Şampiyonlar Ligi'nden zenginler ligine...

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

 

 

Bildiğiniz üzere geçen hafta Şampiyonlar Ligi'nin grup sonrası eleme maçları için kuralar çekildi. İlk on altıya kalan takımlar bir sonraki aşama, yani çeyrek finale çıkabilmek için kora kor bir mücadele içinde olacaklar. 
Ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden Galatasaray da Alman temsilcisi Schalke 04 ile eşleşti. Bu eşleşmenin ilk maçı 20 Şubat'ta TT Arena'da, rövanş maçı ise 12 Mart'ta Gelsenkirchen'de Veltins Arena'da oynanacak.
Diğer eşleşmeler ise şöyle:
Celtic (İskoçya) - Juventus (İtalya)
Arsenal (İngiltere) - Bayern Münih (Almanya)
Shakthar Donetsk (Ukrayna) - Borussia Dortmund (Almanya)
AC Milan (İtalya) - Barcelona (İspanya)
Real Madrid (İspanya) - Manchester United (İngiltere)
Valencia (İspanya) - Paris Saint Germain (Fransa)
Porto (Portekiz) - Malaga (İspanya)
Adı şampiyonlar, kendisi zenginler ligi
Adı Şampiyonlar Ligi olan bu organizasyon 1992'yılında Şampiyon Kulüpler Kupası'ndan, Şampiyonlar Ligi'ne dönüştürülmüş ve hızla endüstriyel futbolun gözbebeği haline getirilmişti. Organizasyonun görselliği, oynanan futbolun kalitesi, kulüplere dağıtılan astronomik paralar bu organizasyona ilgiyi her geçen gün artırdı. 1992 yılına kadar UEFA'nın Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılan kulüplere dağıttığı toplam başarı ödülü 100 milyon euroyu bulmazken, 2011-12 sezonunda bu ligde kulüplere dağıtılan toplam parasal ödül 754,1 Milyon Euro'ya ulaştı. Bu organizasyonun 1992-2012 arası kulüplere dağıttığı toplam parasal tutar ise 7 Milyar 654 milyon euro olarak gerçekleşti. 
 
Onaltı takımdan dokuzu Deloitte'un Para Ligi'nde
 
Kısacası, Şampiyonlar Ligi hızla zenginler ligine dönüştü. Nitekim, 2012-13 sezonunda ilk 16'ya kalan takımdan dokuzu Deloitte'un Para Ligi'nde yer alıyor. Bu dokuz takımdan Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern Münih, AC Milan, Juventus, Schalke 04, Borussia Dortmund ve Valencia'nın 2010-11 gelirleri toplamı 2 Milyar 461 Milyon Euro'ya ulaşıyor. Bu takımların takım değerleri ise 3 Milyar 289 Milyon Euro'ya ulaşıyor. 
 
Gruplardan çıkan on altı takım içerisinde geçen sene de Şampiyonlar Ligi'nde top koşturan dokuz takım olduğunu görüyoruz. Bu takımların geçen sene Şampiyonlar Ligi'nde ne yaptıklarını ve ne kadar parasal ödüle ulaştıklarını aşağıdaki tablodan görebiliyorsunuz. Geçen senenin şampiyonu Chelsea bu sene gruplardan çıkamazken, geçen yılın finalisti Bayern Münih ise gruptan çıktı ve kupanın en önemli favorilerinden birisi olarak görünüyor. 
 
Geçen sene bu kulüpler Şampiyonlar Ligi'nde ne yaptı?
 
Aşağıdaki tablodan da görülebileceği gibi geçen sene de Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden bu dokuz takımın bu organizasyondan geçen seneki kazançları 255 milyon 225 bin euroya ulaşmış durumda. Bu tutar geçen seneki dağıtılan toplam tutarın %34'ünü, yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
 
taksar24122012.jpg
 
 
Platini Kupa'nın formatını değiştirmek istiyor
 
İlk on altıya kalan kulüpten on ikisinin, yani bir üst gruba çıkan on altı takımın dörtte üçünün 5 büyük ligden gelmesi Şampiyonlar Ligi'ni izleyenler açısından bir sürpriz oluşturmuyor ama ligin rekabet dengesi ve adil rekabet bakımından önemli sorunları beraberinde getiriyor. 
 
5 büyük ligin dışında diğer dört ligden Türkiye, Ukrayna, İskoçya ve Portekiz liglerinden
birer takımın da diğer zengin kulüpler arasında yer alması, aslında Lig'in formatı ve rekabetin adil olması bakımından aslında sıkıntılı bir durumu ifade ediyor. Bu sene 5 büyük ligin dışında ilk on altıya kalan dört takım ise Portekiz'den Porto, Ukrayna Ligi'nden Shakthar Donetsk, İskoç Ligi'ncen Celtic ve Türkiye Süper Ligi'nden Galatasaray. 
 
Bu bağlamda kulüpler bazında Avrupa'nın en prestijli mücadelesi olan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde statü değişikliğine gidilebilir. Nitekim, Fransız gazetesi Ouest-France'a konuşan UEFA Başkanı Platini bu konuda bazı sinyaller de verdi. 
UEFA Başkanı Michel Platini, "UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde büyük değişiklikler planlandıklarını, Avrupa Ligi'ni ortadan kaldırarak Şampiyonlar Ligi'ni 64 takımlı bir organizasyona dönüştürebileceklerini, henüz bu konuda karar vermediklerini, tartıştıklarını, son kararı 2014'te vereceklerini" belirtti. 
 
Sonuç
 
Şüphesiz ki, Avrupa ve dünya futbolunun en önemli organizasyonlarından birisi olan Şampiyonlar Ligi'nde rekabeti yeniden düzenlemek, Avrupa futbolunun geleceği açısından çok büyük önem taşıyor. Heyecanı yitirmeden, kaliteyi düşürmeden, gelirleri daha da artıran, bu organizasyona katılan kulüplere değer kazandırmaya devam eden, daha da geniş katılımlı bir organizasyonla Şampiyonlar Ligi'nin 32 takımdan 64 takıma çıkartılması çok önemli ve fair bir gelişme olur. Ancak, yeni organizasyonun formatı da bu durumda çok önemli hale geliyor. Bugün Avrupa'da 53 ülke federasyonu bulunuyor. Buna göre hangi liglerden kaç takımın bu turnuvaya katılacağının iyi planlanması, seri başı uygulamasının gözden geçirilmesi, parasal ödülün daha dengeli dağıtılması ve rekabetin yeniden düzenlenmesi bu yeni yapılanma için yaşamsal önem taşıyan en kritik faktörlerin başında geliyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar