Patlamaya hazır bir maç

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’de birinci perde hafta sonunda oynanacak maçlarla kapanıyor. Gerek zirvede gerekse de alt sıralarda kıyasıya bir mücadelenin yaşanacağı ikinci yarı öncesi tüm ekipler, kendilerini kazasız belasız devre arasına atmak istiyor. 17. hafta maçları öncesi pek çok yabancı futbolcunun cezalı duruma düşmesi, futbol kamuoyunda yeni bir tartışmayı alevlendirmişti. Noel tatiline erken çıkmak istedikleri için bazı futbolcuların bilerek kart gördükleri iddiası ne derece doğru bilinmez ama biz bu haftaki analizlerimizde her zaman olduğu gibi takımların eksikleriyle ilgili olarak da siz okurlarımızı bilgilendirmeye çalışacağız.

İlk yarının son haftasında öne çıkardığımız karşılaşma puan rekabetinden çok futbol ve seyir zevkine yönelik bir seçim. Ligde ilk yarının başarılı ekiplerinden biri olan Kasımpaşa’nın sahasında Sadi Tekelioğlu yönetiminde ofansif bir futbol anlayışına geçiş yapan Trabzonspor’u ağırlayacağı karşılaşma, futbolseverlerce kaçırılmaması gereken bir maç. Sahip olduğu 29 puanla beşinci sırada bulunan Kasımpaşa, Rıza Çalımbay yönetiminde bambaşka bir kimliğe büründü. Dengeli takım yapısı ve yetenekli hücum silahlarıyla lacivert-beyazlıların, yarışta Beşiktaş ve Galatasaray’a çelme takmış olmaları hiç de şaşırtıcı değil. Bu haftaya kadar Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda 8 maçına çıkan ev sahibi ekip, Fenerbahçe ve Bursaspor’a aynı skorla 1-0 kaybetmişti. İçeride Çaykur Rizespor ve Galatasaray ile berabere kalan Kasımpaşa; Başakşehir, Sivasspor, Akhisar ve Konyaspor’u mağlup etmeyi başarmıştı. Söz konusu 8 maçta rakip filelere 10 gol gönderen lacivert-beyazlılar, kalelerinde ise 8 gol gördüler. Kasımpaşa açısından bu maça ilişkin öne sürülebilecek çekincelerden bir tanesi eksiklerin çokluğu. Ryan Donk ve Vasil Bozhikov’un cezalı olduğu ev sahibinde Erhan Kartal, Orhan Şam, Kerem Şeras, İsmail Ayaz ve Ferhat Kiraz’ın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Mevcut durumda Kasımpaşa’nın bilhassa savunmanın kenar bölgelerinde sıkıntı yaşaması söz konusu olabilir. Konuk Trabzonspor’a geçecek olursak, 23 puanla sekizinci sırada yer alan bordo-mavili takımda; Sefa Yılmaz ve Oscar Cardozo’nun sakatlıkları bulunuyor. İki futbolcunun da yakın zamanda takıma dönmeleri bekleniyor. Bir aksilik yaşanmadığı takdirde Sadi Tekelioğlu’nun Kasımpaşa karşısında Cardozo’ya forma vermesini bekliyorum. Bu sezon dış sahada sadece 3 galibiyet alan Trabzonspor (Beşiktaş, Kayserispor, Sivasspor) kalan 5 maçı kaybetti (Osmanlıspor, Mersin İdman Yurdu, Başakşehir, Fenerbahçe, Rizespor) ve deplasmanlarda hiç beraberlik almadı. Bu maçlarda 13 gole engel olamayan bordo-mavililer, rakip kalelere ise 8 gol göndermişti. Bu noktada çizdiğimiz genel görünüme aykırı bir durum yaşanmakta olduğunu tekrar belirtmemiz gerekiyor. Sadi Tekelioğlu ile birlikte Trabzonspor’un önde baskı kurmaya çalışan ve pozisyon zenginliği açısından çok daha üretken bir takım halini aldığı rahatlıkla söylenebilir. Bu nedenle ben maçta her iki takımın da çok sayıda gol pozisyonu üretebileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla karşılaşmada “3 ya da daha fazla” gol izlememiz muhtemel. Kasımpaşa her ne kadar defansında kontrollü bir görüntü verse de kilidi açacak bir gol sonrası maçın “gitti geldili” bir düelloya sahne olması beni şaşırtmayacak. Bu maçta Trabzonspor adına Erkan Zengin, Marko Marin, Yusuf Erdoğan gibi kanat futbolcularının forma giymeleri durumunda etkili olabileceklerini düşünüyorum. Kasımpaşa’da ise Eren Derdiyok’a yakın oynayacak yardımcı forvetler (muhtemelen Scarione, Tunay ve Adem) kilit önemde olacak.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 17. HAFTAYA BAKIŞ

 

Beşiktaş – Torku Konyaspor 
Osmanlıspor karşısında ecel terleri döken Beşiktaş, devre arasına liderlik koltuğunda girmek istiyor. Siyah-beyazlı ekipte Tolgay Arslan ve yedek kaleci Veysel Sapan’ın eksikliği söz konusu. Konuk takımda Alban Meha, Volkan Fındıklı, Mario Felgueiras, Vedat Bora ve Dossa Junior’un tedavileri sürüyor. Bu futbolcular içinden maça yetiştirilenler olabilir. Kupada kırmızı kart gören Tomas Borek de forma giyemeyecek. Dış sahada 2 maç kazanıp, 6 gol kaydeden Konyaspor, bu maça savunma yoğunluğu ile tutunup kontratak deneyecektir. Beşiktaş’ın zaman zaman bu tür rakiplere karşı zorlandığını biliyoruz. Açıkçası siyah-beyazlıların kaderi kilidi açabilmelerine bağlı olacak. Oğuzhan ve Sosa’ya büyük iş düşebilir.

Fenerbahçe – M.Sivasspor 
Liderin takipçisi Fenerbahçe, evinde düşme hattının bir basamak üzerindeki Sivasspor’u ağırlıyor. Sarı-lacivertlilerde Nani ve Fernandao kart cezalısı. Şener, Meireles ve Alper’in tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda ise Adem Koçak ve Barrales’in sakatlıkları var. Sahasında maç kaybetmeyen Fenerbahçe, kalesinde de sadece 5 gol gördü. Sivasspor’un deplasman karnesine baktığımızda Gençlerbirliği’ne karşı alınmış bir galibiyetle Rizespor ve Antalyaspor beraberliklerini görüyoruz. Kırmızı-beyazlılar dış sahada oynadıkları 8 maçta 6 gol kaydettiler. Açıkçası Sivassporun bu maçta sıkı savunma yapmaktan başka çaresi yok. Dolayısıyla Fenerbahçe’nin favori olduğu karşılaşma az gollü bitebilir.

Kayserispor – Galatasaray 
Ligin ilk haftalarına oranla aşama kaydeden Kayserispor, son sekiz lig maçında sadece Beşiktaş’a mağlup oldu. Ev sahibinde Samba Sow cezası nedeniyle bu maçta forma giyemeyecek. Galatasaray’da ise Denayer, Hamit ve Burak’ın tedavilerine devam edildiğini belirtelim. Dış sahada maç başına 2 gol üreten konuk takım aynı başarılı performansı savunmada göstermekten uzak. Açıkçası bu karşılaşmanın düğümü ikinci bölgede çözülecek gibi görünüyor. Kayserispor’un ofansif karnesi çok iç açıcı değil. Gerek Yakubu gerekse de Derley kendilerinden beklenen katkıyı şu ana kadar yapamadılar. Tüm yük Biseswar’ın omuzlarında. Dolayısıyla Galatasaray’ın galibiyet için öne çıktığını söyleyebiliriz.

Bursaspor – Mersin İ.Y. 
Kötü gidişi bir türlü sonlandıramayan Bursaspor’un rakibi, dipten kurtulma çabasındaki Mersin İdman Yurdu. Yeşil-beyazlılarda Dzsudzsak kart cezalısı. Erdem Özgenç’in sakatlığı var. Konuk takımda ise Mitrovic, Vederson, Murat Ceylan ve Nakoulma cezalı. Mihaylov, Khalili ve Futacs’ın tedavisine devam ediliyor. Hamza Hamzoğlu yönetiminde beyaz bir sayfa açmak isteyen Bursaspor, bu maçı mutlak kazanmak zorunda. Rakibin bu kadar eksikleri varken ve mental anlamda bu kadar dağılmışken Bursaspor’un bu maçta puan kaybetmesi takımın kolay kolay düzelmeyeceğini gösterir. Yeşil-beyazlıların daha önce pek çok kez ellerinin tersiyle ittikleri fırsat maçlarını bu kez boş geçmeyeceklerini düşünüyorum.

Ç.Rizespor – M.Başakşehir 
İçeride dışarıda farklı görüntü veren Çaykur Rizespor, ilk yarının son haftasında dördüncü sıradaki Başakşehir’i konuk ediyor. Karadeniz temsilcisinde Orhan Ovacıklı ve Kweuke kart cezalısı. Eren Albayrak ve Dzalamidze’nin tedavileri sürüyor. Konuk takımda ise Epureanu takımla çalışmalara başlasa da forma giymesi beklenmiyor. Semih Şentürk’ün tedavisine de devam ediliyor. Sahasında ofansif anlamda çok daha başarılı sonuçlara imza atan Çaykur Rizespor, büyük gol silahı Kweuke’nin yokluğunda muhtemelen Deniz Kadah’ı kullanacaktır. Santrfor sıkıntısını takım oyunuyla çözmeye çalışan Başakşehir de bu haftaya kadar bu planda başarılı olmuştu. Bu maçta karşılıklı gol izleme ihtimalimiz var.

Antalyaspor – Gaziantepspor 
16. haftada Trabzonspor’a 3-0 kaybeden Antalyaspor, performans anlamında daha başarılı olduğu iç sahada Gaziantepspor’u ağırlıyor. Kırmızı-siyahlılar ligde oynadıkları son dört maçta mağlubiyet yüzü görmediler. Ev sahibinde Kadir Bekmezci, Lazarevic ve Diarra’nın sakatlıkları bulunuyor. Konuk takımda ise Arokoyo, Vranjes, Abdülkadir ve Putsila’nın tedavileri sürüyor. Erdem Şen de sarı kart cezalısı. Bu sezon sahasında sadece Beşiktaş’a kaybeden Antalyaspor, bu karşılaşmaya mutlak galibiyet parolasıyla hazırlandı. Gaziantepspor’un da son haftalarda yükselen bir form grafiği var. Bu şartlar altında oynanacak maç izleyenlere seyir zevki verecektir. Gol sayısı 3 ya da üzerinde olabilir.

Eskişehirspor – Gençlerbirliği 
Ligin dibine demir atan Eskişehirspor, ilk devreyi 10 puanla kapatmak istiyor. Ev sahibinde Toko, Akaminko ve Causic’in sakatlıkları bulunuyor. Hoca arayışlarını sürdüren başkent temsilcisinde ise Doğa, Ahmet Çalık, Halil İbrahim, Hikmet, Taylan, El Kabir, Guido, Spelman ve Dimitriadis’in çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Sahip olduğu 7 puanın tamamını iç sahada kazanan Eskişehirspor, Samet Aybaba ile birlikte ofansif etkinliğini arttırmıştı. Bu karşılaşmada rakiplerinin eksiklerinden de yararlanarak sahadan puan ya da puanlarla ayrılma şansları var. Bu sezon deplasmanlarda sadece 1 puan kazanan Gençlerbirliği’ne karşı tam bir fırsat maçı.

Akhisar Bld. Spor – Osmanlıspor 
Galatasaray’a kaybederek altıncı sıraya gerileyen Akhisar Belediyespor, Manisa 19 Mayıs Stadında Beşiktaş karşısında iyi mücadele etmesine rağmen sahadan puansız ayrılan Osmanlıspor ile oynuyor. Ege temsilcisinde maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Konuk takımda Musa Çağıran cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Artur Moraes, Szukala ve Vrsajevic’in tedavilerine devam ediliyor. Osmanlıspor deplasmanlarda başarılı sonuçlar alıyor ancak Akhisar’ın da benzer bir takım yapısına sahip olduğunu unutmamak gerekiyor. Set hücumları şeklinde gelişecek bir oyunda ev sahibinin galibiyet için daha şanslı olacağını düşünüyorum. 

MAÇ PROGRAMI

26 Aralık 2015 Cumartesi
14.00    Çaykur Rizespor – M.Başakşehir 
16.30    Antalyaspor – Gaziantepspor 
19.00    Kasımpaşa – Trabzonspor 

27 Aralık 2015 Pazar
14.00    Bursaspor – Mersin İ.Y.
16.00    Kayserispor – Galatasaray 
16.30    Akhisar Bld. Spor – Osmanlıspor 
19.00    Beşiktaş – Torku Konyaspor 

28 Aralık 2015 Pazartesi
19.00    Eskişehirspor – Gençlerbirliği 
20.00    Fenerbahçe – M.Sivasspor 

HAFTAYA BAKIŞ

Sarı Kart Cezalıları: Erdem Şen (Gaziantepspor), Leonard Kweuke (Ç.Rizespor), Orhan Ovacıklı (Ç.Rizespor), Ryan Donk (Kasımpaşa), Samba Sow (Kayserispor), Murat Ceylan (Mersin İ.Y.), Gökçek Vederson (Mersin İ.Y.), Prejuce Nakoulma (Mersin İ.Y.), Musa Çağıran (Osmanlıspor), Jose Fernandao (Fenerbahçe), Luis Nani (Fenerbahçe), Uğur Çiftçi (Gençlerbirliği)
Kırmızı Kart Cezalıları: Vasil Bozhikov (Kasımpaşa), Tomas Borek (T.Konyaspor), Balazs Dzsudzsak (Bursaspor), Milan Mitrovic (Mersin İ.Y.)

HAFTANIN MAÇI

Kasımpaşa – Trabzonspor 
Tarih: 26.12.2015 Saat: 19.00
Stat: R.T. Erdoğan Stadı
Maç Günü Hava: Çok Bulutlu, 11°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016