"Merkez Bankası'nın zor kararı..."

Emre ALKİN
Emre ALKİN PAYLAŞMASAK OLMAZDI emre.alkin@dunya.com

Pazartesi günü büyüme rakamları, dün de enflasyon rakamları açıklandı. "Beklenenden daha düşük" ya da "beklenenden daha yüksek" dendiği zaman tebessüm ediyorum. Kim ne bekliyordu acaba ?

Önce büyümeye bakalım: Normal hesaplama yöntemleriyle üst üste üç çeyrek ekonomi daralmış gözüküyor. Bir önceki çeyreğe göre mevsimsellikten arındırılmış şekilde bir artış gözüküyor. Yüreğimize su serpen bir gelişme.

Aslına bakılırsa, geçen yılın son çeyreğinde bir kuyunun içine düşmüş olan ekonominin yavaş yavaş da olsa, kuyunun ağzına tırmanmakta olduğunu söyleyebilirim. Ancak, herhangi bir çeyrekteki pozitif büyüme bize kuyunun ağzına ulaştığımızı göstermeyecek. Yıllık büyüme rakamının en az % 0 çıkması gerekiyor.

Kamu harcamaları ve ihracatın büyümeye desteğine rağmen, negatif bir rakam çıkması meselenin konjonktürel değil yapısal bir probleme dönüştüğünü gösteriyor. İnşaattaki sert düşüş devam ederken, aylık endekslerden de takip ettiğimiz gerçek açıkça ortaya çıkmış. Yatırım Harcamaları ve Hane Halkı Tüketim Harcamaları daralmış. Hizmetler ve Sanayi Sektörü de keza daralmış gözüküyor.

"TCMB enflasyona değil büyüme bakacak gibi.."

Şimdi enflasyona bakalım: Aslında İTO Geçinme Endeksinden bu kadar farklı çıkan bir TÜFE beni şaşırttı diyebilirim. Dün televizyonda "yıllık % 15'in altına düşmez" dedim. Bu tahminim kıl payı tuttu. Çünkü % 1'den daha düşük bir enflasyon pek beklemiyordum. Akıllarda soru işareti yarattı desem yanlış olmaz.

Bu enflasyon oranının 12 Eylül'deki Merkez Bankası Para Politikası Toplantısı için moral verdiğini söylemem. "Yön" aşağıya ama daha "trend" oluşmadı. Art arda gelen zamlarla beraber Aralık Ayından itibaren TÜFE tekrar yükselişe geçebilir. Peki şimdi ne olacak ?

Merkez Bankası, Maliye politikasının büyümeye destek vermeyen hali sebebiyle, açıklanacak olan enflasyon kimseyi tatmin etmese de, faiz indirimine gidebilir. Özetle, TCMB yavaşlayan büyüme ve yüksek enflasyon arasında kalacak.

Merkez Bankası Başkanı Sn. Uysal'ın "büyümeye destek vereceğiz" açıklamalarını dikkate alırsak, faiz düşürme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ekim Ayındaki enflasyon açıklamasından sonra Başkanın eli daha da rahatlardı. Ancak şimdiden indirim yaparak Ekim ayına kadar eleştirilere tahammül ederek yola devam edebilir. 12 Eylül'deki TCMB Para Politikası Toplantısı'na kadar heyecanlı bir bekleyişe geçtik diyebilirim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar