Gelişmekte olan piyasalara nur yağıyor

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Küresel risk iştahı güçlü seyretmeye devam ediyor.  Gelişmekte olan ülkeler  güçlü risk iştahından en çok yararlanan varlık gurupları arasında yer alıyor. EPFR verilerine göre 2017 yılında gelişmekte olan ülke fonlarına para girişi 192 milyar dolar ile rekor  kırdı.

Fed’in varlık alımlarını azaltacağı sinyali vermesiyle birlikte 2013 - 2015 döneminde gelişmekte olan ülke fonlarından 117 milyar dolar para çıkışı olmuştu. 2016 yılında tahvile giren 43 milyar dolar ile gelişmekte olan ülkelere olan ilgi arttı. Hisse senedine ilgi halen yoktu.

2017 yılında gelişmekte olan ülke  tahvil  fonlarına para girişi 113 milyar dolar ile rekor kırdı. Hisse senedi fonlarına para girişi ise 79 milyar dolar ile 2009 ve 2010 yıllarından sonraki en büyük tutara ulaştı.

Peki ama ne oldu da gelişmekte olan ülke varlıkları yeniden gözde yatırım araçları oldular. 2016 - 2017 döneminde gelişmekte olan ülkelere para girişinin artmasına neden olan üç temel neden görüyoruz. 

(i) Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre büyüme makasının yeniden açılmaya başlaması;

(ii)  Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre enflasyon makasının tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemesi;

(iii) Fed’in faizleri kademeli artırmasına rağmen finansal koşulların halen genişleyici olması.   

Bu gelişmelerden ilki - büyüme makasının açılmaya başlaması -  gelişmekte olan ülke hisse senedi fonlarına para girişini destekliyor.  İkincisi - enflasyon makasının daralması - gelişmekte olan tahvil fonlarına girişi hızlandırıyor.  Üçüncüsü - genişleyici finansal koşullar- ise varlık guruplarını genel olarak destekleyen bir gelişme.  

2018 yılında bu eğilim devam eder mi? Bu sorunun cevabını vermek için henüz erken.  Ancak ilk haftanın  performansı gelişmekte olan ülkelere para girişinin devam edeceğini gösteriyor. Büyümenin güçlü olmasına rağmen enflasyonun düşük seyretmesi doların zayıf ve tahvil faizlerinin düşük kalması getiri arayan küresel sermayenin gelişmekte olan piyasalara yönelmeye devam etmesini sağlayacaktır.

Ortadoğu’da yaşanan toplumsal çalkantılar, Batı ile ilişkilerimizdeki bozulma nedeniyle Türkiye piyasaları 2017 yılında inişli çıkışlı bir seyir izledi.  Ancak gelişmekte olan piyasalara para girişi güçlendikçe gecikmeli de olsa Türkiye varlık fiyatları dünyayı izledi.

2018 yılında da farklı bir seyir beklemiyoruz.  İçinde bulunduğumuz belalı coğrafya nedeniyle Batı ile zaman zaman çatışmaya devam edeceğiz. Geçen hafta Atilla’nın suçlu bulunmasıyla ilk bölümü biten dava benzeri  saldırılar önümüzdeki dönemde zaman zaman Türkiye varlıklarını olumsuz etkileyebilir.

Ancak söz konusu şoklar Türkiye’yi dünyanın yörüngesinden çıkarmak için yeterli olmayacaktır. Güçlü büyüme, düşük kamu borcu ve sağlam bankacılık sektörü küresel sıcak parayı Türkiye’ye çekmeye devam edecek ve varlık fiyatlarını destekleyecektir.  Türkiye uydu olmadan yörüngede kalmaya devam edecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019