G20 içinde büyüme tahmini düşürülen tek ülke Türkiye

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan G-20'nin yıllık liderler zirvesi bugün evsahibi Almanya'nın Hamburg kentinde başlıyor.

Bir sekretaryası bulunmayan G-20'nin sekretarya işlerini büyük ölçüde üstlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) G-20 toplantıları için "Global görünüm ve politika zorlukları" başlığı altında kısa bir rapor hazırlıyor. Bu raporda dünya ekonomik büyümesinin seyri, dünya ekonomisini etkileyen olumlu ve olumsuz faktörler, sorunlar ve G20 ülkelerinin önündeki politika tercihleri üzerine tespitler yer alıyor.

Birkaç yıldır genel olarak kötümser bir hava taşıyan bu raporlarda son dönemde iyimserlik tonu arttı. Hamburg zirvesi için hazırlanan son raporda da bu hava hakim. IMF'nin Nisan 2017 tarihli Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki değerlendirmeler, bu raporda da korunuyor.

Geçen yıl yüzde 3.1 olan dünya ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 3.5'e çıkacağı tahmin ediliyor. Aynı şekilde gelişmiş ekonomilerin büyüme hızının yüzde 1.7'den 2'ye,gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızının da yüzde 4.1'den yüzde 4.5'e çıkacağı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği'nin büyüme hızının yüzde 2, Euro Bölgesi'nin ise yüzde 1.7 ile geçen yıl ile aynı seviyede kalması bekleniyor.

G-20'ye ilişkin büyüme tahminleri de geçen yılın üzerinde. Geçen yıl yüzde 3.2 olan G-20 büyüme hızının bu yıl yüzde 3.6'ya çıkması bekleniyor. G-20'nin gelişmiş üyelerinin büyüme hızı yüzde 1.6'dan yüzde 2'ye çıkarken, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan G-20 üyelerinin ortalama büyüme hızının yüzde 4.5'ten yüzde 5'e çıkacağı tahmini yapılıyor.

IMF sadece çoğu ülke grubu ve ülke için büyüme hızının geçen yıldan daha yüksek olacağı tahmininde bulunmuyor, aynı zamanda üyelerin çoğunluğu için daha ocak ayında yaptığı büyüme tahminini de yükseltiyor. Örneğin dünya ekonomik büyümesi, gelişmiş ekonomiler, Euro Bölgesi için yapılan 2017 büyüme tahmini ocaktaki tahmine göre 0.1'er puan artırılmış. AB ve gelişmiş G-20 ülkeleri için yapılan tahmin ise ocak ayındaki tahmine göre 0.2'şer puan artırılmış.

Avustralya ile İngiltere için yapılan büyüme tahmini 0.5'er puan, Japonya için yapılan tahmin 0.4 puan, Rusya için yapılan tahmin 0.3 puan, Almanya, Çin, Fransa, Güney Kore ve İtalya için yapılan büyüme tahmini ise 0.1'er puan artırılmış.

Tablonun bizin için çarpıcı olan noktası, G-20 üyesi 19 ülke ile zirvelerin devamlı misafir katılımcısı İspanya'dan oluşan 20 ülke içerisinde 2017 büyüme tahmini düşürülen tek ülkenin Türkiye olması.

Ocak ayında yaptığı tahminde Türkiye'nin 2017'de yüzde 2.9 büyüyeceği tahminini yapan IMF, şimdi bu tahminini 0.4 puan düşürerek yüzde 2.5'e indiriyor. Hükümetin hedefl erine göre çok daha düşük bir büyüme tahmininde bulunan IMF, tahminini daha da aşağı çekmiş bulunuyor.

Dünya ekonomisi, gelişmiş ülkeler ve asıl önemlisi Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği için yapılan büyüme tahminleri yükselirken, Türkiye'ye için beklenti daha da kötümserleşiyor.

Bunun nedeni Türkiye'nin raporda sayılan kısa ve orta vadeli risklerin hemen hepsinden fazlasıyla etkilenecek kırılganlıkta olması. ABD'nin faiz artışı ve parasal sıkılaştırmasının gelişmekte olan ülkelere olumsuz etkisi, finansal dalgalanmaların yaratacağı tahribat, yüksek cari açık, şirket borçluluğunun yüksek olması ve jeopolitik riskler bunların başında yer alıyor.

Bugün itibarıyla bunlara bir de AB ile müzakerelerin dondurulması riski eklenmiş bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar