Pazarlamanın yeni dinamiği: Influencer’lar

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

90’lı yıllarda teknoloji dergisi yayınlarken, birçok firma köşe yazarlarının kendi ürünlerinden de bahsetmesini çok isterdi. Bu alandaki en başarılı örneklerden biri Jerry Pournelle olmuştur. Kendisi aynı zamanda başarılı bir bilimkurgu yazarı olan Jerry Pournelle, Kaos Malikanesi ismini verdiği köşesinde, bir evcil hayvan gibi isim verdiği bilgisayarları ile yaşadığı sorunları ve onlara satın aldığı ya da firmaların gönderdiği yeni aksesuarları anlatırdı. Jerry Pournelle’nin bu yazılarından sonra birçok kişi yazıda bahsi geçen ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip olur, teknoloji marketlerinde bu ürünleri sorardı. Jerry Pournelle o zamanlar teknoloji meraklılarının karar almalarına yardımcı olan, hatta onların kararlarını doğrudan belirleyen bir yazardı. O zamanlar henüz kullanılmıyor olsa da, şimdi bu tarz kişilere Influencer diyoruz ve sosyal medyada bunların sayısı giderek artıyor.

Influencer kelimesinin tam Türkçe karşılığı henüz yok. Ancak aşağı yukarı anlamı, az evvel anlattığım örnekte gördüğünüz gibi, insanların tüketim alışkanlıklarındaki kararlarına etki eden kişi demek. Sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte, büyük takipçi sayısına sahip olan fenomenlerin bir kısmı aynı zamanda Influencer olmaya başladı. Aslında tüm sosyal medya fenomenlerine Influencer demek doğru olmaz. Mesela benim takip ettiğim kimi hesaplar yalnızca çektiği fotoğrafları paylaşıyor…. Ancak çoğu sosyal medya fenomeni, bu yeni akımdan nasibini almak için kollarını sıvamış durumda.

Inlfuencer Marketing, reklamcıların yeni gözde alanı. Sosyal medya üzerinden büyük kitlelere hitap eden ünlüleri kullanan markalar, ürünlerini ya da hizmetlerini geleneksel medyaya göre çok daha uygun fiyatlarla pazarlayabiliyorlar. Ancak işin rengi gerçekten de böyle mi??

Hatırlar mısınız, Kemal Sunal’ın 100 Numaralı Adam filminde, artan şöhreti ile birlikte reklam filmlerinde oynamaya başlamıştı. Ancak ürünler çok kötüydü.. buzdolabının kapağı kırılıyor, dolmalar karnını bozuyor, inşaatlar çöküyordu. Şimdi sosyal medya fenomenlerinin yaptığı bu pazarlama faaliyetlerini görünce aklıma nedense bu film geldi. Bakalım 2018 yılında sosyal medya fenomenlerini kullanarak reklam yapan markalar, bu filmde olduğu gibi ilginç itiraflar sonrası ilginç sosyal medya kazaları yaşayacaklar mı? Bekleyip göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019