Piyasalarda normale dönme cabaları

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Beklentilerden çok daha düşük gelen ABD ikinci çeyrek verilerine ve zayıf petrol verilerine rağmen dünya piyasalarında gelgitli iyimser hava devam ediyor. ABD yurt içi hasılası yatırımlardaki zayıflık nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde %1,2 ile beklentilerin yarısından daha az düzeyde büyüdü. Enerji sektöründe işlerin kötü gitmesi ve zayıf küresel talep ABD ekonomisini önümüzdeki dönemde baskılamaya devam edecek. Ancak piyasalarda ABD ekonomisi yavaşladı diye endişeli bir hava yok. Benzer şekilde, petrolün Haziran ayında gördüğü tepe seviyelere göre %20’ye yakın gerileyerek ayı piyasasına girmesine rağmen küresel risk iştahında bir bozulma yok. Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle S&P 500’deki enerji şirketleri geçtiğimiz on işlem gününün sekizinde değer kaybetti. Ancak fiyatlardaki gerilemenin talep zayıflamasından değil arz fazlasından kaynaklanması satışların enerji piyasası ile sınırlı olmasını sağlıyor.

Piyasalardaki iyimser hava Fed’in faizleri çok uzun süre düşük tutacağı beklentisinden kaynaklanıyor. Beklentilerden düşük gelen milli gelir büyüme rakamları ve petrol fiyatlarındaki zayıflama piyasaların beklentisini destekliyor. Faizlerin sabit tutulduğu FOMC toplantısı sonrasında yapılan açıklamada ABD ekonomisini olumsuz etkileyebilecek kısa vadeli risklerin azaldığı ancak küresel ve finansal koşulların yakından izlenmeye devam edileceği vurgulandı.

Fed’in açıklamasını 2016 yılının ikinci yarısında faiz artırımı için kapı açık bırakıldı diye okumak mümkün. Ancak piyasalar açıklamayı yeterince şahin bulmadı. FOMC açıklaması sonrası ABD tahvilleri prim yaparken dolar değer kaybetti.

2009 sonrası para politikası tecrübesi Fed ile piyasalar arasındaki inatlaşmayı genelde piyasaların kazandığını gösteriyor. Bu defa da farklı olmasını beklemiyoruz. Fed muhtemelen önümüzdeki altı ay boyunca şahin görünümlü güvercin olmayı sürdürecek.

Son dönemde piyasaların tepkisi faizlerin uzun süre düşük kalacağı görüşümüzü destekliyor. Fed vadeli piyasa verileri 2016 yılında faiz artırma ihtimalinin %37 civarına gerilediğini gösteriyor. Söz konusu oran Salı günü %50’ye yaklaşmıştı.

Faizlerin uzun süre düşük kalmaya devam edeceği mevcut küresel konjonktür Türkiye gibi dış tasarruflarla büyümesini finanse eden gelişmekte olan ülkeleri destekliyor. 

Cuma günkü zayıf ABD verisi sonrası gelişmekte olan piyasa paralarında Brezilya reali ve Güney Afrika randı liderliğinde yaşanan yükselişin bu hafta da devam etmesi muhtemel. 

Darbe şoku sonrası normal hayata dönmeye çalışan Türkiye küresel piyasalardaki yükseliş dalgasında görece geride kaldı. Buna rağmen darbe girişimi sonrası oluşan zararların üçte biri ile yarısı arasındaki kısmı geri kazanıldı.

Darbe girişimi sonrası hayatın normale dönmesi, ekonomi yönetiminin aldığı önlemler ve küresel piyasalardaki iyimser havanın verdiği destekle Türkiye piyasalarındaki olumlu havanın devam etmesini bekliyoruz. 

Kısa vadede piyasalardaki yükselişin devam etmesini engelleyecek temel risk  Moody's'in Türkiye'nin notunu indirmesi. Ancak yaşanan  gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisi görülmeden Moody's'in Türkiye'nin notu ile ilgili bir değişikliğe gitmesini anlamlı bulmuyoruz. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019