Futbolseverler ekran başına

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Süper Lig’in 18. haftası, nefes nefese devam eden zirve yarışında birbirinden heyecanlı maçlara sahne olacak. Şüphesiz bu maçlardan da en önemlisi, Galatasaray’ın evinde Bursaspor’u ağırlayacağı karşılaşma olacak. Son 7 lig maçında 6 galibiyet ve 1 beraberlikle 19 puan toplamayı başaran sarı-kırmızılı ekip, deyim yerindeyse istim üzerinde. Buna mukabil, son 11 haftada sadece 1 kez mağlubiyet yüzü gören (13. haftadaki 3-2’lik Karabükspor yenilgisi) Bursaspor’un da oynadığı futbolla geniş bir kesimin takdirini kazandığını belirtmek gerekiyor. Bu haftaya kadar Türk Telekom Arena’da oynadığı 8 lig maçında 6 galibiyet alan Hamza Hamzaoğlu’nun talebeleri, kolaylıkla hatırlanabileceği gibi iç sahada Eskişehirspor ile berabere kalmışlar, Trabzonspor’a ise mağlup olmuşlardı. Hamzaoğlu’nun göreve gelişi sonrası oyuncu grubunun teknik heyetle bütünleşmesi, son haftalardaki başarılı futbolu da beraberinde getirdi. Temel taktik tercihin 4-4-2’ye evrilmesi sonrası, Galatasaray’ın otomatikman rakip yarı alanda baskı yapan ve bunu çoğunlukla neticeye ulaştıran bir görüntüye büründüğünü de belirtmek gerekiyor. Şimdilik görünen temel sorun, bu baskının daha geniş bir zaman dilimine yayılması meselesi. Galatasaray’ın oynadığı tipte bir anlayışın temel ve vazgeçilmez gereksinimi fizik kondisyon. Sarı-kırmızılılar, Fatih Terim önderliğinde şampiyonluk yaşadıkları dönemde de benzer bir anlayışı uyguluyorlar ancak o zaman hiç olmazsa baskıyı her iki devrede yarımşar saate yayabiliyorlardı. Ligimizin defansif kalitesiyle de ilintili olarak, Hamza hoca yönetiminde skor üstünlüğü ele geçirildikten sonra takım halinde kompakt oyuna dönmeyi tercih ediyorlar. İleride baskının golü getiremediği durumlarda Galatasaray’ın savunmada oluşan yumuşak karnının problem teşkil edip etmeyeceği ise şimdilik belirsiz çünkü Hamza Hamzaoğlu önderliğinde henüz böyle bir maç izlemedik. Bursaspor maçının özel önemi ise yeşil-beyazlı takımın bahsettiğimiz savunma direnişini gösterebilecek, üstelik hızlı hücumlarda da cezayı kesebilecek kalitede bir takım oluşundan geliyor.

Yukarıda değindiğimiz 4-4-2 tercihi Burak Yılmaz’ın nükseden sakatlığı sonrası belirsiz bir hal aldı. Muhtemelen son maçta olduğu gibi Umut Bulut’un ileride tek santrfor olarak görev aldığı 4-2-3-1 düzenine dönülecektir. Bu arada orta alanın önemli isimlerinden Selçuk İnan’ın kart cezası nedeniyle forma giyemeyeceğini de hatırlatalım. Emre Çolak göbeğe kaydırılarak bu soruna çözüm üretilebilir. Sakatlıkları bulunan Semih Kaya, Aydın ve Burak Yılmaz’ın tedavilerine de devam ediliyor. Konuk takımda ise Bekir Yılmaz’ın sakatlığı bulunuyor. Aziz Behich de milli takım kampında. Kart cezasını tamamlayan Josue’nin takıma dönmesi yeşil-beyazlı teknik heyetin elini rahatlatacaktır. Deplasmanlarda iç sahaya nazaran daha başarılı sonuçlar alan Bursaspor’da; Volkan Şen, Fernandao, Belluschi, Josue ve Şener’in son dönem formlarının dikkat çekici olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu form sıçraması devam edecek olursa, Galatasaray’ın başının oldukça ağrıyabileceğini düşünüyorum. Benzer şekilde sarı-kırmızılı takımda da Sneijder, Melo ve Emre Çolak maça ağırlık koyabilecek durumdalar.

Oynadığı 9 deplasman maçında rakip filelere 17 gol bırakan Bursaspor, sadece 0-0 biten Başakşehir karşılaşmasında gol kaydına muvaffak olamamıştı. Galatasaray’ın son dönem formu ve iç saha başarısı da hücum zenginliğine dayanıyor. Şahsi fikrim bu karşılaşmada her iki takımın da gol bulabileceği yönünde. Ancak her şeyden önemlisi Galatasaraylı ya da Bursasporlu olmasanız dahi bu maçı izlemenizi tavsiye ederim çünkü karşılaşma kâğıt üzerinde gözlerimizin pasını silmeye aday.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 18. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Beşiktaş – Mersin İ.Y. 
Zirve takibini sürdüren Beşiktaş, sıkıntılı bir dönemden geçen Mersin İdman Yurdu’nu Ankara’da ağırlıyor. Siyah-beyazlılarda Franco kart cezalısı. Sivok, Cenk Gönen, Cenk Tosun ve Mustafa Pektemek sakat. Konuk takımda ise Khalili sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Vederson, Serkan Balcı ve Oktay Delibalta sakatlıkları yüzünden görev alamayacaklar. Welliton ve Sinan Kaloğlu’nun durumları belirsiz. Nakoulma milli takım kampından dönecek, bu maça yetişebilir. Eksik kadrosuyla kupada Bursaspor ile karşılaşan Mersin İdman Yurdu, Beşiktaş’ın taraftarıyla bütünleştiği Ankara’da zorlanabilir. Siyah—beyazlılar galibiyete yakın.

KDÇ Karabükspor – Fenerbahçe 
Tolunay Kafkas’ın istifasıyla sarsılan Karabükspor’da yönetim tecrübeli çalıştırıcıyı kararından döndürdü. Ev sahibinde Ahmet İlhan’ın sakatlığı bulunuyor. Lider Fenerbahçe’de ise sakatlıkları bulunan Emre Belözoğlu, Raul Meireles ve Dirk Kuyt’ın tedavilerine devam ediliyor. Son haftalarda deplasman grafiğini oldukça düzelten Fenerbahçe, maçın favorisi konumunda. Karabüksporlu futbolcular hocaları için bir reaksiyon maçı oynayacak olurlarsa, sıkı bir direniş gösterebilirler. Dış sahada oynadığı 8 maçta 9 gol atıp, 5 gol yiyen Fenerbahçe’nin defansif formunu sürdürmesi beklenebilir. Dolayısıyla karşılaşmanın 3’ten az gole sahne olma olasılığı da yüksek görünüyor.

Trabzonspor – SAİ K.Erciyesspor 
17. haftayı galibiyetle kapatan iki takım kozlarını Hüseyin Avni Aker Stadında paylaşıyorlar. Bordo-mavililerde Yusuf Erdoğan cezalı. Çok sayıda sakat ve eksik oyuncu var. Konuk takımda ise İlhan Parlak’ın sakatlığı sürerken; Boye, Mandjeck, Sylla milli takım kampında bulunuyor. Bordo-mavililer, eksiklerine rağmen Sivasspor karşısında göz doldurmuşlardı. Bu maçta da oyuna ofansif bakımdan ağırlık koymalarını bekliyorum. Kayseri Erciyesspor’un da bilhassa Drenthe’nin oyuna girişi sonrası epey etkili olduğunu görmüştük. Onlar da etkili hücum silahlarına sahipler. Bu maçta karşılıklı gol izlemek beni şaşırtmayacak.

Gençlerbirliği – Çaykur Rizespor 
17. haftada Beşiktaş’a mağlup olan Gençlerbirliği bu kaybı telafi etmek istiyor. Kırmızı-siyahlılarda Ahmet Çalık ve Doğa Kaya kart cezalısı. Hikmet, Özgür, Nizamettin ve Tomic’in sakatlıkları var. Konuk takımda ise Orhan Ovacıklı sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Giray, Oboabona, Murat Duruer sakat. Viera, Ali Adnan ve Kweuke milli takım kampında. Başkent temsilcisinin iç saha ve deplasman sonuçları gece ile gündüz kadar farklı. İrfan Buz’un öğrencileri 19 Mayıs Stadında etkili futbol oynuyorlar. Eğer Rizespor’un defansif eksiklerinden yararlanmayı başarabilirlerse Stancu önderliğinde sonuca ulaşırlar.

Gaziantepspor – Medicana Sivasspor 
Haftanın çekişmeli geçmesi beklenen maçlarından biri. Maç öncesi her iki ekipte de önemli bir eksik bulunmuyor. Gaziantepspor iç sahada belirgin biçimde defansif oynuyor ve önceliği gol yememeye veriyor. Kırmızı-siyahlılar Kamil Ocak Stadında oynadıkları 9 maçta 7 gol atıp, 6 gol yediler. Sivasspor’da da Sergen Yalçın’ın üzerine eğildiği konulardan bir tanesi takım savunması. Bu konuda aşama kaydettiklerini söylemek mümkün. Dış sahada oynadığı 9 maçta kalesinde 20 gol gören kırmızı-beyazlı ekipte, bu tablo çok büyük oranda Roberto Carlos döneminden kaynaklanıyor. Karşılaşmada gol sayısının düşük kalması olası. İki takımın birden gol atması ihtimalini de düşük görüyorum.

Akhisar Belediyespor – Balıkesirspor 
Yeni teknik direktörüyle galibiyeti hedefleyen Akhisar Belediyespor’da sakatlığı bulunan Yiğit Gökoğlan’ın tedavisine devam ediliyor. Son olarak takımı Ermin Zec ile takviye eden Balıkesirspor’da ise önemli bir eksik bulunmuyor. Son dört lig maçından 2 galibiyet ve bir beraberlikle 7 puan çıkarmayı başaran Balıkesirspor, son hafta Gaziantepspor’a da 90+6’da yediği golle kaybetmişti. Kemal Özdeş yönetiminde güçlü bir direnç gösterdikleri söylenebilir. Açıkçası Roberto Carlos’un Akhisar’a yeni bir hava kazandıracağını düşünüyordum ancak şimdilik bu yönde bir ışık yok. Dolayısıyla karşılaşmayı “sürprize müsait” olarak nitelendirebiliriz.

Torku Konyaspor – Eskişehirspor 
Şiddetle puana ihtiyaç duyan iki takımın randevusu. Ev sahibinde Mehmet Uslu, konuk takımda Funes Mori cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ayrıca kırmızı-siyahlı takımda çok sayıda sakat futbolcu bulunduğu ve unlardan hangilerinin maça yetişebileceğinin belirsiz olduğu bilgisini verelim. Ligde 4 galibiyeti bulunan Konyaspor bu maçların tümünü içeride kazanmıştı. Yeşil-beyazlıların dış sahada toplayabildikleri puan sadece üç. Buna mukabil Eskişehirspor’un da deplasmanlarda sadece bir kez kazanabildiğini hatırlarsak, Konyaspor’un galibiyet için daha şanslı göründüğünü söyleyebiliriz.

Kasımpaşa – İ.Başakşehir 
Haftanın çekişmeli geçmesi beklenen bir başka mücadelesi. Kasımpaşa’da uzun süredir sakat olan Eren Derdiyok takımla çalışmalara başladı ancak kısa süre içinde forma giymesi beklenmiyor. Başakşehir takımında ise ciddi bir eksik bulunmuyor. Bu maçta her iki tarafın da temkini elden bırakmayacağını düşünüyorum. Başakşehir takımının dış sahadaki defansif performansı malum. Kasımpaşa’nın da Fenerbahçe maçı sonrası bir silkiniş yaşaması muhtemel. Fizik mücadelenin ön plana çıkacağı bir maç oynanabilir. Form durumu itibariyle Başakşehir biraz daha önde gibi ancak karşılaşmanın üçten az golle bitme ihtimalini de yüksek gördüğümü belirtmeliyim.

MAÇ PROGRAMI
30 Ocak 2015 Cuma

19.00    Akhisar Belediyespor – Balıkesirspor 
20.00    Trabzonspor – K. Erciyesspor

31 Ocak 2015 Cumartesi
13.30    Kasımpaşa – İ.Başakşehir 
16.00    Gaziantepspor – Medicana Sivasspor 
19.00    KDÇ Karabükspor – Fenerbahçe 

1 Şubat 2015 Pazar
13.00    Torku Konyaspor – Eskişehirspor 
13.00    Gençlerbirliği – Çaykur Rizespor 
16.00    Beşiktaş – Mersin İdman Yurdu
20.00    Galatasaray – Bursaspor 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Selçuk İnan (Galatasaray), Abdul Khalili (Mersin İ.Y.), Yusuf Erdoğan (Trabzonspor), Ahmet Çalık (Gençlerbirliği), Doğa Kaya (Gençlerbirliği), Funes Mori (Eskişehirspor), Mehmet Uslu (T.Konyaspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Pedro Franco (Beşiktaş)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Galatasaray – Bursaspor 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016