IMF raporundaki üstü kapalı ürkütücü Türkiye tespiti

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin görünümüne ilişkin raporunu güncelledi. Güncellenen rapor ve tahminler Dünya Ekonomik Forumu (WEF) etkinliklerinin bir parçası olarak Davos’ta dün açıklandı.

“Zayıflayan global büyüme” başlıklı raporda, IMF, ekimde yaptığı tahminleri, üzerinden üç ay bile geçmemişken ciddi ölçüde aşağı çekiyor.

Ekim raporunda dünya ekonomisinin 2019 ve 2020’de yüzde 3.7 büyüyerek 2018’deki temposunu koruyabileceği tahmini yer alıyordu. Şimdi ise 2019 yılı için dünya ekonomik büyüme tahmini 0.2 puan aşağı çekilerek yüzde 3.5’e, 2020 tahmini de 0.1 puan aşağı çekilerek yüzde 3.6’ya düşürülüyor.

Karamsarlaşmaya yol açan faktörlerin başında ticaret savaşları ile borç sorunu geliyor. Yüksek kamu ve özel sektör borçlarının, sıkılaşan piyasa koşullarında aşırı dalgalanmalara ve finansal şoklara yol açma riski artıyor.

Dünya ekonomisine ilişkin sayılan bu riskler, ekonomisi zaten bıçak sırtında olan Türkiye’nin işini son derece zorlaştıracak gelişmeler.

Örneğin IMF, Almanya’nın 2019 büyüme tahminini 0.6 puan birden düşürerek yüzde 1.3’e çekiyor.

Euro Bölgesi’nin büyüme tahminini de 0.3 puan aşağı çekerek yüzde 1.6’ya indiriyor.

İç talebi ve yatırımları hızla daralan Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarında ekonomik görünümün böylesine kararması, Türkiye’nin içine sürüklendiği ekonomik darboğazda nefesini daha da sıkacak bir gelişme.

Global piyasalarda yaşanan finansal sıkılaşmanın, borçluluk düzeyi yüksek gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yaratacağı aşırı dalgalanmalar ve kur şokları Türkiye için fazlasıyla geçerli tehdit.

Bunlar zaten uzun süredir gündemde olan, tartışılan sorunlar.

IMF raporunda daha önce rastlamadığımız yeni bir tespit var. Bu tespit Türkiye’nin yüzyüze bulunduğu krizin ne kadar şiddetli olacağını ilişkin ürkütücü bir mesaj veriyor.

IMF dünya ekonomik büyümesi tahminlerini düşürme gerekçeleri arasında Türkiye ekonomisinde yaşanacak daralmanın eski tahminlerine göre daha şiddetli olacağı tespitini sayıyor. Yani IMF, Türkiye ekonomisinde, dünya ekonomik büyümesini aşağı çekecek boyutta bir daralma bekliyor.

Raporda bu daralmanın boyutu hakkında dolaylı olarak ipucu veren rakamlar da var. IMF, Türkiye’nin de içinde yer aldığı “Yükselen ve gelişen Avrupa ekonomileri” için ekimde yüzde 2 olarak açıkladığı 2019 büyüme tahminini, şimdi 1.3 puan birden düşürerek yüzde 0.7’ye düşürmüş. IMF tahminini bu derecede aşağı çekmesinin ana gerekçesinin Türkiye’de beklediği daralma olduğunu açıkça ifade ediyor.

Herşey 2019’un çok zor geçeceğine işaret ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar