Merkez doğru olanı yaptı

Tuğrul BELLİ
Tuğrul BELLİ GÜNDEM tugrulbelli@gmail.com

Her ne kadar piyasa beklentisi faizlerde bir değişiklik olmayacağı yönünde idiyse de, her zaman bizim Merkez Bankası’nın bir sürpriz yapma potansiyeli olduğunu da unutmamak gerekiyor. Neyse ki, bu sefer MB doğru bir hamle yaparak (daha doğrusu hamle yapmayarak) faizleri sabit tutmayı tercih etti.

Aslında, salt bazı ekonomik gelişmelere bakarak, temkinli bir indirimin olabileceği düşünülebilirdi. İç talep ve ekonomik aktivite oldukça düşük seyretmekte. Kredi faizleri (mevduat faizlerine paralel olarak) yükselirken, kredi hacimlerinde de yeniden bir gerileme görünmeye başladı. Öte yandan, geçen toplantıdaki metinde yer alıp bu metinden çıkarılan gıda fiyatları, ithal mal maliyetleri ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir artık o kadar da gündemi meşgul etmemekte. Özellikle baz etkisiyle manşet enflasyonda Ekim ayına kadar tek hanelere yaklaştığımızı görebiliriz. (Bu trendi yavaşlatacak tek unsur artık mecburi hale gelen kamu zamları olacaktır.) Bu aynı zamanda reel faizlerin de çok yükselmesiyle TL’nin yabancı yatırımcılar gözünde iyice cazip hale gelmesi demek. Bunların üstüne, bir de 25 Nisan toplantısında daha netleşmemiş olan Fed’in ileriye dönük hamlesinin birden fazla faiz düşüşü yönünde olacağının netleşmesi durumu var. Belki bu gelişmekte olan ülkelere eskisi kadar para geleceği anlamına gelmese de, mutlaka bir miktar pozitif etkisi olacaktır.

Ancak baskın olan diğer faktörler, Merkez'in doğru bir kararla bu ay da faizleri indirmesini önlemiş gözüküyor. Bu faktörlerden iç ve dış siyasi riskleri tekrar tekrar irdelemeye gerek yok herhalde. Diğer faktör ise kamunun salt bütçe açığı olarak değil, aleni ve zımni olarak verdiği garantileri de dikkate aldığımızda, yüksek bir açık vermeye devam etmekte olması. (Hatta, toplantı sırasında açıklanan yeni KGF paketi de bunlardan birisi.) MB “Madem Hükümet maliye politikası kanalıyla canlandırma sağlamaya çalışıyor, ben de biraz daha bekleyebilirim” mantığı içerisinde hareket ediyor.

Eğer, önümüzdeki 1.5 ay içerisinde şu an öngörmediğimiz bir sorunla karşılaşmazsak, MB bir sonraki toplantıda faiz indirimlerine başlayacaktır. Bu indirimlerin kademeli ve az çok belirgin bir patikada olması, hem piyasaların daha çabuk toparlanmasını, hem de yerli ve yabancı yatırımcıların (faiz düşüşü ortamında piyasaya daha önce girme güdüsüyle) kaynak girişlerinin hızlanmasını sağlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dar bir koridor! 10 Ekim 2019
IMF 4. Madde bildirisi 26 Eylül 2019