Şirketinizi kim büyütecek?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Bir zamanların dev şirketlerinin yerinde yeller esiyor. 10 yıl önce ismini duymadığımız şirketler ise liderler arasında yerini alıyor. Dijital dönüşüm tüm işletmeler için kaçınılmaz. Ancak bunu sizin kurumunuzda kim yapacak?

2000 yılında Fortune 500 listesine girmiş şirketlerin yüzde 52’si şu anda yoklar. Yani yalnızca listede yok değiller; ya battılar, ya satıldılar ama sonuçta bu şirketlerin hiçbiri şu anda varlıklarını sürdürmüyor. Daha da önemlisi listeye girenlerin birçoğu dijital operasyonla ile büyüyerek yeni ekonomide doğmuş olan şirketler. 

Muhtemelen son yıllarda dijital dönüşüm ile ilgili açıklamaları sıkça duymuşsunuzdur. Kurumların, teknoloji ile birlikte iş yapış biçimlerini değiştirmelerine, daha verimli, üretken ve kârlı operasyonlar oluşturmalarına “dijital dönüşüm” diyoruz. Şirketler açısından dijital dönüşüm artık bir seçenek değil, bir zorunluluk haline geldi. Yani siz geleneksel yöntemlerle iş yapmaya devam etmek isteseniz bile 2 sebepten dolayı bu mümkün olmuyor. Birincisi rekabet şartları gereği artık eski yöntemlerle iş yapmaya devam edemiyorsunuz. Bu şekilde devam ederseniz rakiplerinizin gerisinde kalıyor, ya da talepleri yetiştiremez hale geliyorsunuz. Dijitalleşmeyi gerekli kılan ikinci husus ise yeni nesil müşteri beklentilerinin değişmiş olması. Müşterileriniz ya da nihai tüketiciler artık servis ve ürünleriniz ile ilgili daha hızlı, doğru ve anlık bilgi almak istiyorlar. Örneğin, 80’li yıllarda sıkça elektrik kesintileri olur, biz de elektriğin tekrar gelmesini uslu uslu beklerdik. Nihayet bazen bu tarz kesintiler için belediye anons yapmaya başladı. Şimdi ise eğer elektrik, su ya da doğalgaz sağlayıcı kurum bunu önceden bildirmiyor, vatandaşın rahatça ulaşabileceği web sitesinden tüm detayları anlatmıyor ise ciddi sıkıntı yaşar. Akıllı şebekeler ile donanan dağıtıcılar artık anlık olarak arızanın nerede olduğunu ve tamirin ne kadar sürede giderileceğini müşterilerine bildiriyor. Özelleştirme sayesinde bir sonraki adımda artık cep telefonlarımız üzerinden bu bilgi bir mesaj olarak gelmeye başlayacak. 

Dijitalleşme sayesinde işletmenizde şu anda yaşadığınız sorunların büyük bir kısmını, teknolojinin getirdiği kolaylıklar sayesinde çözmeniz mümkün. Saha ekibinizi daha iyi denetleyebilir, müşterilerinize daha hızlı hizmet verebilir, üretim süreçlerini daha iyi planlayabilir veya tüm satış işinizi hızlandırabilirsiniz. Ancak çok daha önemlisi, dijitalleşen şirketler daha önce hiç yapmadıkları işleri yapıp yeni kârlı iş fırsatları yakalayabiliyorlar. Bu konuda oldukça enteresan örnekler var. Yakın zamanda TV reklamlarında bile görmeye başladığınız gibi, şirketler sahip oldukları dağıtım ağını, müşteri kitlesini ya da iş potansiyelini dijital araçlar kullanarak ya yeni tedarikçilerin hizmetine sunuyor ya da yepyeni iş biçimleri ortaya çıkarıyorlar. Bu örnekler hızla artmaya devam edecek. 

Dijital dönüşümün liderleri kim olacak?

Geçtiğimiz hafta sahiplerini duyurduğumuz CIO Ödülleri etkinliğinde ödül kazanan tüm CIO’lar şirketlerinde bu dijital dönüşümü başarmış kişiler. Şirketlerin dönüşümü elbette yalnızca dijitalde sınırlı kalmamalı. Satış, tedarik, işletme yönetimi açısından da Türkiye’de birçok şirketin ciddi dönüşüme ihtiyacı var. Dolayısıyla dijital dönüşüm başta olmak üzere şirketlerin değişmesi, büyümesi, daha karlı operasyonlara dönüşmesi için tek bir yönetici segmentinin bu işe kendini adaması yeterli değil. CIO’lar ve yeni nesil CDO’lar bu işe öncülük etmekle beraber, kurumsal dönüşümde rolü herkes oynayacak. Bir CEO, şirket patronu ya da karar verici olarak sizin birinci vazifeniz, şirketinizde bu dönüşümü başlatacak olan kişinin önünü açmak ve ona destek vermektir. Dönüşümün bir kurum hedefi olarak tüm organizasyona yayılmasını sağlamak ve bu dönüşüme karşı bir direncin oluşmasına engel olmaktır.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019