Hızla büyüye Torbalı, sanayi bölgeleri için ıslah OSB statüsü bekliyor

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Torbalı, İzmir’de sanayileşmenin en önce başladığı ve en güçlü olduğu ilçelerden biri. Bu da elverişli lojistik konumundan kaynaklanıyor. Zamanında bu gelişmenin organize yürütülememesi, şu an ilçenin en önemli sıkıntıları arasında.

Son 5-6 yıllık zaman diliminde ilçeye 2 OSB kazandırıldı ama bunların büyüklüğü Torbalı sanayisinin yüzde 10’unu bile ifade etmiyor. Yani şu an Torbalı’da bulunan bin dolayındaki sanayi tesisinin yüzde 90’ı organize sanayi bölgeleri dışında yer alıyor. Bu durum hem zaman zaman altyapı sıkıntılarına neden oluyor, hem de firmaların OSB avantajlarından yararlanmalarını engelliyor. Bu yüzden sanayiciler, ilçedeki sanayi öbeklerinin ıslah OSB statüsüne alınmasını istiyorlar. Çünkü önlerinde çok başarılı bir Kemalpaşa OSB örneği var. Sonradan OSB statüsü kazanan Kemalpaşa OSB, ıslah sürecini başarıyla geçmesinin ardından şu an hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Torbalı’da ıslah OSB anlamında ilk adım Kemalpaşa yolu üzerinde yer alan mermer tesisleri için atıldı. Bu yöndeki çalışmalar oldukça ilerledi. Buranın bir Mermer İhtisas OSB’sine dönüştürülmesi hedefl eniyor. Bölgenin OSB statüsü kazanması halinde Torbalı mevcut tesisler ve yeni kurulacak fabrikalarla mermercilerin kümelendiği yeni bir üs kazanmış olacak. Geçen ay ilçeyi ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım, iş dünyasının ıslah OSB taleplerine olumlu yanıt verdi. Kendisi de İzmir milletvekili olan Yıldırım’ın ilgisi sanayicileri umutlandırdı. Hala çok hızlı bir şekilde büyümeye devam eden Torbalı’da ıslah OSB statüsü ilçe sanayisinin gelişimini daha da hızlandıracaktır.

Torbalı’nın ıslah edilmesi gereken sanayisi kadar önemli bir sorunu da kalifiye eleman bulamamak. Torbalı güçlü ve büyüyen ekonomisi nedeniyle Türkiye’de işsizlik oranının en düşük olduğu ilçelerden biri. Kayıtlara işsiz olarak geçenlerin önemli bir bölümünü de kalifiye olmayanlar ve istediği işi bulamayanlar oluşturuyor. Son dönemde iş dünyasının ortaklaştığı “Türkiye’de işsizlik sorunu yok, mesleksizlik sorunu var” tespitinin en belirgin yaşandığı yerlerden biri Torbalı. İşletmeler yoğun şekilde ihtiyaç duymalarına karşın, kalifiye eleman bulmakta zorlanıyorlar. Bunda mesleki eğitimin yetersizliği kadar yeni neslin sanayide çalışmak istememesinin etkisi var. Öyle ki, geçen yıl ilçedeki meslek lisesindeki metal işleme bölümünün talep yetersizliği nedeniyle kapanması, iş dünyasının yoğun çabalarıyla önlenebildi.

Torbalı Ticaret Odası, öğrencilerin bu okullara özendirilmesinden başlayan ve yaşayan ekonomi içinde ilerleyen yeni bir mesleki eğitim sisteminin geliştirilmesini ve bunun için Torbalı’nın pilot ilçe olmasını istiyor. İlçe, önümüzdeki dönemde bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürecek. Türkiye’nin vergi ve ihracat üssü olan Torbalı’nın mesleki eğitim üssü olmasının önünde hiçbir engel yok. İş dünyası bu hedefe yönelik olarak elini taşın altına koymaya hazır.

Nüfus 10 yılda yüzde 44 arttı

Son yıllarda özellikle vergi gelirleri ve ihracat rakamlarıyla çarpıcı istatistiklere ulaşan Torbalı’nın büyüme hızının önemli göstergelerinden biri de nüfusu. 10 yıl önce 119 bin olan ilçe nüfusu, yüzde 44 artarak geçen yıl sonunda 172 bin 359’a yükseldi. Son bir yılda Torbalı nüfusu 8 bin kişi arttı. TÜİK’in Ocak–Ekim 2017 dönemini kapsayan konut satış verilerine göre Torbalı, İzmir’de en çok ev satılan ilçeler ve konut adedinde 4’üncü sırada yer aldı. İlçe, geçen yıl İstanbul ve Ankara’dan da büyük grupların yatırımlara başladığı bir bölge oldu. Eskiden daha mütevazı konutların tercih edildiği Torbalı’da, sanayileşme nedeniyle artan beyaz yakalı nüfusun ihtiyacını karşılayacak lüks konut yapımında da artış meydana geldi. Bu trendin önümüzdeki dönem de süreceği tahmin ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar