Piyasalarda baskı artıyor…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Güçlenen dolar ve yükselen faizlerin yapamadığını ABD vergi indiriminin 2019 yılına erteleneceği endişesi yaptı. Büyümenin ve şirket kar artışlarının yavaşlayacağı endişesi ile Wall Street uzun bir aradan sonra geriledi. Uygulanacak ekonomi politikalar konusunda Senatonun Cumhuriyetçi kanadı ile Trump arasındaki anlaşmazlığın devam etmesi piyasaları endişelendiriyor. Cumhuriyetçi kanadın 2019’dan başlayan kademeli bir vergi indirimini savunması vergi indiriminin hemen ve defaten olmasını bekleyen piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. 

ABD ekonomisinin hızlı büyümesini satın alan piyasaların vergi paketindeki gecikme karşısında ilk tepkisi doları satmak oldu. ABD hazinesinin borçlanma ihtiyacının daha az olacağı ve yavaş büyüyen bir ekonomide faiz artışının sınırlı olacağı beklentisi ile ABD tahvilleri değer kazandı.

ABD büyümesine duyarlı gelişmekte olan ülke hisselerinde ve emtia piyasalarında vergi paketindeki gecikme endişesi satışlara yol açtı. Buna karşın geçtiğimiz haftalarda güçlü dolar ve faiz artışları nedeniyle satış yiyen gelişmekte olan ülke tahvil fonlarına giren para miktarı artmaya başladı.

ABD ile ticari ilişkisi sınırlı olsa da küresel risk iştahına duyarlı olan Türkiye varlıkları küresel satış dalgasında en çok dayak yiyen piyasalar arasında yer aldı. ABD ve Almanya ile ilişkilerin bozulması nedeniyle MSCI Türkiye son bir ayda yüzde 5, son üç ayda yüzde 16 dünyanın gerisinde kaldı.

Gelişmekte olan ülke tahvillerinde de durum çok farklı değil. Beklentilerden daha yüksek enflasyonun ve Hazinenin yüksek borçlanmasının da etkisi ile Venezuela, Arjantin gibi ülkelerden sonra en yüksek faizi veren ülke konumuna geldik. 

Türkiye varlıklarındaki gerileme büyümenin güçlendiği ve şirketlerin rekor yüksek kar açıkladığı bir dönemde gerçekleşiyor. 2017 yılı büyümesinin yüzde 6’nin üzerine çekildiği, şirketlerin üçüncü çeyrek faiz vergi amortisman öncesi karlarının yüzde 50 civarında arttığı bir dönemde Borsa İstanbul dünyanın gerisinde kalıyor.

Kısa vadede durumun değişmesini beklemiyoruz. Son bir haftada yabancı patında yüzde 1!e yakın gerileme hızlı büyüme ve yüksek şirket karlarına rağmen Borsa İstanbul’da satış baskısının devam edeceğine işaret ediyor. Başbakan Yıldırım’ın ABD ziyareti sonrası somut bir gelişme olmaması Türkiye piyasalarında satış baskısının devam edebileceğine işaret ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019