Gündemi vicdan olan gençlerin hayalleri yarıştı

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Gençlerle ilgili projeleri takip etmenin en güzel yanı, size gelecekle ilgili umut vermesi. Birbirinden aydın yüzlerce gence bakıp “Güzel şeyler olacak” diyebiliyorsanız devam etme şevkiniz de artıyor. Bugün, sizlerde de aynı duyguların, umudun canlanması için etrafımızda olan biten her şeye rağmen gündemlerine vicdani sorumlulukları da alabilen pırıl pırıl gençlerin neler yaptığını anlatacağım. Geçtiğimiz hafta Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) üniversite öğrencileri arasında yürüttüğü artık geleneksel hale gelen sosyal sorumluluk proje yarışması “Hayal Edin Gerçekleştirelim”in ödül törenindeydim.

KKB, üniversite gençliğinde sosyal sorumluluk kasının gelişmesi için böyle bir proje yürütüyor ve her yıl büyük ödülü alan genç ya da gençlerin hayallerini gerçekleştiriyor. Daha önceki yıllarda hayata geçirilen projeler arasında Çukurova’daki mevsimlik işçilere yerinde sağlık hizmetleri götürülmesi, görme engellilerin üniversite sınavına hazırlanmalarını sağlayan sesli soru sistemi gibi çalışmalar var. KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz’in gündeminin ön sıralarında yer alan Hayal Edin Gerçekleştirelim’e bu yıl rekor başvuru gelmiş. Akdeniz’in verdiği bilgiye göre 156 üniversiteden 2 bin 262 sosyal sorumluluk projesi yarıştı bu sene. Bir önceki yıla göre katılan öğrenci sayısı yüzde 10 arttı. Akdeniz, “Demek ki doğru yoldayız. Gençlere doğru kanaldan ulaşılırsa toplum için çok güzel hayalleri olduğunu görüyorsunuz” diyor.

Tıp öğrencisinin hayali kazandı

Bu yıl beşincisi yapılan yarışmaya lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri başvurdu. Projeler çevre, eğitim, sağlık ve spor, Findeks finansal okur-yazarlık, kültür- sanat ile toplumsal kategorilerinde değerlendirildi. Her kategoriden beş projeye ödül verildi. Bir de her kategorinin birincileri arasında yapılan değerlendirmeyle “büyük ödül”ün sahibi belirlendi. Ayrıca üniversite öğrencilerinin en beğendiği ödülü seçmek üzere de sosyal medya oylaması yapıldı.

Büyük ödül bu yıl Cerrahpaşa’da tıp eğitimi gören Ozan Kaan Konak’ın “Acilapp” adındaki projesi oldu. Aynı zamanda sağlık&spor kategorisinin de birincisi olan Acilapp, sahibine 10 bin liralık ödül getirirken daha tören bitmeden hayata geçirilmek üzere yatırımcı da buldu. Konak ödülünü aldıktan sonra yanına gelen yatırımcı ile görüşmelere başladı bile.

Peki neyi hayal etmişti Ozan bu projeyle? “Ben bir tıp öğrencisiyim, insan hayatına odaklandım. İyileştirmeye odaklandım ama staj yaparken acil servislerin durumunu görünce bu konuda acil bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüm, bunu hayal eden bir proje geliştirdim” diye yanıtlıyor surumuzu. Proje ile acil servise başvuracak hastaların, gidecekleri hastanelerdeki acil servis yoğunluğu hakkında bilgi alabilecekleri bir aplikasyon tasarlanıyor. Aynı zamanda hastanelerdeki acil başvuru sayısının dengeli bir dağılımı olması, hastaların saatlerce beklememeleri ve sağlık hizmetlerinin daha hızlı yürütülmesini hedefl iyor proje. Geliştirilecek mobil uygulama kapsamında haritalandırma sistemi ile birlikte hastanelerin acil servislerinin yeri, ulaşım süresi, yoğunluk durumu hakkında kişilere bilgi veriliyor. Bu sayede hasta bulunduğu noktaya en yakın ve yoğunluğu en az olan hastane acil servisine başvurabiliyor. Ozan Kaan Konak, “Bu aynı zamanda hekimlerin de iş yükünün dengeli olarak dağıtılması ve sağlık hizmetine hız kazandırılarak hastaların mağdur olmamasını sağlayacak. Şu anda acil servislerde buna çok ihtiyaç var” diyor.

Sosyal medya ödülü göçmen kuşlara

Yarışmada ‘Sosyal Medya Ödülü’nü alarak üniversite gençlerinin en beğendiği proje olan Kanat İzleri de göçmen kuşların yolculuklarını sorunsuz geçirmeleri ve uçak kazaları gibi olayların engellenmesini hedefl iyor. Projenin sahibi Adnan Menderes Üniversitesi’nden Buse Yılmaz. Yılmaz’a göre çevre için gençlerin yapabileceği çok şey var. Kanat İzleri projesi ile binlerce yıldır sürüp giden kuş göçlerinin kentleşme nedeniyle sekteye uğramamasını hayal etmiş.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar