Kendini var etmek... Bir sanayileşme mucizesi...

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

 

Bir kuruma yıllarınızı verirseniz hatta kurumla birlikte büyürseniz,  o kurumla özdeşleşmeye de başlamışsınız demektir.  Hele hele bir de 20 yıldan fazla kocaman yıllarınızı o kurumun gelişmesine, başarısına, itibarına adamışsanız, başka dünyalar var mıdır arayışına bile girmezsiniz, sizin için önemli olan o kurum ve kurumun geleceğidir.  Kurumdaki görevinize başladığınızda size düşen çok görev, başarılacak çok iş, yapılacak ve bitirilecek çok ödev varsa önünüzde, yılların geçtiğini fark edemezsiniz. Bir süre sonra da artık kurum sizin çocuğunuz, siz kurumun bir evladı olursunuz. Kurumla kurulan bağ, aile bağı kadar kuvvetli hale gelir. Onu kimselere emanet etmeye içiniz elvermez, sahiplenecek yeni evlatlar yetiştirirsiniz ama çocuğunuzu emanet edecek güvenilir ellere yine de hep kuşkuyla bakarsınız. Bir anne babanın evlatlarının kendi kanatlarıyla uçmasına bakarken duyduğu endişeyle aynı endişeyi taşırsınız.  Ellerinizle, yıllarınızı vererek imar ettiğiniz birçok şeyin daha ileri taşınması, daha geliştirilmesidir tek beklentiniz.

Geçtiğimiz hafta Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) bir etkinliğindeydik. Basına ve üyelerine ev sahipliği yapan Oda Başkanı Savaş M. Özaydemir, odanın tam 23 yıldır başkanlığını yürütüyor. Özaydemir, 1968'de kurulan ve bu yıl kuruluşunun 44. yılı kutlayan odanın, gelecek yıllara ve nesillere ışık tutacak, Eskişehir Sanayisi'nin nasıl mucizeler yaratarak geliştiğini anlatan DVD ve Kitabı tanıttı. "Kendini var etmek. Bir sanayileşme mucizesi" adı verilen çalışmada, Sanayinin dünü ve bugünü anlatılırken, sanayileşmede emeği geçen herkesin hakkı iade edilmiş. Çalışma, hakkın iadesi kadar gelecek nesillere ciddi ve iyi bir kaynak olması açısından da önemli bir yayın olmuş.
Özaydemir, yaptığı konuşmada, Eskişehir sanayisini özetlerken, "1968'de 85 firma ile kurulan odamızın üye sayısı bugün 603'e, 1 milyon dolar olan ihracatımız 2011'de 1,8 milyar dolara, ihracatçı firma sayımız 3'ten 130'a, kuruluşlarımızın cirosu 150 milyon dolardan 7 milyar dolara, çalışan sayımız ise 4 bin kişiden bugün 45 bin kişiye ulaşmıştır" dedi. OSB'nin alanının 1 milyon m2'den 32 milyon m2 çıktığını da ifade ederek, bölgedeki sanayicilere eksiksiz altyapı hizmetinin yanı sıra, son 15 yılda Elektrik Santrali, İnternet Servis Sağlayıcı, Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Lojistik Merkez, İş ve Ticaret Merkezi, KOBİ-OSB, Atık Su Arıtma Tesisi,  Abigem, Sangem, Ortak Sağlık Birimi, CNC Eğitim Merkezi ve Kaynak Teknolojileri Uygulama Eğitim Merkezi'ni hizmete sunduklarını açıkladı. Havacılık, Raylı Sistemler ve Seramik sektörlerinde kümelenmeye giderek, sanayileşmenin işbirliği ve akılcı rekabet koşullarında gelişimi konusunda önemli adımlar attıklarını anlattı.

Özaydemir'i neredeyse 20 yıldır tanıyorum. Eskişehir Bölge Temsilcisi olduğumda ilk dönem başkanlığını tamamlamak üzereydi. Yaptığımız haberlerle, yayınladığımız eklerle Eskişehir Sanayisi'nin geldiği noktaları biz de okurlarımıza duyurmaya çalıştık. Bunu yaparken Sanayi Odası ve OSB'deki gelişmelere tek tek tanıklık ettik. Özaydemir'in de belirttiği gibi, özellikle son 15 yıldır gerek Eskişehir, gerekse OSB, Sanayi Odası'nın girişim ve projeleriyle Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri haline geldi. Bozkır'ın ortasında bir yatırım cazibe merkezi yaratıldı, bir mucize gerçekleştirildi.

Özaydemir'in başkanlıkta son dönemi, son anda bir değişiklik olmazsa, yasa gereği yeniden başkanlığa aday olamıyor. Hazırlanan bu kitap ve DVD'nin içinde barındırdığı mucize, bir anlamda Özaydemir'in ESO Başkanlığı'nda geçen 23 yılın başarı öyküsü ve mucizedir. Zaman zaman hakkı yenildi, zaman zaman kıyasıya eleştirildi ama yılmadan başında bulunduğu kurumun gelişimi, başarısı, itibarı için çalışıp durdu. Yapamadığı, hayata geçiremediği projeleri de oldu, hatta "Gerçekleştirmeden ölürsem mezar taşıma yazdıracağım" diyecek kadar çok önemsediği projeleri var. O, ESO ile özdeşleşti,  pırıl pırıl, geleceği parlak bir evlat yetiştirdi ve doğal olarak şimdi o evladını emin ellere bırakmak istiyor.
Eskişehir Sanayisi'nin gelişimindeki mimarı olarak, sanayinin O'ndan yararlanacağı daha çok konu var. Ve eminim hakkı her zaman iade edilecek,  böyle bir vizyondan yararlanılacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017