İşsizlikte rekorlar kırmaya devam...

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Mayıs, haziran ve temmuz aylarının ortalamasını gösteren haziran ayı işsizlik oranı yüzde 13 oldu. Geçen yılın haziranındaki oran yüzde 10.2 düzeyindeydi.

Haziran ayındaki yüzde 13, şimdiye kadar haziran ayları için ölçülmüş en yüksek oran.

Dikkat ediniz, son birkaç yıldan söz etmiyoruz; yüzde 13’ün şimdiye kadarki en yüksek haziran gerçekleşmesi olduğunu vurguluyoruz.

Daha önce 2009 yılının haziran ayında işsizlik oranı yüzde 12.2'ye kadar yükselmişti. 2009'da küresel kriz yüzünden ekonominin her alanında zaten sorun yaşanmış ve aylık bazdaki en yüksek işsizlik de yüzde 14.8 ile o yılın şubat ayında gerçekleşmişti.

2019 ve önceki beş yıl

İşsizlikte son altı yılın tablo ve grafiğini inceleyince bu yılın nasıl ayrıştığı çok somut olarak ortaya çıkıyor.

Daha geriye gidilse bile 2009 ile biraz benzerlik olduğu, diğer yıllarla ise yine büyük farklar oluştuğu görülecek.

Grafiğimiz, 2014-2018 dönemi ortalamasındaki işsizlik oranıyla bu yılki oranın nasıl ayrıştığını çok somut olarak gösteriyor. 2014-2018 ortalamasıyla bu yılki gerçekleşme arasında bir makas var ve bu makas 3 puanın altına indirilemiyor.

Hemen her yıl olduğu gibi işsizlik oranı bu yıl da mayıs ayında dip yaptı ve artış başladı. Bu artış aralık ayına kadar sürecek, genel eğilim de böyle zaten. Öyle görünüyor ki aralık ayına geldiğimizde biz işsizlik oranını yüzde 15-16 dolayında görebiliriz. Bu, yeni bir rekor demektir.

Sarı kutulara dikkat!

Tablomuzda son altı yılın işsizlik oranlarını ay bazında en düşük ve en yüksek oranları mavi ve sarı ile işaretleyerek bilginize sunuyoruz.

Bu altı yılın en düşük oranlarını 2014, 2015 ve 2017’de görmüşüz.

2018 ile birlikte durum tümüyle değişmiş. Artık mavi yok!

2018’in ikinci yarısından itibaren sarı kutular devreye girmeye başlamış. Geçen yılın ikinci yarısı yalnızca ekim hariç hep sarı geçmiş.

Tehlike geldiğini bağıra bağıra haykırmış da duyan olmamış! Ve gelmiş tehlike, kapıya dayanmak bir yana parçalayıp kapıyı girmiş içeri...

Görüyorsunuz işte, bu yılın ilk altı ayındaki tüm oranlar sarı renkte.

Hiç kuşku yok, yılın kalan aylarında ağırlıkla 2018'de olan sarı renkler yer değiştirip bu yıla geçecek. Bu yılın on iki ayında da tüm yılların rekorunun kırılacağı ortada.

Tabii ki bir istisna var, biraz önce de belirttik, şubat 2009’daki oran daha yüksekti.

Tek olumlu gösterge

Haziran verilerinde tek olumlu gösterge mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının düşmüş olması.

Aylardır artan ve mayısta yüzde 14’e çıkan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı haziranda çok az da olsa gerileyerek yüzde 13.9’a indi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar