Pardus’u tekrar ayağa kaldırabilir miyiz?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Milli işletim sistemi Pardus’un uzun bir süredir güncelleme ve tanıtım konusunda sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Eğer halen Pardus’u duymamış iseniz, https://www.pardus.org.tr/ adresinde detayları görebilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse, Linux işletim sistemi üzerine kurulu ancak yerel geliştiriciler tarafından özelleştirilen milli işletim sistemimiz. 

Pardus’u sıradan bir işletim sistemi, yüzlercesi bulunan Linux türevlerinden biri olarak görebilirsiniz. Ancak bu konu oldukça önemli ve yerli teknoloji bilgisinin gelişmesi açısından Pardus’a daha fazla destek verilmesi gerekiyor. Bunun birinci yolu da özel sektörün konuyu daha fazla sahiplenmesinden geçiyor. 

Türkiye’nin önde gelen CIO’ları ile sık sık bir araya geldiğimiz özel CIO kahvaltıları düzenliyoruz. Hemen hemen her ay gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarda, teknoloji gündemini değerlendiriyor ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bir sonraki toplantımızı da Pardus ve açık kaynak kodlu yazılımlar üzerine yapmaya karar verdik. CIO’lardan gelen bu talep üzerine bu hafta Türkiye’nin önde gelen kurumlarının IT yöneticileri ile bir araya gelerek hem Pardus’u hem de diğer açık kaynak kodlu yazılımların işletmelerdeki yerini tartışacağız. Daha da önemlisi, Pardus’u yaygın bir şekilde kullanan işletmelerin başarı öykülerini ve bu geçişi nasıl yaptıklarını dinleyeceğiz. Bu toplantıları sürekli hale getirerek özel sektördeki öyküleri, yaşanan sıkıntıları ve yerel kaynaklar ile geliştirilen açık kaynak kodlu uygulamaların sağladığı maliyet avantajlarını sizlerle paylaşmaya gayret edeceğim. 

Daha evvel bu köşede Münih Belediyesi'nin Linux tabanlı bir yerli işletim sistemine nasıl geçiş yaptığını ve elde edilen başarıyı anlatmıştım. Kamu başta olmak üzere bizim de bu tarz örneklere ihtiyacımız var. Burada konu yalnızca kaynakların korunması değil. Ülke olarak sizin işletim sistemi üretip üretemeyeceğiniz, bu bilgi gücüne sahip insan kaynağını geliştirip geliştirmediğiniz ile alakalıdır. 

Alexa isimli internet sitesi, ülkelerin internet kullanımlarına göre en popüler sitelerin sıralamasını belirler. Örneğin Türkiye’ye girdiğinizde ilk 3 site Google, Facebook ve YouTube’dur. Ancak Çin’de ilk üç site Baidu, Qq ve Taobao’dur. Benzer bir durum Rusya’da da var. Onların ilk üçü Yandex, Google, VK olarak sıralanıyor. Diğer ülkelerin neredeyse tamamında aynen Türkiye’deki sıralama var. Ülkeler farklı sebeplerden dolayı yerli teknolojilerini geliştirmeye gayret ediyorlar. Burada amaç ne olursa olsun sonuç değişmiyor, bu teknolojileri geliştirebilme yeteneği ve yeterliliği ülkede kalmış oluyor. 

Birkaç haftadır eğitimin dijitalleştirilmesi ve gelecekte ihtiyaç duyacağımız analitik düşünceye sahip, bilişimci aklı ile düşünebilen ve yaptığı tüm işlerde bu disiplin üzerinde çalışabilen nesillerin yetiştirilmesi gerektiğini vurguladım. Pardus ve benzeri yerel teknolojiler kesinlikle bunun önemli bir parçasıdır. Eğitim sistemine dahil edilmeleri, bu teknolojilerin büyümesi için gerek şartlardan biridir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019