Faydalı ve basit fikirler

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

 

Dünya çapında yeni iş fikirlerinin toplandığı Springwise.com adlı internet sitesinden zaman zaman yeni iş fikirlerini paylaşıyoruz. Yazılarımızda yer verdiğimiz fikirlerin hayata geçmiş örneklerinden ilham almak bazen çok daha öğretici olabiliyor.

Bugün de değişik alanlardan, özellikle de sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe etkisi olan iş fikirlerinden örnekler vermek istiyorum. Bu fikirlerin bazıları artık yaygınlaşan ve ucuzlayan yazılım ve ağ teknolojileriyle hayata geçirilebiliyor, bazılarının ise teknolojiyle pek ilgisi yok. Ama hepsinin ortak yönü, temellerinde yatan fikrin son derece basit ve bir o kadar da çarpıcı olması...

Kolombiya'da illegal çalıştırılan çocukları rapor etmek için bir mobil uygulama; Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da 5-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 9,2'sinin illegal olarak çalıştırıldığı ve bunların sayısının 1,6 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Kolombiyalı telefon operatörü Telefónica Telecom tarafından geliştirilen uygulama, eğitim sisteminin dışında bırakılan bu çocukların kimliğini ve yerini tespit etme amacını taşıyor. Kullanıcılar bu uygulamayla binden fazla çocuğun teşhis edilmesi ve 60'tan fazlasının sokaklardan kurtarılmasını sağlamış. Yapılan iş son derece basit. Çevrede çalıştırılan bir çocuk gördüğünüzde uydu aracılığıyla telefonunuzun yerinin tespit edilmesini sağlıyorsunuz, çocuğun fotoğrafını çekiyorsunuz, varsa başka özelliklerini ve notlarınızı yazıyorsunuz bilgiyi Facebook'ta arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz. (www.kidrescueapp.com)
Sokak tacizine karşı Hollaback; ABD kaynaklı Hollaback.org sitesi Kolombiya'daki çocuk kurtarma uygulamasına benzer bir mobil uygulama. Amaç kadınlara ve LGBTT (farklı cinsel tercihleri olan) bireylere yönelik tacizi teşhir etmek, tacize karşı toplumda tepki gösterilmesini sağlamak ve tacizi ortadan kaldırmak. İstanbul'da da Türkçe olarak canimizsokakta.org adresinden ulaşılabilen uygulama, tacize uğrayanların olayı anlatması, tacizcinin fotoğrafını çekmesi gibi paylaşımlara olanak sağlıyor. Taciz olayları ve mekanları harita üzerinde görülebiliyor ve yoğunlaştığı noktalar tespit edilebiliyor. (www.ihollaback.org/)

İhtiyacı olana bir hediye götürün; Avustralya merkezli www.mmmule.com sitesi değişik bir deneyim yaşamak ve aynı zamanda iyilik yapmak isteyen gezginlerle yerel sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiriyor. Site sayesinde, gideceğiniz ülkede kimin neye ihtiyacı olduğunu öğreniyorsunuz ve ihtiyacı yanınızda götürüp hayır duası alıyorsunuz. Kâr amacı gütmeyen bu uygulamada hem yerel ihtiyaç sahipleri ihtiyaçlarını girebiliyor, hem de gezginler gidecekleri ülkede yanlarında neler götürebileceklerinin kaydını bırakıyorlar. Sonuçta iki taraf eşleşiyor ve herkes mutlu oluyor.

Bireysel dış ticaret; Türkiye'den çıkan ve mmMule benzeri bir uygulamayla yurtdışından gelen turistlerden yanlarında size bir şeyler getirmelerini isteyebiliyorsunuz. www.pleasebringme.com adresine girdiğinizde "Geziyorum ve şunu getirebilirim" gibi bir kayıt bırakma veya "Evdeyim şuna ihtiyacım var" gibi bir kayıt ekleme şansınız var. Sonuçta yine iki taraf eşleşiyor, hem ziyaret, hem ticaret gerçekleşiyor.

Çatıdaki arılar; New York'ta Waldorf Astoria Oteli'nin çatısında 250 bin arı yaşıyor. Otelin çatısına kurulan kovanlarda üretilen bal, otelin restoranlarında müşterilere sunuluyor. Böylece müşteriler üst katta yetişen gerçek balın tadına bakabiliyorlar. Ama yapılan işin tek amacı müşterilere iyi bal sunmak değil. New York'ta önümüzdeki on yılda ağaç sayısının bir milyon adetten fazla artırılması hedefleniyor ve arılar aslında çevredeki ağaçların daha fazla döllenmesine ve çoğalmasına yardımcı oluyor. Sonuçta hem otel kazanıyor, hem müşteriler, hem de gezegen.

Tüm kredi kartları bir arada; Fazla sayıda kredi kartı kullananlar için ABD'de geliştirilen Wallaby Card sistemi, tüm kartların avantajlarını tek bir kart üzerinden kullanmanızı sağlıyor. Sisteme kayıt olduğunuzda tüm kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz ve ister online, ister offline tüm alışverişlerinizde tek bir kart kullanıyorsunuz. Wallaby Card, gittiğiniz yerlerde chip puanlarınızın veya indirimlerinizin size ne gibi avantajlar sağladığını karşılaştırarak en avantajlı olan kart üzerinden ödeme yapmanızı sağlıyor. Böylece bir sürü kredi kartının puanlarını indirimleri aklınızda tutmak ve bir sürü kredi kartı taşımak zorunda kalmıyorsunuz. Çok akıllıca değil mi? (http://www.walla.by/)

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018