Şirketler çalışanlarını ev sahibi yapıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Yüksek ev fiyatları çok sayıda insan için büyük şehirlerde yaşamayı zorlaştırıyor. Özellikle de gençler için. New York, Syndney veya Londra gibi şehirlerde çalışmayı hayal eden genç mezunlar, ev fiyatları ile karşı karşıya geldiklerinde hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Büyük şehirlerde ucuz ev bulamama sorunu milenyum kuşağını olduğu kadar, son dönemde dünya genelindeki şirketleri de etkiler oldu, çünkü şirketler konut bariyerini aşamayan genç yetenekleri istihdam etmekte zorlanmaya başladılar. Bu sorunun çözümü de yine şirketlerden geldi: Bazı şirketler; bisiklet parkı, bedava spor kulübü üyeliği gibi yenilikçi fırsatlara, ev masrafl arını karşılamayı da eklediler. Bunu kredi, mortgage anlaşması veya para yardımı şeklinde yapmaya başladılar. Peki şirketler pahalı konut sorununu çözmek ve çalışanların hayatını kolaylaştırmak için ne yapabilirler? Bu krizin boyutu büyük işverenleri çalışanları için konut inşa etme boyutuna getirebilir mi? Bakın şirketler bu konuda neler yapıyor…

Çalışanları için konut inşa edecekler

Facebook ve Google, San Francisco Bay bölgesinde konut fiyatları karşısında zorlanan teknoloji çalışanları için konut inşa etme planları yapıyor.
Bu yenilikçi yaklaşım, aslında geçmişte iyiliksever sanayicilerin fabrika çevresine kurduğu lojmanları hatırlatıyor. Pahalı konut dendiğinde ilk akla gelen şehir Londra. Londra’da pahalı ev fiyatları iş dünyası liderlerini en fazla rahatsız eden konuların başında geliyor. CBI/CBRE araştırmasına göre şehirde faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 66’sı, pahalı konutların genç yetenek istihdamı önünde çok büyük bir bariyer oluşturduğunu düşünüyor. Bazı işverenler bu konuda Londra Belediyesi ile iletişime geçip, konut yardımı sağlaması talebinde bulunmuş durumda.

Çalışana özel mortgage faizi

Dünyanın önde gelen bir denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG, bazı büyük bankalarla yaptığı anlaşma kapsamında çalışanlarına özel mortgage faizleri sunulmasını sağladı. Rakibi Deloitte ise, iş aldığı 150 yeni çalışanını East Village’da özel anlaşma sağladığı konutlara yerleştirdi. Buna bir de hızlı internet paketi dahil etti! Deloitte İngiltere Ortaklarından James Ferguson, büyük şirketlerin önümüzdeki dönemde bu konuya öncelik vermeleri gerekeceğini söylüyor. Hatta şirketlerin uzun vadeli anlaşmalar kapsamında çalışanlarını ev sahibi yapmasının bile gündeme geleceğini ifade ediyor.

Çalışan üretkenliği artıyor

Çalışanlara konut yardımı yaklaşımı sadece İngiltere için geçerli değil. Dünya genelinde çok sayıda büyük şirket benzer girişimlerde bulunuyor. Şirketlerin en büyük motivasyonu ise “üretkenlik”. Fabrika veya ofise yakın bir konut, çalışanın yolda vakit kaybetmemesini, yorulmamasını ve çok daha verimli çalışmasını sağlıyor. Örneğin İsveçli IKEA, İzlanda’nın başkenti Reykjavik’teki mağazasının yanına çalışanları için 36 dairelik bir apartman inşa ediyor. Böylece çalışanları hem daha az kira ödeyecekler hem de işe yürüyerek gidip gelebilecekler. Oyuncak devi LEGO, Danimarka’nın Billund şehrinde çalışanLarı için konutlar inşa ediyor. Şirket bu sayede, çalışanların iş dışı zamanlarda da sosyalleşmesini hedefliyor. Elektronik devi Samsung’un Seoul ve Suwon’daki çalışanları da benzer bir lojman ortamında yaşıyor. Çin’de de bazı büyük teknoloji şirketleri ve çok uluslu şirketler çalışanlarına konut desteği vermeye başladılar. Örneğin Shenzen merkezli internet şirketi Tencent, çalışanlarının şehirde ev almasını desteklemek amacıyla faizsiz kredi sunuyor. e-Ticaret şirketi Alibaba, Hangzhou’daki merkez binasının yakınında 380 dairelik bir alan kurmaya karar verdi. Starbucks, Çin’deki tam zamanlı çalışanlarının kiralarının bir bölümünü üstleniyor. Anlaşılan o ki, şirketler yetenek avı yarışında sınır tanımamakta kararlılar. İşin en iyi tarafı, bu yarışın çalışanlara yarıyor olması…

Çalışanlarını 'ev'lendiren şirketler

- Facebook: Teknoloji çalışanları için konut inşa etme planları yapıyor.
- Google: Teknoloji çalışanları için konut inşa etme planları yapıyor.
- KPMG: Çalışanlarına özel mortgage faizleri sunuyor.
- Deloitte: Yeni işe aldığı 150 kişiyi East Village’da özel anlaşma sağladığı konutlara yerleştirdi. - IKEA: İzlanda’daki çalışanları için 36 dairelik bir apartman inşa ediyor.
- LEGO: Danimarka’daki çalışanlarının iş dışı sosyalleşmesi için ortak yaşam alanları inşa ediyor.
- Samsung: Seoul ve Suwon’daki çalışanları için lojman inşa etti.
- Tencent: Faizsiz kredi imkanı veriyor
- Alibaba: 380 dairelik bir lojman alanı kurmaya karar verdi.
- Starbucks: Çin’deki tam zamanlı çalışanlarının kiralarının bir bölümünü üstleniyor

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar