Gaz varsa kömür yakmak yasak!

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Türkiye’ye, 1980’li yıllardaki ağır hava kirliliği sorununa çözüm olarak getirilen doğalgaz yakında 81 il merkezinde kullanılır hale gelecek. Pek çok ilçe merkezi de doğalgaz kullanmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 30 yıllık tarihe sahip doğalgaz kullanımı yaygınlaşsa da, doğalgazın ulaştığı kimi yerleşim birimlerinde kömür yakılmaya devam edilmesi, hava kirliliği sorununu yer yer yine hortlatmıştı. İstanbul başta olmak üzere büyük illerin bazı mahallerinde doğalgaz konutların kapılarına kadar ulaştırıldığı halde evin içine giremiyor. Bunun bir nedeni son 15 yıldan bu yana hükümetin vatandaşlara kömür dağıtması. Bir diğer nedeni de son yıllarda doğalgazın ucuza ithal edildiği halde vatandaşa pahalıya satılması. Bu durumda pek çok vatandaş kömür alıp sobasında yakmayı tercih eder oldu. Hatta bazı vatandaşlar kombilerin kalorifer ayarını tümüyle kapatıp evlerine eski usul soba kurmaya yöneldi.

Tabii bir de çoğu vatandaş için evine kombi ve kalorifer sistemi kurdurtmak tek seferde yüklü bir harcama kalemi demek. Dolayısıyla bütün temizliğine ve konforuna rağmen doğalgaz için bu toplu masrafı etmektense, odun ve kömür ile sobaya devam etmeyi tercih etmek yaygın bir eğilimdi. Hatta Gazbir bünyesindeki doğalgaz dağıtım şirketleri, gaz ulaşan yerlerde vatandaşın evine bunu ulaştırmak için bazı formüller öneriyordu. Buna göre evine kombi ve kalorifer sistemi kurdurtmak isteyen vatandaşa bunun ödemesi konusunda kolaylık sağlanacaktı. Evini doğalgaz kullanımına hazır haline getirmek isteyenlere, kombi dahil tesisat kurma maliyetini doğalgaz faturasına taksit taksit yansıtarak zorlanmadan. bir-iki yılda ödeme imkanı sunulacaktı.

Ancak bu konuda somut adım atılamadı. Doğalgaz dağıtım şirketlerinin belediye yönetimlerinden de bir talebi vardı. Dağıtım sektörü, doğalgaz ulaşan yerleşim birimlerinde kömür yakılmasının yasaklanmasını öneriyordu. Dolayısıyla 1980’li yıllarda Ankara, İstanbul, Bursa başta olmak üzere büyük şehirleri, korkunç seviyelere yükselen hava kirliliğinden kurtaran doğalgaz bir kez daha aynı gerekçeyle gündeme geliyordu.

İşte bu konuda somut bir adım atılmış görünüyor. Düzce’de doğalgaz ulaştırılmış noktalarda kömür yakmak yasaklandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın doğalgaz bulunan yerlere kömür dağıtımı yapmaması kararlaştırıldı. Vakıf söz konusu yerlerdeki yardıma muhtaç vatandaşlara kömür dağıtmak yerine, doğalgaz bağlama maliyetini karşılamada destek vermeye başladı. Vakaıf 400’ün üzerindeki haneye doğalgaz veya elektrikle ısınma bedeli olarak yılda 350 TL’lik iki taksit halinde yılda toplam 700 TL’lik ısınma yardımı vermeye başlandı. Vakıf bunun yanı sıra yıl sonuna kadar toplam 170 ihtiyaç sahibi vatandaşın evine doğalgaz bağlanmasını sağlayacak.

Aslında Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, geçtiğimiz yıl kendisiyle yaptığımız bir röportaj sırasında Düzce’de başlayan uygulamayı öneri olarak dile getirmiş, konuyu hükümet yetkililerine de ilettiklerini söylemişti. Anlaşılan o ki, Gazbir’in önerisi önümüzdeki dönemde diğer illere de yayılacak.

Aklın yolu bir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar