İlk gol Konyaspor’u çözdü

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Elektrik kesintisi nedeniyle başlangıcı karanlık maçta geceyi Beşiktaş’ın golleri aydınlattı. Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan Beşiktaş–Torku Konyaspor karşılaşmasını, “ilk yirmi dakika ve sonrası” şeklinde ikiye ayırmak lazım. Aykut Kocaman’ın çalıştırdığı takımların genel karakteristiği iyi pas yapmaları ve orta alanda kolay kolay üstünlüğü rakiplerine vermemeleridir. İlk yirmi dakikada bu özelliğini kullanan Konyaspor, Beşiktaş baskısını kırarak başa baş bir oyun sergiledi. Hatta Bajic’in direkte patlayan enteresan vuruşunu hatırlayacak olursak, konuk takımın bahsettiğimiz bölümde skor üstünlüğünü ele geçirmesi işten bile değildi. Orta alanın ortasında Ali Çamdalı ve Uğur İnceman yardımlaşmalı biçimde mücadele yükünü çekerken; Rangelov, Holmen ve Mbamba da pas istasyonlarını kurup bir güzel işlettiler. Beşiktaş’ın da ayağa olumlu oynayabilen futbolcuları sahada olunca bu bölüm karşılıklı set hücumları şeklinde geçti ve siyah-beyazlıların kalabalık savunmalara karşı zaman zaman yaşadıkları sıkıntı hortladı. Gidişat Beşiktaş’ın çile çekeceği bir maça işaret ederken, siyah-beyazlıların farklı bir hamle ile üstünlüğü ele aldığını gördük. Genelde iki stoperin arasına top almaya giren Atiba, bu kez görevini Oğuzhan’a devretti ve o dakikadan itibaren Beşiktaş, defanstan çıkışlarda topu çok daha olumlu kullanmaya başladı. Üstelik Atiba’nın eskisine nazaran biraz daha önde kalmasıyla siyah-beyazlılar dönen topları da toplamaya başladılar. İlk yarının kalan 25 dakikalık bölümünde Beşiktaş gol arayan, Torku Konyaspor ise savunan taraftı. Yerleşik savunmada alan paylaşımını başarılı biçimde yapan yeşil-beyazlılar, devre sonuna kadar zaman zaman tehlike yaşasalar da kalelerinde gole izin vermediler. Zaten Konyaspor’un savunma direncini alın geri neyi kalır ki? Bu durumun sağlamasını ikinci yarıda görecektik.

51’de Beşiktaş’ın Oğuzhan – Gomez ortaklığında bulduğu gol maçın kırılma anlarından biri sayılmalı. İkinci yarı başında gelen golle geriye düşen Konyaspor, mecburen savunma önlemlerini azalttı ve bloklar arasındaki mesafenin uzaması pahasına açıldı. Uzayan mesafeler, Oğuzhan ve Sosa için biçilmiş kaftandı ki onlar da üzerİlerine düşen vazifeyi kolaylıkla ve başarıyla yaptılar. Oğuzhan çok klas bir gole imza atarken bir çok kilit pasın da sahibiydi. Sosa’nın da ikinci devrede atak şekillendirmedeki katkısını ve Kerim Frei’a yaptığı asisti görmezden gelemeyiz. Hafta arası bu maçı zihnimizde oynayıp sizlere de şu öngörüyü sunmuştuk: “Açıkçası siyah-beyazlıların kaderi kilidi açabilmelerine bağlı olacak. Oğuzhan ve Sosa’ya büyük iş düşebilir.” Bu iki yıldıza ceza sahası ve çevresindeki müthiş oyunuyla Mario Gomez de eşlik edince Konyaspor’un yediği ilk gol sonrasında dağılması hiç de sürpriz olmadı. Açıkçası pek çoklarınca transfer döneminde ismi geçtiğinde “bitik” diye nitelenen Alman yıldız, Beşiktaş’ta çok etkili bir silaha dönüşmüş durumda. Hem Beşiktaş’ın Mario Gomez’den hem de Mario Gomez’in Beşiktaş’tan mükemmel biçimde yararlandığını düşünüyorum. Bu simbiyotik ilişki, siyah-beyazlı takımı şampiyonluğun güçlü adaylarından biri haline getirmiş görünüyor. Mario Gomez’i ceza sahasından uzak tutmak için savunma bloğunu ileri çıkardığınızda Başakşehir’in Beşiktaş’tan yediği türdeki golleri kalenizde görüyorsunuz. Yok, ben gömüleceğim derseniz bu sefer de Fenerbahçe’nin başına gelenler başınıza gelebiliyor. Üstelik her iki duruma uygun pas tercihleri yapabilecek orta alan oyuncuları da var Beşiktaş’ın. Görünen tabloda takımın yumuşak karnı olarak görünen savunmaya ve kaleye kaliteli takviyeler gelirse, siyah-beyazlıların şampiyonlukta son yıllarda olmadığı kadar iddialı ve şanslı olacağını düşünüyorum.

SPOR TOTO SÜPER LİG'TE 17 HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Ç. Rizespor-M. Başakşehir

KIRMIZI KART VE MAĞLUBİYET- Spor Toto Süper Lig’in 17. hafta mücadelesinde Çaykur Rizespor, Medipol Başakşehir’i konuk etti. Ev sahibi ekibin 2-1’lik galibiyetiyle sonuçlanan maçın golleri Doka, Deniz Kadah ve Tuszynski’den gelirken, Emre Belözoğlu’nun gördüğü kırmızı kart maçın dönüm noktası oldu. Mücadelenin ilk yarısını Doka’nın golüyle önde tamamlayan Başakşehir, ikinci yarının başında dakikalar 50’yi gösterirken Emre’nin hakeme itirazdan üst üste iki sarı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Bu dakikadan sonra maçın rengi tamamen değişti. Ataklarını sıklaştıran Rizespor, rakibinin eksik kalmasından da yararlanarak skoru lehine çevirmeyi başardı. Bu sonucun ardından Çaykur Rizespor puanını 24’e yükseltirken, Medipol Başakşehir ise 29 puanda kaldı.

Antalyaspor-Gaziantepspor
GOL GELMEYİNCE- Ligin ilk yarısının son haftasında sahasında Gaziantepspor’u konuk eden Antalyaspor, 0-0’lık beraberlikle bir puana razı oldu. Daha çok mücadele yönüyle öne çıkan maçta, takımlar ofansif anlamda istekliyiler ancak bir türlü organize atak geliştiremediler. Karşılaşmada Antalyaspor’dan Lokman, Gaziantepspor’dan ise Elyasa kırmızı kartla takımlarını eksik bırakan isimler oldular. Bu sonucun ardından Antalyaspor 21 puana yükseldi. Gaziantepspor ise puanını 23 yaptı. Süper Lig’e verilecek aranın ardından ikinci devrenin ilk haftasında Antalyaspor, evinde Medipol Başakşehir’i ağırlayacak. Gaziantepspor ise deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşacak.

Bursaspor-Mersin İ.Y.
BURSASPOR ŞANS TANIMADI-  Atatürk Stadyumu’nda oynanan son maçta ilk yarıyı geride kapatan Bursaspor, ikinci yarıda bulduğu gollerle sonuca gitmeyi başardı ve maçı 2-1’lik skorla kazandı. Karşılaşmanın golleri Welliton, Necid ve Sercan Yıldırım’dan geldi. Bu galibiyetle Bursaspor, ligdeki 6 maçlık yenilgi serisine son vererek Atatürk Stadı’ndaki son maçından 2-1 galip ayrıldı ve puanını 18’e yükseltti. Bu sezon deplasmanlarda hiç galibiyet alamayan Mersin İdman Yurdu ise 10 puanda kaldı. İkinci devrenin ilk haftasında Bursaspor, Trabzonspor ile karşılaşacak. Mersin İdman Yurdu’nun rakibi ise Beşiktaş olacak.

Kayserispor-Galatasaray
GALATASARAY’A RENKTAŞ ÇELMESİ- Spor Toto Süper Lig’de 17. hafta mücadelesinde Kayserispor ile Galatasaray kozlarını paylaştı. Kadir Has Stadı’nda oynanan mücadele 1-1 eşitlikle sona erdi. Kayserispor, 16. dakikada Mabiala’nın golüyle öne geçerken, Galatasaray, Sinan Gümüş ile 61’de cevap verdi. Maçın ilk devresinde kaleye isabetli şut gönderemeyen ve 1-0 geride soyunma odasına giden sarı-kırmızılılar, ikinci yarıda daha etkili görünse de bu oyun 3 puan için yeterli olmadı. Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin arkasında şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray, kaybettiği 2 puanla büyük bir şok daha yaşadı. Alınan bu sonucun ardından Kayserispor puanını 19 yaptı. Galatasaray da 30 puana yükseldi.

Akhisar Belediyespor-Osmanlıspor
MANİSA’DA KAZANAN YOK- Hüseyin Göçek’in yönettiği karşılaşma boyunca her iki ekip de gol atmaktan ziyade yememeyi amaçlarken futbolseverler, ciddi pozisyonlar izleyemedi. Orta saha mücadelesi şeklinde geçen maç, golsüz eşitlikle tamamlandı. Aldığı bu beraberlikle puanını 29’a yükselten Akhisar Belediyespor, sahasındaki yenilmezlik serisini de sürdürdü. Yeşil-siyahlılar, bu sezon Manisa’da oynadıkları 8 lig maçında 6 galibiyet, 2 de beraberlik aldı. 19 puana yükselen Osmanlıspor ise 12. basamağa yerleşti. 18.haftada Akhisar Belediyespor Konyaspor ile Osmanlıspor ise Kayserispor ile oynayacak.

HAFTANIN TAKIMI:    Beşiktaş

HAFTANIN İNCİSİ:    “1-0’dan sonra takımımızda elektrik kesildi.” Aykut KOCAMAN

KARE AS:            Mario Gomez (Beşiktaş)
                Deniz Kadah (Ç.Rizespor)
                Sercan Yıldırım (Bursaspor)
                Rais M’Bolhi (Antalyaspor)

GOL KRALLIĞI:     13 Gol – Samuel Eto’o (Antalyaspor)
 13 Gol – Mario Gomez (Beşiktaş)
 11 Gol – Hugo Rodallega (Akhisar Bld. Spor) 
9 Gol – Leonard Kweuke (Ç.Rizespor)
9 Gol – Badou Ndiaye (Osmanlıspor)

PUAN DURUMU
Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Beşiktaş    17    13    2    2    41    18    41
Fenerbahçe    16    11    4    1    25    12    37
Galatasaray    17    8    6    3    38    23    30
Kasımpaşa    17    8    6    3    23    14    30
İstanbul Başakşehir    17    9    2    6    24    16    29
Akhisar Bld.    17    8    5    4    24    17    29
Konyaspor    17    7    5    5    19    24    26
Rizespor    17    6    6    5    24    22    24
Trabzonspor    17    7    3    7    22    22    24
Gaziantepspor    17    6    5    6    17    23    23
Antalyaspor    17    5    6    6    25    31    21
Osmanlispor FK    17    5    4    8    22    19    19
Kayserispor    17    4    7    6    15    17    19
Bursaspor    17    6    0    11    16    27    18
Sivasspor    16    2    8    6    16    21    14
Gençlerbirliği    16    3    4    9    14    23    13
Mersin İ. Yurdu    17    2    4    11    21    36    10
Eskişehirspor    16    2    1    13    15    36    7

NOT: Fenerbahçe – M.Sivasspor ve Eskişehirspor - Gençlerbirliği karşılaşmaları değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ
(Kasımpaşa – Trabzonspor)

Kaçıran kaçırana

Haftanın maçı olarak seçtiğimiz ve futbolseverlere izlemelerini tavsiye ettiğimiz Kasımpaşa – Trabzonspor karşılaşması, tarafların attığı birer golle berabere neticelendi. Başta Kasımpaşalı Oscar Scarione olmak üzere, üretilen çok sayıdaki pozisyonda futbolcuların kale önü beceriksizlikleri, daha fazla gol izlememize mani oldu. Karşılaşmada ev sahibi ideale yakın bir kadro ve tertiple sahaya çıkarken, Trabzonspor’da Sadi Tekelioğlu, Cardozo’nun geçmeyen sakatlığı ve N’Doye’nin formsuzluğu dolayısıyla 4-6-0 gibi enteresan bir tercih yaptı. “Bu tercih Trabzonspor’a ne kazandırdı?” diye soracak olursanız, cevabımız “Hiçbir şey” olur. Ekici ileri uca en yakın futbolcu olarak sahaya sürülüp, Özer de kanatta kalınca bordo-mavililer orta alanda çok top kaybettiler. Pozisyonlar bakımından Kasımpaşa’nın çok daha etkili gözüktüğü bir maç izlediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

HAFTANIN MAÇI
(Beşiktaş – Torku Konyaspor)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Beşiktaş        : 125.500.000 Euro (26 Futbolcu)    Beşiktaş        : 26,9
Torku Konyaspor    : 32.000.000 Euro (28 Futbolcu)    Torku Konyaspor    : 27,5
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016