Mart kapıdan baktırır

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

FED’in Mart ayına ilişkin sinyaller vermesi ile dolar tüm dünyada yeniden değer kazanmaya başladı. Özellikle faizlerin daha uzun bir süre düşük seviyelerde kalması gerektiğini söyleyen en güvercin üyelerden biri olan Brainard, istihdam ve enflasyondaki yükseliş ve yurtdışı büyüme verilerinde iyileşmenin daha yüksek faizi desteklediğini ifade etti. Robert Kaplan ise, ABD ekonomisinin büyümeye devam etmesi için faizleri artırmaktan yana olduğunu belirtirken, ekonominin yüksek faiz için yeterince güçlü olduğunu ifade etti. Açıklamalarla birlikte Mart ayında faiz artırma ihtimali %85 seviyesine doğru yükseldi.

Hafta içinde Trump’ın konuşması ise hayal kırıklığı yarattı. Vergi reformuyla ilgili hala net bir açıklama yapmayan Trump, seçim süresinde ifade ettiği söylemleri yineliyor. Trump’ın sözlü söylemlere devam etmesi bir süre sonra piyasalar tarafından negatif algılanabilir.

Konuşmada diğer önemli nokta ise, alt yapı harcamalarına 1 trilyon dolar ayrılması ve savunma harcamalarının artırılacağı oldu. Piyasalar Trump’ın açıklamalarından tatmin olmayınca gözleri FED’e çevirdi.

Değerli okurlarımız yazımı okurken FED Başkanı Yellen 3 Mart günü bir konuşma yapmış olacak. Konuşmada kullanılacak ton çok önemli. Şahin bir Yellen FED’in Mart ayı ihtimallerini daha da güçlendirebilir.

İçeride ise Cuma günü enflasyon rakamları açıklandı. Şubat ayı enflasyonu %10.13 ile Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Mart ayında beklediğim çift haneye erken ulaştık. Aylık bazda %0.81’lik rakamın Şubat ayı için çok ciddi olduğunu söyleyebilirim. Şubat ayı tarihsel ortalaması %0.5 civarı.

Enflasyondaki yükselişin ulaştırma ve sağlık grubundan kaynaklandığı görülüyor. Gıda enflasyonundaki yükseliş ise son 4 ayın en düşüğünde. Ancak yıllık bazda gıda enflasyonu yükselmeye devam ediyor. Son dönemde muayene ücretlerine ve ilaç fiyatlarına yapılan zamların etkisini görüyoruz. Ulaştırma tarafında ise benzin fiyatlarındaki artış etkili olmaya devam ediyor. Yılbaşında ayarlanan yeni sepet kur geçişkenliğinden daha çok etkileniyor. Özellikle ulaştırma grubu burada önemli bir etkiye sahip.

Üretici fiyatlarına baktığımızda ise % 15.36 ile 2008 yılından bu yana en yüksek rakamı görüyoruz. Kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artması fiyatlara yansıyor. Enflasyonu yükseltirken tüketimi baskılıyor. Giyim ve ayakkabı grubundaki düşüşten bunu görebiliyoruz.
Genel olarak enflasyondaki yukarı yönlü baskının devam ettiğini ve Mart- Nisan aylarında %11’e doğru yükselişin devam edebileceğini düşünüyorum.

Kur tarafına baktığımızda ise enflasyon verisi sonrası yukarı hareketin devam ettiğini görüyoruz. 3.73 seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yukarı hareketin devam etmesini sağlayabilir. Bu seviye dikkatle takip edilmeli. Geri çekilmelerde 3.69-3.70 bölgesi kısa vadede önemli destek olarak takip edilebilir. Daha aşağıda ise 3.65 diğer önemli destek. 3.73’ün üzerinde göreceğimiz kapanışlar bizi 3.75 ve 3.7750 seviyelerine kadar götürebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017