Fed şapkadan güvercin mi çıkaracak?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Aralık ayına olumlu bir havada başlıyoruz. Beklentilerden daha güvercin bir Fed açıklaması riskli varlıkların kasım ayını yükselerek kapatmasını sağladı. ABD hisse senetlerinin Ekim ayında gördüğü dip seviyelerin altına inebileceği senaryosu şimdilik rafa kaldırıldı.

Geçen hafta kısa vadeli faizlerdeki istikrarlı artışın ve ABD - Çin dış ticaret savaşlarının risk iştahını baskılamaya devam edebileceğini vurgulamıştık. Kurt inebilir, ayı çıkabilir diye yatırımcıları uyarmıştık.

Korktuğumuzun tersine Fed şapkasından güvercin çıkarması ihtimali arttı. Daha doğrusu Fed Başkanı Powell’in "politika faizi nötr faiz oranının hemen altında" açıklaması Wall Street tarafından güvercin bir açıklama olarak görüldü.

Fed’in, aralık toplantısında son bir faiz artışı yaptıktan sonra, 'sıkılaşma döngüsüne' uzun bir ara verebileceği ihtimalini satın alan hisse senedi piyasasında sert bir yükseliş gördük. Fed vadeli piyasaları 2019 yılında sadece bir faiz artışı olabileceğini fiyatlamaya başladı.

Bu hareketin tersini Powell’in ekim ayında “politika faizi nötr faiz oranının muhtemelen çok altında” açıklaması sonrasında yaşamıştık. Şahin Fed ve yavaşlayan küresel büyüme endişesiyle ABD hisse senedi endeksleri ekim ayında yüzde 7 civarında değer kaybetmişti.

Neler oluyor? Bir ayda ABD ekonomisi ve piyasalarda ne değişti de Powell böylesine farklı açıklamalar yapıyor. Yoksa Trump’ın verdiği ayar - “Powell’i seçtiğim için hiç mutlu değilim”, “Fed ABD için Çin’den daha büyük bir tehlike” sözleri - sonrasında Fed başkanı şahin uçuşundan güvercin taklasına mı geçti?

Elbette değil. Aslında son bir ayda değişen Powell’in görüşü değil vurgusu. Bilindiği üzere, Fed başkanı konuşmasında nötr faiz oranı olarak FOMC toplantısı katılımcılarının tahminlerini (min yüzde 2.5, medyan yüzde 3.0, max yüzde 3.5) referans alıyor.

Powell ekim açıklamasında muhtemelen yüzde 3’lük medyan tahmine ulaşmak için -üç ayda bir faiz artışı yapılacağı varsayımıyla- mevcut faizlerin çok düşük olduğunu kastetmişti. Kasım toplantısında ise yüzde 2.5’lik minimum tahmininin hemen altında olduklarını vurguladı.

Bizce Powell’in konuşmasında asıl önemli olan kademeli faiz artışlarının ekonomi üzerindeki etkisinin bir yıla kadar gecikmeyle görüleceği tespiti. Para politikasının etkisinin uzun ve değişken bir aktarım mekanizmasıyla görülmesi Fed’in faiz döngüsünde ani değişikliklere yol açabiliyor.

Bunun en son örneğini 2016 yılında görmüştük. Fed 4x25 baz puan faiz artış sinyaline rağmen yılı 25 baz puan faiz artışıyla bitirmişti. 2017 yılında kaldığı yerden devam etmişti. Daha geriye gidersek Fed’in faiz artışına ara vermekle yetinmeyip faiz indirdiği dönemleri (1995 ve 1987) görürüz.

Tarih tekerrür edecek mi? Elbette bilmiyoruz. Ama belirttiğimiz dönemlerin ortak özelliği 6ay içinde ABD 10 yıllık devlet tahvili faizlerinde 50-100 baz puan faiz düşüşü olması, hisse senetlerinde ise yüzde 4 - yüzde 15’lik bir yükseliş görülmesi.

Ne Fed açıklamasının temel bir politika değişikliği getirdiğine, ne de ABD - Çin ticaret savaşlarının sona erdiğine ikna olmuş değiliz. Ana önemli olan bizim ne gördüğümüz değil, piyasaların ne görmek istediği. Piyasalar Noel tatiline Powell amcanın faiz hediyesi beklentisiyle girmek istiyorlarsa kısa vadede bir yeni yıl iyimserliği yaşanır. Küresel risk iştahına duyarlı, yüksek betalı Türkiye varlıkları hiç şüphesiz bundan en çok yararlananlar arasında yer alır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019