Risk iştahı güçlenmeye devam ediyor… 

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Son yılların en bereketli Aralık aylarından birini yaşıyoruz. Öngörülenden daha güvercin bir FOMC açıklaması ve ABD vergi indiriminin sene sonundan önce yasalaşacağı beklentisi hisse senedine yönelik risk iştahını destekliyor.

FOMC açıklaması beklentilere göre daha az şahin bir tonda yapıldı. Fed beklendiği gibi faizleri 25 baz puan artırırken 2018 yılı için faiz artışını 3 X 25 baz puanda tuttu. Başkan Yellen toplantı sonrasında yaptığı konuşmada Fed’in faiz patikasının vergi indirim paketinin yasalaşacağı senaryosuna göre hazırlandığını açıkladı.

Vergi indirim paketinin sene sonundan önce yasalaşacağı senaryosu ağırlık kazanmaya başladı. Alabama senato seçimini Demokrat adayın kazanması ve sağlık gerekçesiyle bazı Cumhuriyetçi senatörlerin oylamaya katılamayabileceği endişesi vergi paketi ile ilgili çalışmaları hızlandırdı.

Temsilciler meclisi ve senatodan geçirilen vergi paketleri arasındaki farklılıklarda uzlaşmaya varıldığı ve paketin son halinin bu hafta içinde yasalaşacağı konuşuluyor. Demokrat Alabama senatörü göreve başlamadan önce vergi paketinin yasalaştırılması Cumhuriyetçiler için hayati önem taşıyor.

Küresel risk iştahının güçlenmesi ve beklenenden daha güvercin Fed açıklaması nedeniyle Türkiye Merkez Bankası beklenenden daha az şahin davranarak geç likidite faiz oranını 50bp ( beklenti 100bp) artırdı.

Para Politikası Kurulu kararı sonrasında Türkiye piyasalarında bir ayrışma yaşandı. Enflasyondaki yükseliş nedeniyle daha radikal bir faiz artışı isteyen döviz ve tahvil piyasaları karar sonrası sert satışlarla değer kaybetti. Enflasyondan çok büyümeye önem veren hisse senedi piyasası ise yükselmeyi sürdürdü.

Ancak Aralık başına göre Türkiye varlıklarında genele yaygın bir güçlenme olduğunu vurgulayalım. Güçlü üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını ve Atilla davasındaki olumlu gelişmeleri arkasına alan Türkiye varlıkları Kasım sonundan beri dünyadan olumlu ayrışıyor.

Üçüncü çeyrekte yüzde 11 büyüyen Türkiye ekonomisi Çin ve Hindistan dahil tüm gelişmekte olan ülkeleri açık ara geçerek para girişini hızlandırdı. Atilla davasında savunma avukatlarının yaptığı çapraz sorgulamada Sarraf aleyhine koydukları deliller de risk priminin düşmesine katkı sağladı.

Kasım ayında yüzde 13,2’ye yükselen 10 yıllık Türkiye tahvilleri bu olumlu gelişmeler sonrasında yüzde 8 yükselerek dünyanın en çok kazandıran sabit getirili yatırım aracı oldu. Yüksek betalı MSCI Türkiye banka hisselerinin önderliğinde yükselerek gelişmekte olan piyasaları yüzde 6’ya yakın yendi.

Bundan sonra ne olur? Önümüzdeki hafta uluslararası piyasalar için en önemli gündem maddesi ABD vergi paketi üzerinde uzlaşmaya varılması ve Noel tatili öncesi oylamaya sunulması. Vergi indirimi büyüme beklentisini artırarak Wall Street’i yeni zirvelere taşırken doların seneyi yükselişle kapatmasına yol açabilir.

Türkiye gibi ABD büyümesinden ziyade Fed’in para politikasını sıkılaştırmasına ve doların güçlenmesine duyarlı bir ekonomi için ABD vergi indirimi çok da iyi bir haber değil. Ancak finansal piyasalar böyle düşünmeyecek.


Büyük cisimlerin küçük cisimleri çekmesi misali Wall Street yükselirken Borsa İstanbul’un ilk aşamada yükselmeye devam etmesini bekliyoruz. Piyasanın önündeki en önemli risk tatil öncesi 2017 getirisini garantiye almak isteyen bazı fon yöneticilerinin karını cebe atma isteği.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019