Gölge teknoloji: Siz yoksanız başkası yapar!

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

80’lerden sonra masaüstü bilgisayarlın hızla gelişmesi çok önemli bir şeyi tetikledi, eğitimsiz teknoloji uzmanlarının artması. Kendimden örnek vereyim. Üniversitede çok çok az BASIC programlama dili ve temel seviyede AutoCad dersleri gördük. Ancak hem evde hem de çalıştığım ortamdaki bilgisayarlar ile haşır neşir olmam sayesinde teknoloji konusunda kendimi geliştirme fırsatı buldum. Elbette mühendislik eğitiminin bunda büyük bir rolü vardır, ancak yine de bilgisayarlar ve genel anlamda teknoloji insana çok daha fazla yaklaştı ve her şey basite indirgenmeye başlandı.

Yine geçmişe dönecek olursak… evinde bilgisayar olan kullanıcılar iş yerine gittiklerinde öğrendikleri yeni numaraları burada da denemeye başladılar. Kısayol tuşlarını kullanmak, mümkünse disket sayesinde ekstra programlar yüklemek, masaüstünde birkaç ayarlama yapmak ile başladı her şey. Şirketlerdeki teknoloji altyapısının sorumlu olmayan çalışanlar tarafından değiştirilmeye çalışılmasına “Gölge IT” diyoruz.

Gölge IT ne yapar?

Gölge IT sizin işletmede sunmadığınız hemen hemen tüm teknolojik fırsatları yapmaya başlar. Örneğin siz çalışanlarınız arasında bir bulut depolama alanı sunmuyor olabilirsiniz. Gölge IT’den zeki bir arkadaş hemen ücretsiz bir bulut depolama alanı yaratıp, şirketin önemli dosyalarını bunun üzerinden arkadaşları ile paylaşmaya başlar. Ya da saha ekiplerinin birbirleri ile haberleşmeleri için bir platformunuz yoktur. Ekipler hemen bir sosyal medya üzerinden gruplar kurar, hassas satış bilgilerini burada konuşmaya başlarlar.

Çalışanlara verdiğiniz bilgisayarlar masaüstü PC’lerdir ancak çalışanlar daha mobil olmak istiyordur. Birkaç hafta sonra herkesin kişisel tabletlerini de iş yerinde kullandığını, masaüstü PC’lerdeki dosyaların buraya taşındıklarını görürsünüz.

Müşteri kayıtlarını tutmak için bir CRM kullanmıyor, halen Excel tablolarına güveniyorsunuzdur. Çalışanlardan biri ücretsiz bulut CRM sistemlerinden birine aktarır ve her yerden bu bilgilere erişmeye başlar.

Örnekler arttırılabilir.

Mesele şu: sizin bulunmayıp kontrol etmediğiniz her alan işletmeniz için aynı zamanda bir güvenlik tehdididir.

Gölge IT’den kurtulmanın yolu ise şirket içerisinde ihtiyaçları iyi tespit edecek, bu alandaki gelişmeleri takip edecek ve kullanıcılara doğru araçları temin edecek vizyoner bir teknoloji yöneticisini istihdam etmektir. Aksi halde şirket verilerinizi hiç olmaması gereken kişilerin elinde bulmaya başlayabilirsiniz. Kontrol edemediğiniz hiçbir şey aslında sizin değildir.

TEKNOLOJİ TARİHİNDE BU HAFTA

11 Nisan 1985 – Steve Jobs Apple’den ayrıldı
10 Nisan 1943 – İlk bilgisayar olan ENIAC Projesi başlatıldı
8 Nisan 1983 – John Sculley, PepsiCo’dan ayrılarak Apple’ın başına geçti
7 Nisan 1964 – IBM System 360 piyasaya sürüldü. Kısa sürede %65 pazar payı aldı.
6 Nisan 1992 – Microsoft Windows 3.1 piyasaya sürüldü

MERAKLA BEKLİYORUM: NOKIA 9

Bu satırları okuyan hemen hemen herkesin Nokia ile bir anısı vardır. Bir zamanların lider telefon üreticisi Microsoft satın almasından sonra ortadan kaybolmuştu. Marka haklarını satın alan HMD Global, sıkı bir geri dönüşe hazırlanıyor. Nokia 9, Android platformunda olacak. 5.5 inç 4K OLED ekran, 22 megapiksel çift kamera, 3800 miliamper batarya, 6GB bellek ilk açıklanan özellikler arasında. Üstelik Carl Zeiss optikleri ile gelecek olan kameraların eski Nokia kalitesini aratmayacağı tahmin ediliyor. Bu yılın üçüncü çeyreğinde satışa sunulması planlanıyor. Merakla bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019