Öğrenci Hastanesi artık yok..

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

 

Anadolu Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan öğrencilerin mediko-sosyal, Eskişehirlilerin de renginden dolayı Mavi Hastane diye tanımladığı üniversite hastanesi geçtiğimiz hafta, 3 yıllığına Kamu Hastaneleri Birliği’ne devredildi.

Öğrencilik yıllarımızda, hastalanınca kampus içindeki bu 75 yataklı hastaneye koşar, iki ders arasında sağlık kontrolümüzü yaptırırdık. İlaçlarımızı da beş kuruş para ödemeden alır, tekrar derse yetişirdik. Sade vatandaşların da yararlanabildiği hastanenin özelliği, öğrenci ve öğretim üyeleri ile üniversite personelinin önceliği olmasıydı. Böylece sıra beklenmezdi.

Eski rektör Davut Aydın’ın, 30 yıldır hizmet veren, küçük ama donanımlı, uzman hekimlerin çalıştığı bu hastaneyi, Havacılık Uzay Tıp Merkezi’ne dönüştürecek bir projesi vardı. Sadece Türkiye’nin değil, bu coğrafyanın sivil GATA’sı olacak bir merkez yapılacağını  görüşmemizin birinde aktarmıştı. Aydın, “Hastane ile ilgili kadro oluşturma çalışmalarımız, dünya çapındaki uzmanlarla, öğretim üyeleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Bizim zaten bir altyapımız var ama böyle büyük bir organizasyon yeni teknolojik yatırımlar gerektiriyor. Özkaynaklarımızı kullanarak 15-20 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız” demişti.

Her zaman bu tür kurumlarda devamlılığın gerekliliğini vurgularız ama maalesef her yönetici değiştiğinde bir önceki projelerin rafa kaldırıldığına da tanıklık ederiz. Yine öyle oldu. Yeni rektör Naci Gündoğan, özellikle son 10 yıldır uzman hekim ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiklerini, hastaneye yeni bir çehre kazandırmak istediklerini, hem donanımı hem fiziksel altyapısı itibariyle çok önemli bir hastane olduğunu tüm Eskişehirlilerin bildiğini ifade etti. Hastanenin imkanlarından hem Eskişehir halkının daha fazla yararlanması hem de üniversite personeli ve öğrencilerinin hastaneyi daha verimli, etkin bir biçimde kullanması amacıyla böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Ne diyelim, bir tarafta bu coğrafyanın GATA’sı olması planlanan bir hastane projesi, diğer tarafta varolanlardan farkı olmayacak, devlet hastanesi statüsünde yeni bir hastaneye dönüştürülmesi. Hangisini yapmak daha kolay?

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017