Lisanslama sınavlarına yönelik içerik yayınlanacak mı?

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM tuba.ilze@dunya.com

 

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL) geçtiğimiz hafta birçok kişinin merakla beklediği lisanslama sınav tarihlerini açıklamıştı. 2013 yılında 21-22 Eylül ve 28-29 Aralık tarihlerinde yapılacağı ilan edilen sınavlarla ilgili beklenen bir gelişme daha vardı. Malum Sermaye Piyasası Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borsa'nın yapısındaki değişiklikler ders içeriklerinin yenilenmesini gerektirmişti. Sınavın katılımcıları bir süredir sınav tarihleri ile birlikte ders içeriklerinin yayınlanmasını da bekliyordu. Bu hafta SPL bu konuyu da açıklığa kavuşturdu ancak bazı soru işaretleri var olmaya devam etti. Çünkü SPL geçmişte sınavda sorumlu olunacak ders notlarını yayınlarken bu defa her ders için sadece konu başlıklarını yayınladı. Zihinlerde "Acaba daha sonra içerikler de yayınlanacak mı" sorusu oluştu. Ben de konuyu açıklığa kavuşturmak üzere SPL'ye başvurdum. Aldığım bilgiye göre, ders içerikleri yayınlanmayacak. Sınav konularına ilişkin rehberlerin 2014'ün ikinci yarısına kadar bitirilmesi planlanmış. Bu aşamada içeriklerin değil sadece sınava girenlere rehber olsun diye başlıkların paylaşılmasına karar verilmiş.

Benim gördüğüm kadarıyla bazı derslerde başlıklar aynı. Dolayısıyla eski kitaplardan başlıkları karşılaştırmakta fayda var. Bir sınır çizmek adına eski notları baz almak mantıklı gözüküyor. Ancak mevzuat, hisse senedi, menkul kıymetler ve piyasalara yönelik diğer derslerde kişinin bu sefer gerçekten çok çalışması, kendi notlarını kendisinin hazırlaması gerekiyor. Zira sınırı çizmek için eski notlardan hareket etseniz de kapsamlı bir internet ve kanun araştırması yaparak bilgileri güncellemeniz gerekecek. Çıkmış sınav soruları üzerinden çalışmak yine bu değişiklikler nedeniyle çok doğru olmayabilecek. Yani bu sene lisanslama sınavlarına gireceklerin işi diğer senelere göre biraz daha zor olacak gibi gözüküyor.

*****

Bu EMBA programından mezun olan yılda 420 bin dolar kazanıyor

Financial Times tarafından her sene yayınlanan Global MBA Ranking 2013 listesinin birinci sırasında Harvard Business School yer alıyor. Listenin ilk 10'unda yer alan diğer MBA programları; Stanford Graduate School of Business, University of Pennsylvania: Wharton, London Business School, Columbia Business School, Insead, IESE Business School, Hong Kong UST Business School, MIT:Sloan, University of Chicago olarak sıralanıyor.

Financial Times her yıl bir liste de Executive MBA programlarına yönelik yayınlıyor. Dünyanın en iyi 100 Executive MBA programı sıralamasında ilk sırada Northwestern University Kellogg School of Management ile Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) işbirliği ile geliştirilen EMBA programı yer alıyor. FT'nin EMBA sıralaması, program mezunlarının yıllık kazançlarına göre yapılıyor. Araştırmaya göre Kellogg-HKUST mezunları, mezuniyetten üç yıl sonra 420 bin dolara yakın yıllık ücret bekleyebilirler. Bu rakam, onu ikinci sırada takip eden HEC Paris, London School of Economics ve New York University işbirliği ile geliştirilen TRIUM MBA mezunlarının kazanmakta olduğu ücretten 100 bin dolar; üçüncü sırada yer alan Chicago Booth mezunlarından 200 bin dolar yüksek.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar