Online alışveriş tercihlerimiz

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Google, Türkiye'deki tüketicilerin perakende eğilimleri konusunda gerçekleştirdiği bir araştırmanın sonuçlarını geçtiğimiz günlerde paylaştı. Webrazzi.com'da Fırat Demirel imzasıyla yayınlanan habere göre, sözkonusu araştırmayı değerlendiren Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez, perakende sektöründeki oyuncuların fiziksel mağazacılığın yanı sıra,interneti de kullanarak çoklu satış kanalı oluşturmaları gerektiğini söylüyor. Önceki yazılarımızda perakendede "multikanal" düşünenlerin kazanacağından söz ettiğimizi hatırlarsınız...

Google'ın çeşitli araştırmalar ve istatistitklerini yayınladığı Thinkwithgoogle'ın bir parçası olan Thinkretail için gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, internetten alışveriş yaparken en çok rahatlığa önem verdiğimizi, fiyat avantajı ve ürün çeşitliliğini önemsediğimizi gösteriyor.

Bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada "Önümüzdeki 12 ay internet üzerinden alışveriş yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 60'ı olumlu yanıt veriyor. Elektronik eşya, beyaz eşya, giyim/aksesuvar ve kozmetik kategorileri de önümüzdeki 12 ay boyunca online alışverişin yükselen sektörleri olarak görünüyor.

Ankete katılan internet kullanıcılarının yüzde 40'lık bölümü, önümüzdeki 12 ay içinde kişisel bakım ve kozmetik ürünlerini internetten satın almayı düşünürken, kıyafet ve aksesuvar almayı düşünenlerin oranı yüzde 35'lerde, ev bakım ürünleri ile beyaz eşya ve ev aletlerini internetten almayı düşünenlerin oranı da yüzde 30 civarında bulunuyor. Gıda ve yiyecek, bebek bakım ürünleri ve alkollü içecekler ise yüzde 20'den az tüketicinin internetten yapmayı düşündüğü alışveriş kategorileri arasında bulunuyor.

Google'ın araştırmasına göre alışveriş kararı için kullanıcılar arasında yaklaşık yüzde 42'yle arama motorları ilk başvuru kaynağı olarak göze çarpıyor, ancak uzman mağazaların web siteleri de yüzde 40'la zirveyi zorluyor. Markaların web siteleri ile ürün ve fiyat karşılaştırma siteleri de internet kullanıcılarının daha sonraki tercihleri. İlgili bloglar ve forumlarla sosyal ağ siteleri de yüzde 20'ye yakın oranlarda kullanıcıların tercihlerini etkiliyor. Her zaman söylediğimiz gibi, sosyal ağlar ve bloglar internet kullanıcılarının alışveriş kararlarında ağırlığını artırıyor.

Önümüzdeki günlerde ürününü, hizmetini, markasını online ortama taşımak isteyenler için Google'ın yaptığı türden perakende araştırmaları ve benzerlerinde büyük hazineler bulunduğunun altını çizelim.

Söz bilgi kaynaklarına gelmişken, yazının başında sözünü ettiğim thinkwithgoogle.com adresini tekrar hatırlatmakta fayda var. "Think With Google", Google'ın pazarlamacılar, yöneticiler ve araştırmacılar için sunduğu bir kaynak. Bu kaynak üç ana bölümden oluşuyor. "Think Quarterly" adı altında üç ayda bir yayınlanan raporlar ve makaleler, kullanıcılara önemli bir vizyon sunarken "Think Voices" bölümünde Google bünyesinden ve dışarıdan pek çok yöneticinin, araştırmacının konuşmaları yer alıyor. Ancak şimdilik yalnızca İngilizce ve Portekizce dillerinde... "Think Insights" bölümünde ise "Göstergeler ve istatistitkler", "Araştırma kütüphanesi" ve "planlama araçları" gibi, karar vericiler için son derece bilgilendirici ve kolaylaştırıcı araçlar bulunuyor. Umarız ki Google diğer bazı servisleri gibi bu hizmetini de yakın zamanda Türkçe olarak da vermeye başlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018