Fenerbahçe kaza yaptı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Fenerbahçe, yaklaşık 65 dakika 10 kişi oynamak durumunda kaldığı Gaziantep deplasmanından bir puanla dönünce, liderlik koltuğunu Beşiktaş’a devretti. Karşılaşma öncesi futbol kamuoyunun genel kanısı sarı-lacivertlilerin maçın favorisi olduğu yönündeydi ki, açıkçası 90 dakika 11’e 11 oynansa Fenerbahçe galibiyeti normal sonuç olurdu. Maçın genel seyrine baktığımızda eksik kalmasına rağmen pozisyon zenginliğine sahip takımın sarı-lacivertliler olduğunu görüyoruz. Hatta 90+2’de Fernandao’nun direkten dönen topu içeri girse, Fenerbahçe açısından çok sıkıntılı bir atmosfere sahne olan karşılaşmadan sarı-lacivertlilerin güle oynaya dönmeleri de mümkün olabilirdi. Bu noktada madalyonun diğer yüzüne yani Gaziantepspor tarafına bakarak karşılaşmayı yorumlamak sanıyorum meramımızı anlatmamız bakımından daha doğru olacak. Maç başında bir duran toptan öne geçen ev sahibi, daha sonra rakibinin 10 kişi kalmasıyla birlikte avantajını perçinledi. İkinci devre başında kalelerinde golü gören kırmızı-siyahlılar, hakemin doğru penaltı kararıyla 54’te bir kez daha skor üstünlüğünü ellerine geçirdiler. Sanıyorum büyük takımlarla maç yapacak ekiplerin teknik direktörlerine karşılaşma öncesi sorulsa hepsi bu tür avantajlara sahip olmak isterler. Maç içinde gelişen şartların getirdiği piyangoya rağmen uzatmalarla 94 dakika boyunca üç pası bir arada yapamayan bir Gaziantepspor izledik. Yazımın başlığına seçtiğim “Fenerbahçe kaza yaptı” ifadesi de bu yüzden. Açık söylemek gerekirse Gaziantepspor ne doğru alan paylaşımı yapabiliyor, ne baskı altında pasla oyuna çıkabiliyor ne de orta alanda karşılaşmanın temposunu ayarlayabiliyor. Sahip oldukları iki avantaj var. Birincisi yerleşik savunmada tekmeye kafa uzatarak başarılı biçimde kapanabiliyorlar. İkincisi de kadrolarında Muhammet Demir gibi yüksek pozisyon/gol oranına sahip bir santrfor bulunduruyorlar. Pas meziyetleri yok, uzaktan şut kabiliyetleri yok. Adam eksilten oyuncu sayısı yetersiz. Bu tespitlerimi Mutlu Topçu ile sınırladığımı sanmayın, Gaziantepspor geçen yıl da benzer bir görüntüdeydi.

Gelelim madalyonun Fenerbahçe yüzüne. Vitor Pereira’nın son maçlardaki değişmez dizilişi olan 4-3-3, acaba doğru oyuncularla oynanıyor mu? Mehmet Topal’ın defansın önündeki görevini eksiksiz yerine getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz ancak Diego ve Souza hakkında aynı görüşü paylaşmak güç. Eğer Portekizli teknik adam Diego – Souza ikilisini “biri yapar, diğeri bozar” mantığıyla sağ ve sol içte oynatıyorsa o zaman oyuncuların 4-3-3 şeklinde dizilmesinin ne anlamı var? Kaldı ki, Ozan Tufan kenarda beklerken bu tercihin mantığı iyiden iyiye flulaşıyor. Ayrıca Nani tıpkı bu maçta olduğu gibi bazı karşılaşmalarda “sevimli hayalet” rolüne büründüğünde, Pereira’nın aklına kulübeye doğru bakmak nedense çok geç geliyor. Gaziantepspor sol beki Marçal’ın maçın ilk bölümlerindeki karateyle karışık müdahaleleri sanıyorum Nani’yi sindirdi. Kalan dakikalarda etliye sütlüye karışmaya pek de istekli olmayan bir futbolcu izledik. Belki de 10 kişi kalmış olmanın getirdiği tedirginlik Pereira’yı oyuncu değişikliği konusunda temkinli davranmaya itti ama diğer maçlarda da Portekizli teknik adamın davranış tarzı çok farklı değildi.
Şimdi rakip futbolseverlerin kafasında şu soru var: Acaba gruptan çıkmayı garantilemiş ve ligi bitmiş Molde, kâbus gibi bir sezon yaşayan Trabzonspor, maddi sorunlarla boğuşan ligin dibindeki Mersin İdman Yurdu gibi rakipler mi Fenerbahçe’nin iyiden iyiye havaya sokulmasına neden oldu? Bu sorunun yanıtını sizlere bırakmakla birlikte geleceğe dair görüşümü de paylaşmadan edemeyeceğim. Fenerbahçe bu kadro zenginliği ve kalitesiyle ligin sonuna kadar zirvede yada zirveye yakın konumda bulunacaktır. Öte yandan filmi 4 – 4,5 ay geriye sarıp izlediğinizde transfer döneminde atılan imzalar sonrası beklenen Fenerbahçe’nin bu olmadığı da kolaylıkla hatırlanabilir.

 

TEKNİK ANALİZ

(Kayserispor – Beşiktaş)
Maçın sonu gelmedi
Zorlu Kayseri deplasmanından 2-1’lik skorla 3 puan çıkarmayı başaran Beşiktaş, hayati önemde bir galibiyet almasına rağmen futbol anlamında beğenilmedi. Maçın sonunu zor getiren siyah-beyazlı takımda; Oğuzhan, Quaresma ve Ersan’ın yoklukları epeyce hissedildi. Özellikle defansın solun görev yapan ikili; sol stoper Tosic ve sol bek İsmail savunmadan çıkışlarda aksayınca, Oğuzhan’sız Beşiktaş orta sahasının topa hakim olma konusunda sıkıntı yaşadığını gördük. Rakibin oyununu bozmaya yönelik futbol anlayışını bu maçta da devam ettiren Tolunay Kafkas, maçın uzun süre 2-1 devam etmesinin de yardımıyla oyuna ofansif müdahalelerde bulundu ancak istediğini alamadı. Bu noktada Beşiktaş forvetlerinin müsait pozisyonlarda yaptıkları hatalı tercihlerin de altını çizmek gerekiyor.

14. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

 

Galatasaray -Bursaspor
Galatasaray fark yaptı- Mustafa Denizli’nin iç sahada takımın başında çıktığı ilk maçtan sarı-kırmızılı ekip 3-0 galip ayrıldı. 3 maçtır kazanamayan Galatasaray bu maçla galibiyet hasretine son verirken, Bursaspor üst üste 4.mağlubiyetini almış oldu. Galatasaray’ın golleri, 68’de Lukas Podolski, 80’de Yasin Öztekin ve 89’da Burak Yılmazdan geldi. Alınan bu sonuçla Galatasaray puanını 26’ya yükseltirken, Bursaspor 15 puanda kaldı. Süper Lig’in 15.haftasında Galatasaray, Beşiktaş derbisine çıkacak. Bursaspor ise sahasında Osmanlıspor’u konuk edecek.

Osmanlıspor-Kasımpaşa 
Paşa’dan tek kurşun-Sahasında Kasımpaşa’yı konuk eden Osmanlıspor, yaklaşık 55 dakika boyunca 10 kişiyle mücadele ettiği maçta rakibine 1-0’lık skorla boyun eğdi. Orta saha mücadelesi şeklinde geçen maçın ilk yarısında, iki takım da pozisyona girmekte zorlandı. Kasımpaşa ikinci yarıya hızlı başladı. 50. dakikada lacivert-beyazlıların golü geldi. Ceza sahası sağ çaprazında kazanılan serbest vuruşta Scarione, topu arka direğe ortaladı. Eren Derdiyok’un içeriye çevirdiği topu Tunay Torun kale çizgisi üzerinde filelere gönderdi. Kalan sürede sonuç değişmedi ve karşılaşma Kasımpaşa’nın 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı.

T. Knyaspor-Antalyaspor
Düellonun galibi Konya- Torku Arena’da oynanan ve bol pozisyona sahne olan maçı Tolga Özkalfa yönetti. Torku Konyaspor’un gollerini; 2. dakikada Kibong, 17. dakikada Bajic ve 60. dakikada Ali Çamdalı atarken konuk Antalyaspor’un gollerini 48’de Emrah Başsan ve 88’de Samuel Eto’o attı. 3-2’lik skorun ardından Torku Konyaspor puanını 23’e yükseltti. Sahadan mağlubiyetle ayrılan Antalyaspor ise 17 puanda kaldı. Süper Lig’in 15. haftasında Torku Konyaspor, deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşacak. Antalyaspor ise sahasında Mersin İdman Yurdu’nu konuk edecek.

M. Başakşehir-Gençlerbirliği
Başakşehir’in şakası yok- Bekir ve Marcio’nun golleriyle maçtan 2-0 galip ayrılan Abdullah Avcı’nın ekibi, ilk dört iddiası adına önemli bir üç puanı cebine koymayı başardı. 78. dakikada Enver’in ortasında Bekir’in kafa golüyle üstünlüğü yakalayan Başakşehir, demoralize olan rakibi karşısında 84’te Marcio ile bir gol daha buldu ve skoru 2-0’a getirdi. Avcı’nın öğrencileri kalan dakikalarda üstünlüğünü korudu ve mücadeleden 2-0’lık galibiyetle ayrılmayı bildi. Bu sonucun ardından Başakşehir puanını 26’ya yükseltti. Başkent temsilcisi Gençlerbirliği ise 13 puanda kaldı.

Mersin İ.Y-Ç. Rizespor
3 gol 3 puan- Spor Toto Süper Lig’in 14. haftasında Mersin İdman Yurdu, sahasında Çaykur Rizespor’u konuk etti. Karşılaşma Mersin İdman Yurdu’nun 3 - 0’lık üstünlüğü ile sonuçlandı. Mersin İdman Yurdu’nun golleri 13. dakikada Gökçek Vederson (penaltı), 72’de Serkan Balcı ve 74’te Welliton’dan geldi. Karşılıklı ataklarla geçen karşılaşmada Çaykur Rizespor, üç şutunda Mersin kale direklerini geçemedi. Bu sonuçla Çaykur Rizespor 18 puanda kalırken, Mersin İdman Yurdu puanını 10’a yükseltti. Süper Lig 15.hafta programında, Mersin İdman Yurdu deplasmanda Antalyaspor ile karşılaşacak. Çaykur Rizespor ise sahasında Trabzonspor ile önemli bir puan mücadelesine çıkacak.

HAFTANIN TAKIMI:    Mersin İdman Yurdu

HAFTANIN İNCİSİ:    “Bu ülkede bize ne zaman bir penaltı verilecek?” Vitor PEREIRA

KARE AS:            Jose Sosa (Beşiktaş)
                Samuel Eto’o (Antalyaspor)
                Lukas Podolski (Galatasaray)
                Alban Meha (Torku Konyaspor)

GOL KRALLIĞI:
12 Gol – Samuel Eto’o (Antalyaspor)
10 Gol – Mario Gomez (Beşiktaş)
8 Gol – Hugo Rodallega (Akhisar Bld. Spor) 
8 Gol – Leonard Kweuke (Ç.Rizespor)
7 Gol – Tomas Necid (Bursaspor)

PUAN DURUMU

Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Beşiktaş    14    10    2    2    32    15    32
Fenerbahçe    14    9    4    1    23    12    31
Galatasaray    14    7    5    2    33    18    26
İstanbul Başakşehir    14    8    2    4    21    12    26
Akhisar Bld.    13    7    4    2    19    11    25
Kasımpaşa    14    6    5    3    18    11    23
Konyaspor    14    6    5    3    17    18    23
Rizespor    14    4    6    4    19    19    18
Trabzonspor    13    5    2    6    15    17    17
Antalyaspor    14    4    5    5    22    26    17
Gaziantepspor    14    4    4    6    13    22    16
Osmanlispor FK    14    4    3    7    16    16    15
Bursaspor    14    5    0    9    14    21    15
Kayserispor    14    3    5    6    11    14    14
Gençlerbirliği    14    3    4    7    14    21    13
Sivasspor    13    1    7    5    15    20    10
Mersin İ. Yurdu    14    2    4    8    17    29    10
Eskişehirspor    13    2    1    10    12    29    7

NOT: Trabzonspor – Eskişehirspor ve Akhisar Bld. Spor – M.Sivasspor karşılaşmaları değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI
(Gaziantepspor – Fenerbahçe)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Fenerbahçe:    150.000.000 euro (27 Futbolcu)    Fenerbahçe:    27.5
Gaziantepspor:    31.000.000 euro (24 Futbolcu)    Gaziantepspor:    25.7
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016