Ölçüsüz yenilikçilik

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Dünyanın çeşitli köşelerinden tüketici trendlerini derleyerek pazarlama uzmanlarının, yöneticilerin ve girişimcilerin bilgisine sunan Trendwatching.com, haziran ayı trend raporunda son dönemde derlediği tüketici trendlerinin ortaya çıkardığı inovasyonlardan bir demet sundu. "Innovation Extravaganza" (Ölçüsüz Yenilikçilik) başlığı altında derlenen 14 tüketici trendi ve inovasyona kısaca bir göz atalım isterseniz.

1-Mutluluk: İnsanların yalnızca fiziksel sağlıklarını değil, ruh sağlıklarını da iyileştirmek, kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için çeşitli uygulamalar geliştiriliyor. Android ve iPhone için geliştirilen mobil uygulamalar, kullanıcıların günlük ruh hallerine göre dinleyecekleri müzikleri düzenliyor, günlük streslerini atmalarını sağlayacak ses klipleri sunuyor. www.thehappyapps.com, www.moodagent.com, Android Market'te "Mood Boost Brain Massage" uygulamaları buna örnek.

2- Nakitsiz hayat: Hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ekonomilerde nakitsiz hayat yavaş yavaş gerçek oluyor. Akıllı telefonlar artık kredi kartı gibi ödeme aracı olarak kullanılıyor. Diğer yandan aynı telefonlar küçük bir aparatla POS makinesi haline getirilebiliyor. Somali, Pakistan, Güney Afrika gibi ülkelerde de telefon operatörleri mobil bankacılık gibi hizmetleri giderek yaygınlaştırıyor.

3- İliştirilmiş hikayeler: Bir ürünün arkasına bir öykü koyarak tüketiciyle arasında duygusal bir bağ kurmak yeni bir şey değil. Ama gelişen teknoloji, hem online, hem de offline dünyada tüketicinin daha zengin ve detaylı öykülere erişmesine artık olanak veriyor. Başta hazır giyimciler olmak üzere firmalar müşterilerine internet siteleri üzerinden, radyo frekanslı etiketlerle (RFID) veya akıllı telefonlarla okunabilen QR kodlarla pek çok ayrıntıyı ve hikayeyi paylaşabiliyor.

4- Abone yaşamı: Gittikçe daha meşgul hale gelen kent insanları rutin ihtiyaçlarını abonelik yöntemiyle karşılamaya başlıyorlar. Örneğin. Jangeus Design, yılda bir mutfağınızdaki ekolojik temizlik bezlerini yeniliyor. Hoseanna adlı firma kadınlara her ay bir çorap gönderiyor. Men are Useless adlı firma ise erkeklere aylık kişisel bakım malzemelerini düzenli olarak temin ediyor.

5- Şimdi veya asla: Tüketiciler uzun süredir sürprizli alışverişi seviyor. Pop-up mağazalar ve anlık fırsatlar artık daha fazla karşımıza çıkıyor. Örneğin İsveçli Papercut adlı perakende firması Speedsale adlı sitesinde yalnızca dört saniyelik fırsatlar sunuyor. Moda Operandi adlı hazır giyim firması sezon defilesinden sonra 48 saat içinde müşterilerine sipariş olanağı sunuyor ve ürünü siparişten dört ay sonra, mağaza satışlarından iki ay önce müşterisine teslim ediyor. Toplu alışveriş sitesi Groupon da Cihcago'da bir kaç saat için geçerli anlık tekliflerin sunulduğu bir pilot uygulama başlattı.

6- Hayırseverlik: Tüketicilerin bir ürünü satın alırken bir taraftan da hayır işleme yönündeki tercihleri halen devam ediyor. Ancak bazı durumlarda bağış toplamak için ortaya konulan yöntemler hayli dikkat çekiyor. Örneğin Güney Kore'de Dona adlı çocuksu robot sokaklarda bağış topluyor ve kutuya para atıldığında teşekkürlerini sunuyor.

7- Pop-up 4.0: Trendwatching'in 2004'te tespit ettiği Pop-up trendi bugün daha güçlü ve çarpıcı olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin bazı markalar geçici olarak bazı otantik yapıları ait oldukları yer dışında tekrar inşa ediyorlar. Bir başka örnek Cenevre Havaalanı'nda kış aylanrının yoğun günleri için asıl terminalin yanında geçici bir pop-up terminal inşa edilmesi. Tabii hazır giyim firmalarının kentlerin çeşitli noktalarına açtıkları geçici mağazalar da giderek çoğalıyor.

8- Profesyonellik: Profesyonel ürünlerin sıradan insanlar tarafından da üretilebilmesini sağlayacak alet edevatın tüketicinin hizmetine sunulduğunu uzun zamandır görüyoruz. Şimdi bunun örnekleri daha da çoğalıyor. Örneğin Yeni Zelandalı WilliamsWarn, ev kullanımı için ilk kez bir profesyonel bira makinesi üretti. Böylece herkes evinde istediği türde bira imal edebiliyor. Collabracam adlı uygulama sayesinde ise iPhone ve İPad'lerle profesyonel kalitede video çekimi yapılabiliyor. 

9- Namınız yürüsün: İnsanlar günlerinin giderek daha fazla bölümünü online olarak geçiriyorlar. Bu nedenle online ve tabii offline itibarlarını yöneten hizmetlere de giderek daha fazla önem veriyorlar. Reputation.com ve Reputation Armor gibi sitelerde online itibar yönetimi hizmeti sunulması pek de boşuna değil.

10- Seçenek azaltma: Bazı tüketiciler sınırsız seçeneğin içinden kendileri için eleme yapılmasını ve önlerine daha basit seçenekler sunulmasını istiyor. Hotel Haiku adlı seyahat sitesi belirlediği oteller hakkında son derece sade ve temel bilgiler veriyor. Just Buy This One adlı site ise kullanıcı yorumlarına ve puanlamasına dayanarak sekiz kategoride seçtiği tek ürünü tüketiciye sunuyor. 

11- Hediye vermek: Bazı firmalar tüketicilerin birbirlerine hediye vermesini kolaylaştırıyor, teşvik ediyor. Tabii bu işlemin akıllı cep telefonları gibi mobil araçlar üzerinden yapılması arkadaşların birbirlerine hediye göndermesini de kolaylaştırıyor.

12- Gerçek dünyada "beğenmek": Online dünyada Facebook'un "like" (beğen) butonu sevdiği şeyleri arkadaşlarıyla paylaşmak isteyenlere çok büyük kolaylık sunuyor. Şimdilerde ise gerçek dünyada elimize *beğen" araçları veriliyor. Renault, Coca Cola gibi şirketler müşterilerinin fiziksel dünyada ürünlerini beğenip paylaşabilmeleri için RFID kartları geliştiriyorlar.

13- Teklif ekonomisi: İnternette teklif alarak ve toplayarak ihtiyaçları görme yöntemi giderek yaygınlaşıyor. Zipzoom, HolidayCrowd, HolidayCrowd gii siteler tüketicileri en iyi tekliflerle, firmaları da müşterilerle buluşturuyor.

14- Hiper kişiselleştirme: Kişiselleştirme uzun zamandır yenilikçiliğin ve rekabetin önemli alanlarından biri haline geldi. Kişiye özel ürün geliştirme, tüketiciler açısından önümüzdeki yıllarda da vazgeçilmezler arasında olacak. Örneğin Fransız cilt bakım ürünleri üreticisi Codage, online ortamda adım adım tam cildinize göre ürün üreterek cilt bakımında bire bir size özel ürün sunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018