Kamu yatırımlarındaki daralma 2001 krizini aratacak

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, ekonominin genel dengesine ilişkin verileri açıklarken, 2019-2021 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) doğrultusunda yatırım tahmin ve hedeflerini de açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın açıkladığı veriler, iki açıdan önemli bir kaynak.
Birincisi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın açıkladığı tabloda yatırımlardaki büyümeyi kamu-özel ayrımı ile görebiliyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yeni Gayrısafi Yurtiçi Hasıla hesabına geçişle birlikte yatırımlardaki büyümeyi artık kamu-özel ayrımıyla değil sadece toplam olarak açıklamaya başlamıştı. TÜİK’in kamuya açıklamadığı bu verileri, şimdi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verilerinde bulabiliyoruz.

İkincisi TÜİK’in verilerinde hiç yer almayan sektörel düzeydeki yatırım büyüme hızlarını da görebiliyor olmamız. Bu veri setinde yatırımların 10 temel sektör arasında nasıl dağıldığını ve her sektördeki yatırım büyümesinin yıldan yıla nasıl seyrettiğini izlemek mümkün.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın veri setinde 1998-2017 gerçekleşme verilerinin yanı sıra, 2018 yılı gerçekleşme tahminleri ile 2019 hedefleri kamu-özel ayrımı ve sektör bazında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın OVP’ye paralel olarak kamu-özel ve sektörler bazında ortaya koyduğu yatırım büyüme hedefleri, bizi 2019’da nasıl bir yıl beklediğinin de mesajlarını veriyor:

* En çarpıcı nokta, kamu yatırımlarında 2019’da yüzde 36’yı bulan sert bir küçülmenin hedeflenmiş olması. Bu 2001 krizinin 1.5 katını aşan bir küçülme demek. 2001 krizinde kamu yatırımlarındaki küçülme yüzde 22 olmuştu.

* Sektörler bazında kamu yatırımı hedeflerine baktığımızda sadece enerjide yüzde 11.36’lık bir büyüme hedefi var. Cumhurbaşkanlığı’nın hedeflerine göre kamu yatırımları, gelecek yıl sağlıkta yüzde 50.55, eğitimde yüzde 38.98, diğer hizmetlerde yüzde 32.59, tarımda yüzde 41.91, konutta yüzde 28.72, ulaştırmada yüzde 39.19, turizmde yüzde 44.53, imalat sanayiinde yüzde 46,97 ve madencilikte yüzde 35.68 gibi yüksek hızlarda daralacak.

* Belediye seçimleri nedeniyle, kamu yatırımlarındaki bu daralmanın mart sonrasında belirginleşeceği dikkate alındığında, yılın ikinci çeyreğinden itibaren IMF programlarından bile daha yakıcı bir sürece girileceği görülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar