"Yabancı kurumlar ne düşünüyor ?..."

Emre ALKİN
Emre ALKİN PAYLAŞMASAK OLMAZDI emre.alkin@dunya.com

Bazen meselelere "dışarıdan içeriye bakmak" faydalıdır. Çünkü genel tavrımız neler çektiğimizi ya da ne kadar başarılı olduğumuz konusunda kendimizi ikna etmek oluyor. Başkalarının ne düşündüğünü sormak bu sebeple doğru bir davranış şeklidir.

Vakit yaklaştıkça, Merkez Bankası kararı için yapılan yorumlar da zirve yapmaya başladı diyebilirim. Bir ekonomi haber kanalının yaptığı habere göre, Türkiye'deki yabancı sermayeli bankalardan bazıları enflasyondaki düşüş, döviz kurlarındaki sakin seyri sebep göstererek 175 - 300 baz puan arasında değişen faiz indirimi bekliyor. Bana kalırsa bu oldukça geniş bir aralık. Demek ki kararsızlık var.

Bir grup banka analisti "enflasyondaki düşük beklenenden hızlı olacak" diyerek Merkez Bankası'ndan 175 baz puanlık indirim öngörüyor. Ekim ayında açıklanacak olan Eylül enflasyonunun daha elle tutulur bir indirim için kapı aralayacağını söylüyorlar. Bunun için de 100-125 puanlık bir faiz indirimi daha geleceğinin altını çiziyorlar. Yani bir kerede değil, iki ayda toplam 250-300 puan arası bir indirim bekliyorlar.

"Bir kerede mi, iki taksitte mi ?.."

Bir başka grup ise Merkez Bankası'nın en fazla 2 - 3 puanlık reel faiz hedeflediğini, bu sebeple politika faizini 250 baz puan düşürerek % 17.25'e çekebileceğini söylüyorlar. Böyle bir indirimin piyasaya negatif yansımayacağını düşünen çok. Açıkçası, ben de öyle düşünüyorum. Yine de fazla gevşek olmamak, teyakkuzda olmak gerekiyor. Bir anda yükselen enflasyon bizleri üzebilir.
Daha cesur olan bazı yabancı kurumlar "enflasyonun beklentiden daha fazla düşmesi ve kurların sakin seyretmesi nedeniyle politika faizinin 300 baz puan indirilmesini bekliyoruz" diyorlar. Bu da ihtimal dahilinde. Önümüzdeki yıl faizlerin tekrar yükselmesi ihtimali varken, faiz indirimlerinde cimri davranmamak akıllıca olur gibi gözüküyor.

Aynı medya kuruluşunun anketine katılan 22 kurumun beklenti ortalaması 275 baz puan indirim olması şeklinde çıkmış. Kimsenin 400 puandan daha fazla indirim beklemediğini de görülüyor. Benim beklentim de 250-300 puan arasında bir indirim olacağı yönünde. Birinci gruptakiler gibi iki taksitte yapılmasını tercih ederdim ama Türkiye'de 1 ayda çok şey değiştiği için acil şekilde uygulanması tercih edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar