"Ortalık yine karıştı...."

Emre ALKİN
Emre ALKİN PAYLAŞMASAK OLMAZDI emre.alkin@dunya.com

Her şeyden önce tarihte nice büyük zaferlere imza atmış olan ordumuzun her daim muzaffer olmasını dileyerek söze başlıyorum. İçinde bulunduğumuz bölge giderek daha büyük istikrarsızlıklar üretirken, bazı ülkelerin emellerine karşı Türkiye'nin müdahale etmesi kaçınılmaz oldu.

Uzun zamandır takip ediyoruz: İsrail'in kendi çıkarları doğrultusunda İran ile arasına tampon bölge oluşturmaya çalıştığı, Suriye'yi karıştırdığı ve bu emel doğrultusunda Türkiye'yi karşısında almaktan çekinmediği görülüyor. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin karşısına dikilme sebebi de aynı şekilde, İran Sınırından Akdeniz'e kadar oluşturmaya çalıştığı terör devleti emelini gerçekleştirmek. Bunun için Yahudi Lobilerinin göz bebeği Evanjelistlerin oylarıyla ayakta duran Trump'ı da arkasına almış gözüküyor.

"Beklenen ve beklemeyen tepkiler: Mesele burada..."

Türkiye'nin terör yuvalarını kendi sınırında besleyen böyle bir oluşuma karşı tepki vermesi kaçınılmazdı. Nitekim sayısız kez uyardığı ABD'nin bu konudaki kayıtsızlığını görerek hamle yaptı. Bu gelişmelere objektif bakış açısıyla bir değerlendirme yaparsak, şunlar karşımıza çıkıyor:

- ABD ve İsrail bölgeyi iyice istikrarsızlığa sürüklüyor
- Rusya bu karışıklıktan istifade ederek bölgede ağırlığını artırmak istiyor
- İran, iç siyasette sıkıntı yaşadığı için kamuoyunun dikkatini başka bir yere çekebilmek adına yanlış bir adım atabilme potansiyeline sahip
- Türkiye'nin terör unsurlarının burnunun dibinde dolaşmasına müsade etmeyeceği gayet net bilindiği için, ABD ve İsrail'in başka emellerinin de olduğu anlaşılıyor
- Türkiye ve İran'ı karşı karşıya getirecek bir olaylar dizisinin üretilmesi ihtimali göz ardı edilmemeli

Özetle yaşanma ihtimali olan olumsuzlukların yanında, kurların yükselmesi büyük bir önem taşımıyor. Kur yükselişi bir süre sonra durabilir de. Ancak, bölge karışırsa kimsenin aklına ne döviz gelir ne de faiz.

Meseleye geri döneyim: Türkiye'nin atacağı adımın ne olabileceği konusunda enine boyuna analiz yapmış olan tarafları şaşırtacak olan tek şey belki de Türkiye'nin "beklenmedik" bir davranış göstermesi olacaktır. Şu ana kadar tecrübe ettiklerimiz, zaten Türkiye'den beklenen adımlardı diyebilirim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar