Marble, doğaltaş ihracatını çeyrek asırda 50 kat artırdı

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Türkiye doğaltaş sektörünün olduğu kadar İzmir’deki otellerin, taksicilerin, restoranların, esnafın bir hafta boyunca adeta bayram yaşamasını sağlayan Marble, bu yıl da katılımcı ve ziyaretçileri mahçup etmedi. Geçtiğimiz hafta 28-31 Mart tarihlerinde düzenlenen ve 33 ülkeden firmaların katıldığı fuar, aynı zamanda dünyanın her yanından ziyaretçileri ağırladı. Bu yıl 150 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuara 220’si yabancı olmak üzere toplam bin 143 firma katıldı. Fuarda bu yıl ilk kez tahsis edilen Uluslararası Katılım Alanı’nda Afganistan, Çin, Hindistan, İran ve Brezilya ülke stantlarıyla yer aldı.

Marble’ı Türkiye’de sektörüne en çok katkı yapan organizasyonlar arasında gönül rahatlığıyla ilk sıralara koyabiliriz. Dile kolay, Marble, çeyrek asır gibi bu tür organizasyonlar için uzun sayılamayacak bir zaman diliminde sektörün ihracatını 50 kattan fazla artırmasını sağladı. 25 yıl önce ilk Marble düzenlendiğinde 40 milyon dolar olan Türkiye mermer ihracatı, 2017’de 2 milyar doları aştı. Bu rakama, sektöre paralel olarak büyüyen ve dünyada söz sahibi haline gelen mermer makineleri konusundaki 400 milyon dolara dayanan ihracat da dahil değil. Marble, sektörün 2018 için koyduğu 2.5 milyar dolarlık, 2023 için koyduğu 7 milyar dolarlık hedefine ulaşmada da sektörün en büyük destekçisi olacak.

Çeyrek asırda çok büyük yol alan Marble, hala nitelik ve nicelik olarak büyümeye devam ediyor. Katılımcı, ziyaretçi, sergi alanı gibi konularda rakamlar her yıl büyürken, beklentiler de artıyor. Bu noktada Dünya Doğaltaş Birliği (WONASA) Başkanı Ali Şayakçı’nın tespiti önemli. Son yıllara kadar Marble’a katılanların Türkiye’ye mermer ve mermer makineleri satmayı amaçladıklarını belirten Ali Şayakçı, şimdi ise Türkiye dışındaki ülkelere açılmak isteyenlerin de Marble’ı tercih etmeye başladıklarına dikkat çekiyor. Biraz da bu durum nedeniyle artık sektör temsilcileri dünyadaki doğaltaş fuarları arasında Marble’ı artık ilk üçte değil, Verona’nın önünde, Xiamen ile birlikte ilk iki arasında değerlendiriyorlar.

Fuarın başarısında başrol oyuncuları olarak elbette İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzfaş’ı sıralamamız lazım. Fakat sektörün diğer aktörlerinin de ellerini taşın altına çekinmeden koyduklarını belirtmeliyiz. İlgili kamu kurumlarından yerel derneklere kadar tüm kesimler fuarın sektör için ne kadar önemli olduğunun farkında. Katkılarını da esirgemiyorlar. Bu yıl Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Ekonomi Bakanlığı’nın işbirliğiyle bir alım heyeti organizasyonu düzenledi. Organizasyon kapsamında Çin, Suudi Arabistan, Hindistan, İngiltere, Yunanistan, Bulgaristan, Vietnam, Tunus, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Ürdün olmak üzere Türkiye doğaltaş ihracatının yüzde 48’inin yapıldığı bu 12 ülkeden 40 ithalatçı firma ile Türk firmaları arasında 500’ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Türkiye mermer ihracatının çok büyük bir kısmının Marble’da yapılan anlaşmalar sonucu gerçekleştiği düşünülünce, bu tür organizasyonların önemi daha açık ortaya çıkıyor.
Türkiye dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 40’a yakın kısmını topraklarında bulunduruyor. Buna karşın 20 milyar dolar dolayındaki dünya doğaltaş pazarından aldığı pay 2017 rakamını baz alırsak yüzde 10 düzeyinde. Türkiye’nin dünya ticaretinden, dünya rezervlerindeki payı kadar pay alması durumunda ihracatının 7-8 milyar dolara yükselmesi lazım. Bu da zaten sektörün 2023 hedefini ifade ediyor.

Çevre baskısı, kalifiye eleman, aşırı bürokrasi, doğa koşulları, yüksek maliyetler gibi sıkıntılarla boğuşan sektörün yüzünü güldüren unsurların başında ise Marble bulunuyor. Marble, şimdiye kadar olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da sektörün büyümesine katkı sunmaya devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar