor.

Ekonomideki kırılganlıklar ile ilgili yapısal değişim gerektiği bir ortamda, kestirme çözümlerle yola devam ettiğimiz sürece, kurların ateşi bir yükselip bir düşecek. Ancak, trend hep yukarı olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar