Mutluluğun resmi…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

'Bana  mutluluğun resmini yapar mısın?' diye küresel yatırımcılara sorsanız çoğu size MSCI Dünya hisse endeksinin grafiğini gösterir.  MSCI Dünya endeksi 2017 yılında yatırımcılara dolar bazında yüzde 20 para kazandırdı.  Üstelik yılın her ayında istikrarlı bir şekilde yükselerek bu getiriyi sağladı.

Ekonomik büyümenin ve şirket karlarının dünya genelinde güçlenmesine rağmen enflasyonun yükselmemesi ve küresel olarak genişleyici finansal  koşulların devam etmesi  hisse senedi piyasalarında yeni zirvelerin düzenli olarak kırılmasını sağladı.

2018 yılında bu mutluluk tablosu devam eder mi?  Elimizde sihirli bir küre yok. Ama mevcut veriler küresel portföylerde tahvilden hisse senedine yönelişin devam edeceğini ve hisse senetlerinin tahvile göre daha iyi kazandırmaya devam edeceğini gösteriyor.

2018 yılına yönelik yapılan tahminler  ekonomik büyümenin gelişmiş ülkelerde yüzde 2.5, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 4.5 olmak üzere ortalama yüzde 3.5 civarında büyüyeceğine ve şirket karlarının yüzde 10’un üzerinde artacağına işaret ediyor.

Diğer bir deyişle fiyat kazanç oranı gibi piyasa değerlemelerinde bir daralma olmazsa MSCI  endeksi yüzde 10’un üzerinde değer  kazanabilir.  2017 yılı kadar parlak bir performans değil elbette ama  şirket tahvillerinin yüzde 3-yüzde 4 getiri sağladığı bir ortamda  yatırımcıları mutlu etmeye devam eder.

Piyasa değerlemelerinin ucuz olmamasına hatta pahalı olmasına rağmen hisse senetlerinde yukarı eğilim devam edebilir mi?  Değerlemelerin seviyesi uzun dönemde hiç şüphesiz önemli. Ancak kısa vadede piyasa dinamikleri belirleyici olmayı sürdürecek.

Uzun dönemli piyasa trendlerindeki bozulma genelde haber akışındaki kötüleşmeden daha önce oynaklık seviyesindeki artışta kendini gösterir. Küresel oynaklık seviyeleri için elimizde sınırlı bilgi var. Ancak ABD hisse senedi oynaklığını ölçen VIX göstergesinde tehdit edici bir gelişme yok.

Oynaklıktaki artışın yanı sıra 2018 yılında yatırımcılar doların seviyesini ve 10 yıllık ABD devlet tahvil faizlerini izlemeyi sürdürecek.  Ancak bu cephede kısa vadede sert bir hareket beklemiyoruz.

ABD vergi indiriminin yasalaşmasına ve Fed’in 2017 yılında 3x25bp faiz artırmasına rağmen doların ve tahvil faizlerinin güçlü tepki vermemesi hisse senedi piyasaları için iyi haber.

Lafı çok uzatmadan toparlayalım. İyimserlerin kazandığı bir yılı geride bırakıyoruz.  Mevcut veriler ve piyasaların momentumu 2018 yılında da  iyimserlerin kazanmaya  devam edeceğine işaret ediyor.  Ancak  herkesin boğa olduğu bir ortamda piyasaların iyi haberleri büyük ölçüde fiyatladığı ve kötü haberler karşısında kırılgan olduğu unutulmamalı.

Yeni yılınızı en içten dileklerimle  kutlar, sağlık, mutluluk ve başarı dolu nice yıllar dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019