Muğla’dan “Türkiye Mermerleri Müzesi” önerisi

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Muğla deyince akla önce turizm gelse de, mermercilik sektörünün de kentin ekonomisine gözardı edilemeyecek oranda katkısı var. Üstelik bu katkı sezonluk olmadığı ve iş olanaklarının kısıtlı olduğu bölgelerde istihdam yarattığı için daha da değerli.

Muğla’da mermerciliğin tarihi de çok eski. Bazıları 5 bin yıl öncesinden kalma 13 antik mermer ocağı tespit edilmiş. Antik çağda bütün önemli yapılarda mermer kullanıldığı düşünülürse, henüz keşfedilemeyenlerle bu sayının çok daha yükseleceğini tahmin etmek zor değil. Bugün Muğla’da 100’ün üzerinde ocak faaliyette ve buradan çıkan taşları plaka ve fayans haline getiren 70 dolayında fabrika bulunuyor. Muğla’da sektör tüm Türkiye’de olduğu gibi son 30 yılda yaptığı atılımlarla bu seviyeye geldi. Şimdi turizmden sonra kentin ikinci önemli sektörü durumuna geldiğini söylemek yanıltıcı olmaz.

Yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayan Muğlalı mermerciler, Türkiye ihtiyacının yüzde 20’sini karşılarken, Türkiye ihracatının da yüzde 25’ini gerçekleştiriyorlar. Muğla, mermerde çeşitlilik açısından da şanslı bir kent. Genelde beyaz taşı ile öne çıksa da kentte 32 türde mermer çıkıyor.

İstatistikler iyi ama sektörün sorunları da çok. Akaryakıt ve elektrik fiyatlarının yüksekliği, istihdam üzerindeki yükler, atıkların yarattığı sorunlar bunların başlıcaları. Öne çıkan problemlerden biri de tanıtım. Tüm sektörün ortaklaştığı bu sorun, en büyük oyuncularından biri olarak Muğla’da da hissediliyor. Tanıtım, hem yeni pazarlara ulaşılması, hem de ürünün daha katma değerli satılması için şart.

Bu konuda Muğla Mermerciler Derneği’nin bir önerisi var. Dernek Başkanı Mehmet Ali Çoban, sadece Muğla’nın değil Türkiye’de çıkan bütün mermerlerin sergilenebileceği bir müze kurulmasını istiyor. Bunun Muğla’da kurulması gibi bir ısrarı da yok. MTA Tabiat Bilimleri Müzesi ya da İzmir’de düzenlenen Marble Fuarı bünyesinde kurulabileceğini söylüyor.
İtalya’da örnekleri olan bu müzelerin, bu ülkenin dünya mermer pazarında söz sahibi olmasına katkı sunmadığı düşünülemez. Dünya mermer rezervlerinin yüzde 42’sinin bulunduğu, 650’yi bulan tür ve desenle çeşitlilik anlamında da dünya lideri konumundaki Türkiye’de, böylesi bir müze tanıtım açısından sektöre çok büyük katkı sağlayacaktır. Bundan en fazla faydalanan kentlerden biri de Muğla olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar