Kayseri’de mobilya sektöründe yapılacak çok iş var

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

Son dönemlerde Kayseri iş dünyasının gündeminde yer alan ve bizlerin de mümkün mertebe gazetemize taşıdığı konulardan biri bölgenin katma değerli üretim için savunma sanayi ve yerli otomotiv yatırımlarından pay alabilmesi.

Sanayide ihtiyaç duyulan pahada ağır üretim dönüşümünün bu hedefle sağlanacağını düşünen iş dünyası temsilcileri, bu sektörlerde Kayseri’ye yapılacak yatırımların sadece Kayseri değil, Orta Anadolu Bölgesi'ne katkı sağlayacağı görüşünde birleşiyor.

Tüm bunlar konuşulurken yönümüzü Kayseri sanayisine çevirdiğimizde yadsınamayacak kadar önemli bir altyapıya sahip mobilya sektörü karşımıza çıkıyor. Kolay değil, Türkiye mobilyasının yaklaşık yüzde 40’ını Kayseri tek başına gerçekleştiriyor.Yani önümüzde mobilya üssü bir kentin üretimde katma değeri arttırmak için arayışları bulunuyor. Bu arayışlar için izlenen yollar tartışılıyor. Kimi, sektörün faaliyetleri devam ederken daha teknolojik ve yeni alanlara yatırımların yapılması gerektiğini savunurken, kimi de mevcut mobilya alt yapısının değerlendirilerek, bu sektörde teknolojiyi daha çok işin içine katmak gerektiğini savunuyor.

Sonuç olarak; çabalar yine teknoloji odaklı üretimde birleşiyor.

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 600 firmaya ev sahipliği yapan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ile şu ana kadar gerçekleştirdikleri önemli projeleri hakkında bilgi almak için bir araya geldik. Nursaçan, Kayseri OSB’nin sektördeki alt yapısına dikkat çekerek bu alanda yapılacak daha çok işin olduğunu belirtiyor. Nursaçan, “2016 yılı verilerine göre; yaklaşık 87 milyar dolar Çin’in mobilya ihracatı. Almanya tahta taraba demiyor, yaklaşık 17 milyar dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştiriyor.13 milyar dolar İtalya, 12 milyar dolar Polonya’nın sektördeki ihracatı.Türkiye’nin mobilya ihracatı ise sadece 2.6 milyar dolar civarında. Sektörde kalifiye personelden, tasarım merkezlerine kadar yapılacak daha çok iş var. Önümüzde iyi bir potansiyel, alınacak bir yıl var. Kayseri’de mobilya sektörünü desteklerseniz en iyi noktaya gelir. Şimdi 3 bin öğrenci kapasiteli Türkiye’nin belki de en donanımlı Teknik Kolej’ini açmayı planlıyoruz. Burada kalifiye personele sanayicimiz daha rahat ulaşabilecek.

Devlet destekli Endüstriyel Tasarım Merkezi'ni de Kayseri sanayisine kazandıracağız.

Projelendirmesine başladık. Merkez içinde tasarım atölyesi kurup, prototipler yapacağız. Ezber bozarak üretimi daha bilimsel hale getireceğiz. Sektörde yapılması gereken daha çok şey var” diyor.

Nursaçan, mobilya sektörünün daha güçlü hale gelmesi için önemli projelere imza atıyor.

Kayseri’de mobilya sektörünün pas geçilmesi düşünülemez. Fakat önümüzde duran bir gerçek de var ki; daha katma değerli teknoloji yoğun sektörlere de kentin dahil olması, bu alanda çalışmalar yapması gerekiyor. Endüstri 4.0'ı hatta 5.0'ın konuşulduğu günümüzde hem mobilya sektöründe gerekenlerin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekiyor hem de yeni yatırım yapacakların teknoloji yoğun alanlara yönlendirilmesi gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar