Para politikasında adım boyu…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

50 yıl önce, 20 Temmuz 1969 tarihimde insanoğlu ilk kez aya ayakbastı. İlk adımı atan Neil Armstrong “İnsan için küçük, insanlık için dev bir adım” sözüyle tarihe geçti. Ayın fethi artık çok gerilerde kaldı. Yeni hedef Mars! Ama Armstrong’un metaforunu 50 sene sonra halen kullanıyoruz.

S400 dönemecini burnu bile kanamadan geçen Türkiye piyasaları haftaya iki önemli merkez bankası toplantısına yönelik beklentileri alıp-satarak başlıyor: (i) 25 Temmuz tarihli Türkiye Merkez Bankası toplantısı; (ii) 30 Temmuz tarihli Fed toplantısı.

25 Temmuz Para Politikası Kurulu toplantısı Başkan Çetinkaya’nın görevden alınmasından sonra yapılacak ilk toplantı olduğu için çok önemli. Geçen sene yaşanan döviz şoku sonrasında Merkez Bankası 13 Eylül tarihli toplantıda politika faizini 625 baz puan artırarak %24’e yükseltmişti.

Aradan geçen on aylık süre içinde enflasyonun kademeli olarak inmesine rağmen Çetinkaya yönetimindeki Merkez Bankası beklemeyi tercih etti. Bunun bedeli de Başkan Çetinkaya tarafından ödendi. Yeni başkan Uysal yönetimindeki ilk toplantıda bu durum değişecek. Ama asıl soru, ne kadar değişeceği.

Piyasa beklentisi Merkez Bankası’nın büyük bir adım atarak 250 baz puan faiz indirmesi. Bizim beklentimiz ise Merkez Bankası’nın dev bir adım atarak faizlerde 400 baz puan indirim yapması. Piyasalara göre yüksek faiz beklentimizin ardında Merkez Bankası’nın büyümeye karşı hassas tutumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Başkan Uysal’ın konu ile ilgili açıklamalarında yatıyor. Her halükarda Merkez Bankası kendisi için de, piyasalar için de büyük bir adım atacak.

Küresel piyasalar için asıl önemli konu ay sonunda Fed toplantısından çıkacak karar. New York Fed Başkanı Williams’ın ekonomide işler kötüye gitmeye başlayınca merkez bankalarının faizi hızla indirip uzun süre düşük tutmasını savunan konuşması sonrasında bir grup oyuncu 50 baz puan faiz indirimi olasılığını tartışmaya başladı. Ama hakim görüş ve bizim görüşümüz Fed’in Temmuz ve Eylül aylarında 2 x 25 bp faiz indireceği yönünde.

Gelelim malum konuya… Haftaya piyasaların yönü nasıl olur? Hisse senedi piyasaları faiz indirim kararını genelde olumlu karşılar. Merkez Bankası’nın piyasa beklentisinin çok üzerinde 400 baz puan indirmesi durumunda Türk Lirası değer kaybederse kafalar biraz karışır. Ama Borsa İstanbul 100, 600 - 106,000 bandında yeni bir alım satım platosuna yükseldi. Yukarı yönün değişeceğini sanmıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019