PR'ların spamları

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

 

Eskişehir’de kurumsallaşmaya çalışan firmalar, markalarına katkı sağlamak ve profesyonel yardım almak için halkla ilişkiler ve reklam şirketleri ile çalışmaya başladılar. Bunun için de daha çok İstanbul ve Ankara’da ofisi olan halkla ilişkiler şirketlerini seçiyorlar, nedeni de profesyonel olduklarını düşünmeleri. Acaba öyle mi? Gazeteci bir arkadaşım, geçtiğimiz gün mail temizlemekten iş yapamadığını söyleyip kızgınlığını anlatıyordu. Ona, benim ve birçok gazeteci arkadaşım gibi illallah dedirten şey, halkla ilişkiler şirketlerinden mail yoluyla gelen basın bültenleri. Türkçesi, bildiğimiz halkla ilişkiler ama bir çoğu kendisine İngilizce Public Relations’ın kısaltılmışı, PR şirketi diyor, daha havalı oluyor galiba. Bu PR’lerin sayıları o kadar çoğaldı ve o kadar acemilerin elinde ki, sık sık mail kutumuza düşen acemice hazırlanmış basın bültenlerini temizlemekle boğuşuyoruz. Her gün bir yenisinden ilgili ilgisiz bir çok bülten alıyoruz. Bir çoğunun uzmanlık alanımızla ilgisi dahi olmayan bu bültenler, gönderenin yararından çok zararına oluyor, buradan bildirmek isterim. 

Gazetecilik ve halkla ilişkiler eğitimi almış biri olarak belirtmeliyim ki, halkla lişkilerin, bülten yollamak ve ilgili ilgisiz tüm medya mensuplarını taciz etmek dışında, daha profesyonelce yapılacak yöntemleri var. Kendilerine PR şirketi diyen bu şirketlere, 'lütfen gönderilerinizi ayıklayarak sadece konunun ilgililerine ulaşın, böylece temsil ettiğiniz kuruma yarar sağlarsınız' demek istiyorum. Halkla ilişkiler şirketinden hizmet alan kuruluşlara da, paranızı heba etmeyin, bu iş profesyonelce yapılması ve çok ciddiye alınması gereken bir iş, tercihlerinizi daha ucuz hizmet veriyor diye acemilerin eline bırakmayın tavsiyesinde bulunmak istiyorum.

Halkla ilişkiler verReklamcılık, tüm dünyada öne çıkan, ürün ya da hizmetle ilgili iletişimi içeren çağdaş bir disiplindir ve iyi yönetilmesi, yetkin ellerde olması gerekir. Yeni yüzyılda artık çok önemli bir sektör, bu alanda ileri düzeyde uzmanlaşmış ve yetkin profesyoneller var. Sürekli yenilik, değişen hayata uyum, üretkenlik, girişimcilik gerektiren, ülkenin gereksinimlerini bilen, tercihlerini doğru yapan, enerjisi yüksek ve yaratıcı olan insanların yapması gereken bir iş. Bu işin doğru yapılması, eğitimli profesyonellerin sektöre yönlendirilmesi için bugün Türkiye’de 22 üniversite eğitim veriyor. Halkla ilişkilerin yapması gereken, kurumun marka değerine katkı sağlamak ve saygınlığının artmasını yönetmektir, temsil ettiği kurum ve kuruluşa antipati oluşmasını sağlamak yapacağı en büyük hata olur.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017