Geleceğin mağazalarına hazır mısınız?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Perakende sektörü hızlı bir değişimin içerisinde. Bu değişimin en önemli parçası ise kuşkusuz mağazalarda hızlıca başlayan dijitalleşme akımı. Özellikle e-ticaretin giderek gelişmesi ile birlikte, mağazalar için de zorlu bir dönem başladı. Amerika’da ekonomik krizlere, büyük sıkıntılara meydan okumuş birçok mağaza zinciri, gelişen e-ticaret akımının karşısında duramadı. Mağazalar bu yüzden müşterilerine daha iyi hizmet vermek, daha farklı bir deneyim sunmak için değişmek zorundalar.

Geçtiğimiz sene mağazacılık sektöründe yoğun olarak konuşulan Omni Channel halen önemli konu başlıklarından biri. Müşterinin mobil cihazdan, webden ya da bir başka kanaldan aldığı deneyimi her ortamda devam ettirebilmesi. Ancak artık bu yeterli değil. Uzmanlara göre 2017 yılı mağazacılık için daha rekabetçi bir yıl olacak ve aşağıdaki konu başlıkları öne çıkacak.

Alternatif ödeme sistemleri: Mağazalarda nakit ve kredi kartı haricinde kasada alternatif ödeme opsiyonlarının hızla artması gerekiyor. Tüketiciler özellikle mobil cihazlarını da kullanarak self servis ödeme sistemlerine ilgi duyuyor. Özellikle gıda perakendelerinde kasadan hızlı çıkış, müşteri memnuniyeti için giderek önem kazanıyor.

Teknolojik mağaza çalışanları: Mağazada bir kıyafet beğenirken yanınıza yaklaşan mağaza çalışanının bir başka beden için koşturması, stokları kontrol etmesi ya da depoya inmesini kimse beklemek istemiyor. Mağaza sorumluları artık ürün stokları, bedenler, ürünler hakkında detaylı bilgiyi anıdna müşteriye sunabilmek zorundalar. Bu da mobil cihazların mağazalarda çok daha fazla kullanılmasını gerekli kılıyor. Mağaza sorumluları böylece sadakat kartını kullanan müşteriyi daha yakından tanıyabilecek ve bir önceki alışverişlerini kendi elindeki cihazın ekranında görerek yeni ürünler önerebilecek.

Nesnelerin interneti: Hem mağaza içleri hem de müşterinin kendisi için farklı IoT çözümleri mağazacılığı hızlı bir şekilde dönüştürüyor. Örneğin Amazon’un geliştirdiği temizlik ürünleri butonları sayesinde evinizde tek bir tuşa basarak çamaşır veya bulaşık deterjanı sipariş edebiliyorsunuz. Benzer şekilde birçok mağaza artık binlerce metrekareyi bulan mağazalardaki tüm etiketleri dijital hale getirerek uzaktan kontrol edebiliyor. Nesnelerin interneti, mağazalardaki deneyimi kökten değiştirecek.

Müşteri ile daha iyi iletişim: Milenyum nesli sosyal medya ile büyüyor ve 2 yıl içerisinde kendi kredi kartına ve hatta özel yaşamına sahip olacak. Bu değişen nesil ile mağaza içinde ve dışında güçlü iletişim kurmak daha farklı bir düşünce tarzı gerektiriyor. Sosyal medya bu anlamda gücünü giderek artıracak. Ancak daha da önemlisi chatbotlar sayesinde bu kitlenin markanız ile sanal ortamda da rahatlıkla iletişim kurabilmesini sağlamak zorundasınız.

Platform olmaya hazır olun: Yeni nesil başarılı ticari girişimlerin büyük bir çoğunluğu ellerinde varlık bulundurmayan yapılar oldu. Araç sahibi olmadan araç kiralama, otel sahibi olmadan tatil konaklaması satan siteler bir anda milyarlarca dolarlık değerlere ulaştı. Mağazacılığın bu iş modelinden ilham alması gerekiyor. Müşterinin her yerden ulaşabileceği, tedarik zincirinde sorun yaşamayan ve anlık talepleri yerine getirebilen mağazacılık modeline geçmek için teknolojiyi daha fazla kullanmak zorundasınız. Mağazalar kuracakları bu platformlar sayesinde tüm tedarikçilerin hızlı, kesintisiz bir şekilde müşteri ile buluşmasına aracılık eden yapılarak dönüşmeliler.

BEKLİYORUM

Sony Xperia XZ Premium

Geçtiğimiz hafta düzenlenen Mobil Dünya Kongresi fuarında birçok ürün tanıtıldı ancak benim ilgimi en çok Sony Xperia XZ Premium çekti. Mobil fotoğrafçılıkta yenilikler artık çok daha az gelmeye başlamışken 960 fps hızındaki kamerası ile yeni bir dönemim kapısını açacak gibi görünüyor. Bu kadar hızlı bir kamera ile bir balonun patlamasını ağır çekimde yakalamak mümkün olacak. Bir zamanlar bu tarz çekimler için onbinlerce dolarlık pahalı ekipmanlar kullanılıyordu.

GEÇMİŞTE BU HAFTA

7 Mart 1876 – Graham Bell, telefon için patent aldı

5 Mart 1995 – Yahoo sitesi açıldı

5 Mart 1981 – Efsane bilgisayar Spectrum ZX81 piyasaya çıktı

4 Mart 2000 – Sony PlayStation 2 satışa sunuldu

1 Mart 2008 – Netscape tarayıcısına son verildi

1 Mart 1966 – İlk kez başka bir gezegene (Venüs) ulaşıldı

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019