Hasar kontrol…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

ABD merkezli deprem beklenenden daha az hasarla atlatıldı. Beklentilerden yüksek ABD enflasyon verileri ve 10 yıllık devlet tahvillerindeki sert kayıplara rağmen dünya piyasalarındaki deprem kısa sürdü ve hasar sınırlı oldu.

İleri gelen yatırım bankalarının Fed faiz döngüsü tahminlerini yukarı yönlü güncellemesine rağmen ABD doları tutunamayanları oynamaya devam etti. Dış ticaret ağırlıklı dolar kuru kısa bir yükseliş sonrasında yeniden son üç yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Hisse senedi piyasalarındaki satış dalgası tersine dönmüş durumda. Tahvil piyasasında oluşan zararlar nedeniyle refleks olarak nakde dönen küresel yatırımcılar yeniden hisse senedine yönelmeye başladı. Hisse senedi piyasaları  tepe noktasına göre oluşan yüzde 10’luk kaybının yarısına yakınını geçtiğimiz hafta geri aldı. 

Geçmiş verinin incelenmesi ABD enflasyonunun talep kaynaklı nedenlerle yükseldiği dönemlerde tahvillerin değer kaybetmesine rağmen hisse senedi piyasalarının ilk başta yükselişini sürdürdüğünü gösteriyor. 

Küresel büyümenin ve şirket karlarının güçlü olduğu  mevcut konjonktür hisse senetlerini ve gelişmekte olan varlıkları destekliyor. Varlık guruplarının sene başından beri performansı incelendiğinde ABD hisseleri (S&P ve özellikle Nasdaq), gelişmekte olan ülke hisse  senetleri ve yerel tahviller yüksek getirileriyle öne çıkıyor.   

Enflasyondaki yükselişin hızlanması ve ücret ve fiyatlama alışkanlıklarını bozması durumunda bir süre sonra bu mutlu tablo bozulacak. Fed’in faiz döngüsünün hızlanması büyümeyi yavaşlatarak kar marjlarını baskılayarak şirket değerlemelerini aşağı çekecek.  

Ancak piyasa profesyonellerine göre bu aşamaya varmamıza halen çok yol var. Pimco ve JP Asset Management gibi önemli oyuncular ABD enflasyonundaki yükselişin tedricen olacağını ve enflasyonun 2018 yılı da yüzde 2.0’nin üzerine çıkmayacağını savunuyor. 

Umarız piyasa profesyonelleri haklı çıkar. ABD enflasyonunun sınırlı oranda yükseldiği, doların zayıf kaldığı, faizlerin dengelendiği bir tablo Türkiye gibi  büyümesini dış tasarruflarla finanse eden gelişmekte olan ülkelerin dış dengesindeki hasarı sınırlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019