İnsan kaynağı yönetiminde eğilimler

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

BİR ARAŞTIRMA

Hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz. İşgücü de değişiyor, iş dünyasının beklentileri, ihtiyaçları da. Danışmanlık Şirketi Deloitte, bu ihtiyaçlara cevap verecek araştırmalara imza atmaya devam ediyor. “2017 Küresel Beşeri Sermaye Eğilimleri” (Global Human Capital Trends) bu tür araştırmaların beşincisi. Araştırma, Türkiye’nin de dahil olduğu 140 ülkede ve 10 binden fazla insan kaynağı ve iş dünyası lideriyle yapılmış. Aşağıda bu araştırmadan çıkan 10 eğilimin, ilk beşini ve yorumlarımı bulacaksınız. Gelecek hafta da diğer beş eğilimi sunacağım...

1-Yeni Organizasyon yapıları: Geliyor

Söz konusu araştırmaya cevap verenlerin yüzde 60’ı, organizasyon yapısını değiştirmeyi çok önemli, yüzde 90’ı ise önemli ya da çok önemli olarak görmüş. Bu kadar değişimin yaşandığı ve hızlı yaşandığı bir dünyada organizasyonların da çevik olması gerekiyor. Artık düğün pastası gibi kat kat organizasyonlar, “it-ite; it kuyruğuna” tipi hantal organizasyon yapıları, yerlerini güçlendirilmiş takımlardan oluşmuş network’lere bırakacak.

2-Kariyer ve Öğrenme: Gerçek zaman, her zaman

Yöneticiler kariyer ve öğrenmeyi, ikinci önemli mesele olarak ortaya koymuşlar. Kariyer artık statik bir olgu olmaktan çıkmış. Bu hızlı akan yaşam dünyasında kariyer de sürekli yatağını değiştiren bir ırmak gibi. Yeni yeni yapılar, yeni yeni kıyılar ortaya çıkıyor. Bu yeni yataklara alışabilmesi için kişinin sürekli öğrenmesi gerekiyor. İyi çalışan insan kaynakları yönetimleri çalışanlarına bu sürekli öğrenme galerilerini açıyor. Kariyer, bir gümüş tepsi içinde kişilere sunulmuyor. Kişilerin, değer kaybeden beşeri sermayelerini kendi çabaları ile yenilemeleri gerekiyor.

3-Yetenek kazanmak

Yetenek ve becerilerin bu kadar değiştiği bir ortamda doğru kişileri bulmak ve onları işe alarak organizasyonlara kazandırmak önemli bir öncelik taşımaktadır. Doğru yeteneği aramak ve bulmak sadece insan kaynakları bölümlerinin işi olmaktan çıkmış durumda. Şirketlerin ürün markaları, markaların değerleri pazarlamada hayati değer taşır. Yetenek bulmanın hiç de kolay olmadığı bir ortamda şirketlerin “istihdam markaları” gündeme güçlü bir konu olarak oturmaktadır. Eskiden şirketler eleman seçerken, yetenek pazarında şimdi “satıcı pazarı” vardır. Lider firmalar dijital teknolojinin tüm nimetlerini eleman çekme ve seçme işinde kullanıyorlar.

4- Çalışan deneyimi: Kültür, işe bağlılık ve ötesi

Kültür ve işe bağlılık (Engagement) çalışan deneyiminin hayati parçaları. Şirketler “deneyim” sürecine, kişilerin işe başvurduklarında karşılaştıkları andan itibaren emeklilik ve ötesini de dahil ediyorlar. İşverenler, çalışanların şirketteki kariyer yolculuklarının her aşamasıyla ilgilenip bu deneyimleri odak altına almak istiyorlar. İşyerinin yeniden dizaynı, çalışanların esenliği ve prodüktivite sistemleri insan kaynakları bölümlerinin zorunlu uğraşları haline geliyor.

5-Performans yönetimi: Kazanan eli oynamak

Çalışanların korkulu rüyası, yıllık performans değerlendirme sistemleri insan kaynakları yönetimi sahnesinden yavaş yavaş kalkıyor. Bunun yerini, sürekli geri-bildirim sistemleri alıyor. Yöneticinin kaygısı artık, elemanın performansını ölçmek değil; ona koçluk yapmak. Sadece yöneticinin, altındakileri değerlendirdiği bir sistem yerini, yöneticilerin de çalışanlarca değerlendirileceği bir oluşuma tek ediyor.

SONUÇ: Deloitte’in sözünü ettiğim araştırmasında ilk 5 eğilim bunlar. Gelecek hafta son 5 eğilimi aktaracağım. Bu araştırmada 76 Türk yöneticiye de insan kaynakları konusunda eğilimleri sorulmuş. Bakın bakalım, yukardaki ilk beş eğilim, sizin mahalleden geçmiş mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019