Orta alan düğümü

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

16 haftalık çetin mücadele ve kamp döneminin ardından Süper Lig, hafta sonu oynanacak karşılaşmalarla yeniden start alıyor. İlk devreyi lider olarak kapatan Fenerbahçe, ikinci yarının ilk haftasında Kasımpaşa’ya konuk olacak. Her ne kadar lacivert-beyazlı ekip ilk 16 haftalık bölümde oldukça istikrarsız bir grafik çizmiş olsa da potansiyeli itibariyle büyük takımlar açısından korkutucu bir rakip. Özellikle orta alanda topu Kasımpaşa’ya bıraktığınızda ve oynama fırsatı verdiğinizde, lacivert-beyazlıların hücum aksiyonlarını kesintiye uğratmak çok kolay değil. Bu sebeple Fenerbahçe’nin bu önemli deplasmanda orta alan dinamizmine şiddetle ihtiyaç duyacağını söyleyebiliriz. Bu noktada bir değerlendirme yaparak takımın son durumunu incelediğimizde ise bu bölgenin çok önemli iki ismi olan Mehmet Topal ve Emre Belözoğlu’nun sarı kart cezaları sebebiyle forma giyemeyeceklerini görüyoruz. Bu eksiklere ek olarak, Afrika Uluslar Kupasında milli takım forması giyen Moussa Sow’un da maçta görev alamayacağını hatırlatalım. Son dönem formuyla Fenerbahçe’nin iş bitirici silahlarından bir tanesi haline gelen Sow’un yokluğunda muhtemelen ileri uçta Emenike’yi izleyeceğiz. Yine son maçlarda sol önde çok faydalı işlere imza atan Alper Potuk’un da görev yerinin değişmesi söz konusu olabilir. Genç yıldızın İsmail Kartal tarafından orta alana kaydırılması ihtimaller dâhilinde. Ara transfer döneminde kadrosunu Ferhat Kiraz ve Veysel Sarı ile güçlendiren Kasımpaşa’da ise uzun süreli sakatlığı devam eden Eren Derdiyok dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Bekleneni veremeyen oyuncular; Coulibaly, Viudez ve Fritzler ile yolların ayrılması Kasımpaşa’nın yabancı takviyesi yapabileceğini gösteriyor ancak şu ana kadar bu konuda bir gelişme yaşanmış değil. Lacivert-beyazlıların ilgilendiği oyunculardan bir tanesi de Beşiktaşlı Tomas Sivok.

Ligin ilk yarısındaki performansları baz alarak bir analiz yapacak olursak, ev sahibinin iç sahada çok daha dirençli bir futbol oynadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Şota Arveladze’nin öğrencileri, Recep Tayyip Erdoğan Stadında çıktıkları 8 karşılaşmada 5 galibiyet ve 3 beraberlikle 18 puan toplamışlar ve hiç yenilmemişlerdi. Ancak Kasımpaşa’nın ilk devrede Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor ile deplasmanda oynadığını belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla ikinci devrenin ilk maçı onlar açısından ciddi bir test olacak. Fenerbahçe’nin deplasman karnesi ise 7 karşılaşmada; 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyete işaret ediyor. Sarı-lacivertliler, ligde oynadıkları ilk üç deplasmanda 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldıktan sonra dış saha performanslarını geliştirdiler. Maça yönelik en dikkat çekici husus takımların gol sayısı. Kasımpaşa evinde maç başına iki gol atıp bir gol yerken, Fenerbahçe’de bu istatistik oldukça kısır sonuçlar veriyor. Sarı-lacivertliler, deplasmanda oynadıkları maçlarda 6 gol atıp, kalelerinde 5 gol gördüler. Sanıyorum maçın düğümleneceği nokta orta alan olacak. Mehmet Topal ve Emre’nin yokluğunda Fenerbahçe’nin bu bölgede zorlanabileceğini düşünüyorum. Kasımpaşa’nın hızlı atağa yatkın oyuncuları var ancak gol sayılarından da anlaşılabileceği gibi sarı-lacivertlilerin öncelikli hedefi rakibe boş alan bırakmamak olacaktır. Kasımpaşa’nın en büyük eksiği, maçlar kilitlendiğinde pivot santrfor olarak kullanabileceği bir isme sahip olmaması. Bu nedenle gol sayısının düşük kalmasını beklediğim bu maçta Fenerbahçe’nin zorlanarak da olsa kazanmasını bekliyorum.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 17. HAFTANIN SEYRİ

GALATASARAY – ÇAYKUR RİZESPOR
Galatasaray, sakatlıklardan yana dertli. Semih Kaya, Koray Günter ve Burak Yılmaz’ın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Ayrıca Chedjou’da Afrika Kupası için milli takım kampında. Çaykur Rizespor’un da bu anlamda çok rahat olduğu söylenemez. Kweuke cezalı. Oboabona ve Ali Adnan milli takım kampında. İç sahada oldukça dominant bir görüntü veren Galatasaray, eksiklerine karşın bu maçın favorisi konumunda. Hikmet Karaman’ın gelişi sonrası Rizespor’un futbolu gözle görülür bir aşama kaydetti ancak kolay gol yeme problemine defansif eksikler de eklenmiş durumda. Çok adamla savunma yapıp Holosko, Ümit, LuaLua ve Obraniak gibi isimlerle kontratak kovalamaları beklenebilir.

TRABZONSPOR – MEDİCANA SİVASSPOR

Ara dönemde Hakan Arıkan, Uğur Demirok ve Erkan Zengin hamlelerini gerçekleştiren Trabzonspor’un rakibi, aynı dönemde bünyesine beş futbolcu katan Sivasspor. Maç öncesi ev sahibinde eksikler göze çarpıyor. Onur, Fatih, Mustafa Akbaş, Medjani, Belkalem, Constant, Waris, Yatabare ve Deniz Yılmaz’ın eksikliği söz konusu. Konuk takımda ise Hakan Arslan kart cezalısı. Trabzonspor evinde çok gol atan ama aynı zamanda çok da gol yiyen bir görüntü veriyor. Sivasspor da Sergen Yalçın’ın gelişi sonrası maçlarda daha istekli ve cesur olacağına dair ipuçları vermişti. Gol sayısı 3 ya da daha fazla olursa bu beni şaşırtmayacak. Bordo-mavililerde eksiklerin çokluğu sürpriz ihtimalini düşündürüyor.

GAZİANTEPSPOR – BALIKESİRSPOR

Son sıradaki Balıkesirspor, ilk yarının son haftalarında başlattığı çıkışı devam ettirmek niyetinde. Gaziantepspor ise bu maçı 3 puanla kapatması durumunda diğer maçların skorlarına göre altıncı sıraya kadar yükselebilir. Dolayısıyla çetin bir mücadele bizleri bekliyor. Ev sahibinde Elyasa, konuk takımda ise kaleci Emrullah kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Kırmızısiyahlıların hazırlık dönemindeki tempolarını ve performanslarını beğendim. Bu maçta seyirci desteğinden yoksun olacaklar ancak yine de galibiyet açısından ev sahibini daha şanslı görüyorum. Balıkesirspor maçın ilk golünü bulacak olursa sürpriz şansını hayli arttırır.

TORKU KONYASPOR – BURSASPOR

Lige verilen aranın ardından yeni bir sayfa açmak isteyen Konyaspor’da Ali Turan sarı kart cezası nedeniyle oynayamayacak. Marica’nın sakatlığı bulunuyor. Konuk Bursaspor’da ise Josue ve genç stoper Ertuğrul’un cezalı olduklarını hatırlatalım. Konyaspor, gol yollarındaki problemlerini aşmak amacıyla bir forvet transferini gündemine almış durumda ancak henüz resmi imzalar atılmış değil. Dolayısıyla Bursaspor karşısında direnç merkezlerini yine defans – orta alan bütünleşmesi oluşturacak. Bursaspor ise Josue’nin yokluğuna rağmen ofansif bakımdan etkili bir maç oynayabilir. Böylesi bir tabloda konuk takımın puan ya da puanlarla evine dönme ihtimali yüksek görünüyor.

AKHİSAR BLD. SPOR – ESKİŞEHİRSPOR

Roberto Carlos yönetiminde yeni bir hava yakalamak isteyen Akhisar Belediyespor, devre arasında önemli takviyeler yaptı. Cezalı Ntibazonkiza bu maçta forma giyemeyecek. İkinci devreye Skibbe yönetiminde başlayacak Eskişehirspor’da ise Akaminko’nun tedavisine devam ediliyor. Çapraz bağları kopan Mirkan Aydın da sezonu kapatmıştı. Ege temsilcisi iç sahadaki başarılı performansına dönüş yapmak isteyecektir ki, bunun için uygun bir ortam oluşmuş durumda. Transfer döneminde Erkan Zengin’i de kaybeden Eskişehirspor, Emre Güral’ı kadrosuna katmıştı. Ancak defansif yönden eksikleri var. Bu karşılaşmada Akhisar Belediyespor’un galibiyet şansını biraz daha yüksek görüyorum.

İ.BAŞAKŞEHİR – MERSİN İDMAN YURDU

Başakşehir lige bıraktığı yerden devam etmek istiyor. Ev sahibinde Uğur Uçar sarı kart cezalısı. Takım olarak yorgun düştüğü bir dönemde devre arasına giren Mersin İdman Yurdu daha dinç bir görüntüde olacaktır ancak transfer yasağı ve maddi problemler soru işareti doğuruyor. Tecrübeli bir kadroya sahip Mersin İdman Yurdu, bu karşılaşmada önceliği gol yememeye verecektir. İstanbul Başakşehir’in de oturmuş bir takım savunmasına sahip olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla erken bir gol gelmediği takdirde maçın kısır bir skorla bitebileceğini düşünüyorum. 3 puan için öne çıkan taraf ev sahibi İstanbul Başakşehir.

GENÇLERBİRLİĞİ – BEŞİKTAŞ

Ligin organize takımlarından ikisi kozlarını 19 Mayıs Stadı'nda paylaşacak. Ev sahibinde Özgür İleri sakat, Stancu kart cezalısı. Beşiktaş’ta ise Mustafa Pektemek’in sakatlığı sürüyor. Başkent temsilcisinde, özellikle içerdeki maçlarda takımın gol yükünü çeken Stancu’nun yokluğu ciddi handikap olacak. 19 Mayıs Stadında atılan 15 golün 5’i bu futbolcudan gelmişti. Yine de Gençlerbirliği’nin çok yetenekli genç futbolculara sahip olduğu unutulmamalı. Beşiktaş da deplasmanlarda aldığı başarılı sonuçlarla dikkat çeken bir ekip. Her iki takımın da pozisyon üretme konusunda bir sıkıntı yaşamadığı görülüyor. Dolayısıyla karşılıklı gol izleme ihtimalimiz var.

KDÇ KARABÜKSPOR – SAİ K.ERCİYESSPOR

Hareketli bir transfer dönemi geçiren Karabükspor, ilk yarıdaki kötü görüntüsünü silmek niyetinde. Karadeniz temsilcisinde Abdou Razack Traore milli takım kampında. Mehmet Özdilek yönetiminde ligin ikinci yarısına hazırlanan Kayseri Erciyespor’da ise Anıl cezalı, İlhan Parlak sakat. Sıralamada on dördüncü ve on beşinci basamakta bulunan iki ekibin randevusunda taraflar temkinli bir oyunu tercih edebilirler ancak iki takımın defansları da hata yapmaya müsait. Bu nedenle maçta karşılıklı gol izleme ihtimalimiz yüksek görünüyor. Yeni transferleri Furkan, Kuca ve Fatih Candan’dan verim alabilirse Karabükspor bir adım öne çıkar.

MAÇ PROGRAMI

23 Ocak 2015 Cuma
19.00    Torku Konyaspor – Bursaspor 
20.00    Trabzonspor – Medicana Sivasspor

24 Ocak 2015 Cumartesi
13.30    İ.Başakşehir – Mersin İ.Y.
16.00    Gaziantepspor – Balıkesirspor 
19.00    Kasımpaşa – Fenerbahçe 
19.00    Akhisar Bld. Spor – Eskişehirspor 

25 Ocak 2015 Pazar
16.00    KDÇ Karabükspor – K.Erciyesspor
19.00    Galatasaray – Çaykur Rizespor

26 Ocak 2015 Pazartesi
20.00    Gençlerbirliği – Beşiktaş 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Mehmet Topal (Fenerbahçe), Emre Belözoğlu (Fenerbahçe), Leonard Kweuke (Ç.Rizespor), Mustafa Akbaş (Trabzonspor), Ali Turan (T.Konyaspor), Josue Pesqueira (Bursaspor), Saidi Ntibazonkiza (Akhisar Bld. Spor), Uğur Uçar (İ.Başakşehir), Elyasa Süme (Gaziantepspor), Emrullah Şalk (Balıkesirspor), Anıl Karaer (K.Erciyesspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Hakan Arslan (Sivasspor), Bogdan Stancu (Gençlerbirliği), Ertuğrul Ersoy (Bursaspor)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Kasımpaşa – Fenerbahçe 
Tarih: 24.01.2015 Saat: 19.00
Stat: R.T. Erdoğan Stadı 
Maç günü hava: Açık, 14°C

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016