Hepsi bir yana, yenilenebilir bir yana

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Enerjide tedarikçi çeşitliliğini sağlamak çok önemli.

Çünkü hiç bir ülke kendi geleceğini tek bir ülke ya da şirkete mahkum etmek istemez.

Aynı şekilde enerjide kaynak çeşitliliği de çok önemli. Çünkü yine hiç bir ülke kendisini tek bir enerji türüne bağımlı hale gelmeyi arzu etmez. Gazı da, kömürü de, doğalgazı da bir şekilde kullanmak, fazla gelirse yedekte teminat olarak tutmak mümkün. Tüm bu kaynaklarda ithal/yerli dengesinin nasıl oluşturulacağı, ekonomik gerekliliklere bağlı. Yani zamana ve zemine göre değişebilir, tartışılabilir.

Ancak enerji konusunda yenilenebilir kaynakların bugüne ve geleceğe damgasını vurduğu tartışılamayacak kadar açık hale gelmiş durumda. 1970’lerde temiz çevre, 1980’lerden itibaren ise iklim kaygıları nedeniyle kanuni zorlamalarla öne çıkarılmaya çalışılan güneş, rüzgar, biyokütle, dalga gibi enerji kaynakları günümüzde gelişen teknolojinin de desteğiyle fosil yakıtlara göre daha avantajlı konumlar elde etmiş durumda.

Yani Türkiye enerji politikalarını yeniden şekillendirirken günübirlik ihtiyaçlardan ziyade, küresel trendleri gözetmek zorunda. Bu açıdan bakıldığında kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara dayalı yapılacak yatırımları gelecekte bekleyen pek çok risk varken, yenilenebilir kaynaklara yapılan ve yapılacak yatırımların durumu çok çok farklı. Güneş ve rüzgar bedava kaynak olmanın avantajıyla, biyokütle ise özellikle tarım-gıda sektörleriyle birlikte ele alınıp daha fizibıl yatırımlara imkan veren bir kaynak noktasına getirilmesiyle giderek daha çok öne çıkıyorlar. Bu kaynakların geri plana düşmesi pek mümkün görünmüyor. İş sadece bu kaynaklardan daha iyi yararlanmaya dönük teknolojilerin geliştirilmesine kalıyor. Yani kaynakların rekabeti değil, teknolojinin, inovasyonun, buluşların rekabetin söz konusu olacak. Tüm bunlar bize gösteriyor ki, Türkiye’nin enerji politikalarının omurgasını yenilenebilir enerji kaynakları ve bununla ilgili teknolojik gelişmeler oluşturmalı. Hepsi bir yana, yenilenebilir kaynaklar bir yana.

Enerji bayramı

Türkiye bu hafta sonundan başlayarak 5 gün boyunca dünyanın önde gelen enerji oyuncularına ev sahipliği yapacak. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından organize edilen Dünya Enerji Kongresi 9-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesi, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğindeki etkinlikler için İstanbul’a dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçi geliyor. Konaklama, yeme-içme ve eğlence mekanlarıyla kültür sanat mekanları başta olmak üzere pek çok sektördeki işletmeler bu enerjiden fayda görecek. Yani gelecek haftaya İstanbul için enerji bayramı demek mümkün. Etkinlik sayesinde tüm dünyanın gözü burada olacak. Türkiye bu organizasyonun altından yüzünün akıyla kalkacaktır. İyi bayramlar!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar